Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vecmammas mantojums

«Šī nodarbe man vienmēr bijusi sirdī,» atzīst uzņēmēja Liene Tomsone, kura nupat ir atvērusi savu konditoreju Kūkotava Tērbatas ielā. Atklāšanas svētki notika piektdien, un jau pirmajā dienā par apmeklētāju trūkumu jaunā ceptuve nevarēja sūdzēties. Liene stāsta, ka kūku cepējas talantu iemantojusi no vecmammas un sākumā par ceptuvi viņai kalpojusi pašas virtuve, kura gan augošajam pieprasījumam pēc Lienes tortēm un kūkām ātri kļuva par šauru.

Tiem, kuri domā par sava biznesa sākšanu un smeļas padomus arī _Karjeras Dienas_ rubrikā _Es - uzņēmējs_, viņa iesaka: galvenais ir uzdrīkstēties, taču vispirms savas biznesa idejas dzīvotspēja ir jāpārbauda «mājas apstākļos».

Bērnība «šokolādē»

Pēc Lienes stāstītā, viņas bērnība bija saistīta ar šokolādi: mamma ir strādājusi Laimā, arī Liene vēl skolas gados tur sāka savas darba gaitas. «Darīju visu ko - gan krāvēja darbu, gan palīdzēju taisīt konfektes un šokolādi,» atminas uzņēmēja. Tad trīs gadus viņa nostrādāja par Emīla Gustava šokolādes ražošanas vadītāju, savukārt par nākamo pakāpienu karjerā kļuvis pašu bizness - kopā ar partneriem Liene nodibinājusi ekskluzīvo šokolādes trifeļu ražotni Pure Chocolate. «Joprojām esmu tur līdzīpašniece, taču sanāca tā, ka mani ceļi ar citiem akcionāriem pašķīrās. Un tagad esmu pievērsusies tam, kas man vienmēr sirdī bijis,» atklāj Liene.

Īre joprojām dārga

Ceļš uz savu konditoreju aizsākās Lienes mājas virtuvē. Izmantojot gan vecmammas firmas receptes, gan liekot lietā pašas fantāziju Liene sāka cept gardumus draugu ballītēm un kāzām. Sanāca tik labi, ka draugi brīnījās, kāpēc Liene savus ražojumus netirgo. «Tā tas aizgāja. Klienti radās, stāstot no mutes mutē. Virtuve bija aizkrauta - visapkārt milti, sviests... Sapratu, ka šīs telpas jau ir par šauru,» atzīst Liene. Sākumā par ceptuvi viņa domāja pārvērst mājas garāžu, taču, sekojot kolēģa ieteikumam, tomēr izšķīrās par labu savai konditorejai Rīgas centrā.

Lai gan daudzas telpas patlaban stāv tukšas, atrast konditorejai piemērotāko «mājokli» Lienei nebija viegli. Īre daudzviet joprojām ir samērā augsta, viņa saka. Iegājusi bijušā lampu veikala telpās Tērbatas ielā, Liene saprata - tas ir tieši tas, kas viņai vajadzīgs.

Pagrabs vēl gaida

Telpu remontā un iekārtu iegādē Liene ieguldījusi ap 35 000 latu, kurus cer atpelnīt pusotra divu gadu laikā. Kūkotavas iekārtojums ļoti atgādina mājas virtuvi - konditores strādā tepat aiz letes, un jebkurš pircējs ar meistariem var pārmīt kādu vārdu vai pat palūgt pagaršot cepumiņu vai kūciņu. «Gribējās uztaisīt tādu vietu, kur cilvēki jūtas kā mājās, lai var redzēt, kas notiek virtuvē,» skaidro Liene. Runājot par sortimentu, atšķirībā no citām konditorejām Kūkotavas piedāvājumā būs vairāk sāļo kūku, kas vairāk garšo arī pašai saimniecei. Viņa arī pati labprāt strādā virtuvē. «Kad man prasīja, kas tev tur strādās, es atbildēju: pati strādāšu. Es esmu šeit iekšā, ja vajag, arī traukus nomazgāju,» saka Liene.

Nākamais izaicinājums viņai būs labiekārtot lielu pagrabu, kas viņai ticis kopā ar telpām pirmajā stāvā. «Jādomā, ko ar to darīt. Tur prasās pēc vīna pagraba, kur rīkot degustācijas,» spriež Liene.

Tos, kas tāpat kā viņa savu sirdslietu gribētu padarīt par biznesu, Liene aicina nebaidīties, jo jādara tas darbs, kas sagādā lielāko prieku. «Taču sākumā labāk nesākt neko lielu, bet gan vispirms savu ideju izmēģināt ar draugiem un paziņām - ja tā aizies, tad arī nopietnāku biznesu būs vieglāk sākt,» uzsver Liene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?