Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vedot bērnus ar dienesta auto, rada sliktu precedentu

Tas ir pretlikumīgi un rada ļoti sliktu precedentu - tā par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) praksi vest bērnus uz skolu ar dienesta auto izsakās Sabiedrības par atklātību Delna padomes priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Viņa uzskata, ka jautājums, vai valsts amatpersonas drīkst ar dienesta auto braukt uz darbu un no darba, būtu jānošķir no jautājuma, vai amatpersonas drīkst ar dienesta automašīnu «pēcpusdienās izņemt bērnus no skolas». Otra iespēja, pēc L.Čigānes domām, ir «pilnīgi nepieņemama», tā arī neatbilst likumam.

Līdz ar atklātībā nonākušajiem faktiem, ka L.Mūrniece ved bērnus uz skolu ar ministrijas automašīnu, kuru vada valsts algots šoferis, premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) sniegt juridisku skaidrojumu, kā amatpersonas drīkst izmantot dienesta auto personiskām vajadzībām un kā tas atbilst jaunajiem grozījumiem likumā par dienesta auto nodokli. Ministre skaidroja, ka skola ir pa ceļam un būtu muļķīgi pabraukt tai garām. Viņa apstiprināja, ka ir gatava maksāt nodokli par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām, lai gan «liekais» nobrauktais ceļa posms esot 50 metru. Šī lieta aktualizējās pēc tam, kad ministre pagājušajā nedēļā ievēroja, ka pie skolas viņas bērnus fotografē Neatkarīgās policistu arodbiedrības pārstāvis Andrejs Melnalksnis. L.Mūrniece to uzskatīja par likuma pārkāpumu. A.Melnalksnis skaidroja, ka fotografējis, kā ministre izmanto dienesta auto, un fotogrāfijas iesniedza premjeram, jo šādu rīcību uzskata par valsts līdzekļu šķērdēšanu.

L.Čigāne uzsver, ka nodoklis par automašīnas izmantošanu ārpus darba laika attiecināms uz privātajā sektorā strādājošajiem, turpretim amatpersonām ar likumu aizliegts izmantot dienesta automašīnas privātām vajadzībām. Viņa pieļauj, ka, iespējams, vajadzētu noteikt kārtību, kā tiek atlīdzināti izdevumi tajos gadījumos, kas saistīti ar amatpersonas nogādāšanu no dzīvesvietas uz darbu un atpakaļ uz mājām.

Jau vēstīts, ka Valsts kanceleja atklājusi, ka likums par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu aizliedz dienesta auto izmantot privātām vajadzībām, tādējādi, sākot maksāt šogad jaunieviesto nodokli, nāktos atzīt, ka likums tiek pārkāpts. Šī iemesla dēļ Valsts kanceleja patlaban nodokli nemaksā un gaida, kad FM atrisinās likuma pretrunas ierēdņiem par labu, svētdien vēstīja raidījums Nekā personīga. Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane uzskata, ka braukšana uz mājām nebūtu uzskatāma par privātu vajadzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?