Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vēlēšanās trūkst intrigas

Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, ar ko varētu pietikt, lai noskaidrotu vēlēšanu uzvarētāju. Par galveno favorīti kļuvusi līdzšinējā Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre Daļa Grībauskaite, kurai ir labas izredzes savākt vairāk nekā 50% balsu, lai uzvarētu jau pirmajā kārtā. Ja tas neizdosies, otrā kārta notiks vienlaikus ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām 7.jūnijā.

Pārliecinoša favorīte

Tas, vai D.Grībauskaitei pietiks ar vienu kārtu, faktiski ir vienīgā atlikusī vēlēšanu intriga. 53 gadus vecā D.Grībauskaite pašlaik ir populārākā Lietuvas politiķe, kurai ir visas iespējas uzvarēt vēlēšanās un valsts galvas amatā nomainīt līdzšinējo prezidentu Valdu Adamku (viņš jau nostrādājis divus termiņus, tādēļ nepretendē uz atkārtotu ievēlēšanu).

Citiem kandidātiem būs grūti spēkoties ar D.Grībauskaiti. Saskaņā ar Spinter tyrimai socioloģiskās aptaujas datiem par D.Grībauskaiti grasās balsot 53% vēlētāju. Nākamais populārākais kandidāts ir sociāldemokrāts Aļģirds Butkevičs, kuru atbalsta tikai 8% vēlētāju. Tiesa gan, D.Grībauskaites popularitāte pirms vēlēšanām ir samazinājusies, jo vēl nesen viņu atbalstīja vairāk nekā 60% vēlētāju. Pēc analītiķu domām, šis kritums neapdraud D.Grībauskaites izredzes uz panākumiem.

Trešo vietu populārāko kandidātu sarakstā ieņem bijusī premjere Kazimira Prunskiene, par kuru varētu nobalsot 5% vēlētāju. Uz prezidenta amatu pretendē vēl četri kandidāti, bet viņiem ir maz izredžu uz uzvaru.

Nemanāma kampaņa

Lietuvas politikas komentētāji spriež, ka šī vēlēšanu kampaņa paliks vēsturē kā viena no garlaicīgākajām. Lietuvā pieņemts likums, kas aizliedz politiskās reklāmas rādīšanu televīzijā, aizliegta arī koncertu un tamlīdzīgu akciju rīkošana, dāvanu izdāļāšana. Vienīgais atļautais kandidāta reklamēšanas veids ir īpaši stendi, kuros var izlīmēt kandidātu plakātus, taču jāņem vērā, ka to lielums ir ierobežots ar likumu. Kandidātiem arīdzan ir iespēja atbildēt uz jautājumiem īpašos TV un radio raidījumos, kas pēc satura vairāk atgādina eksāmenu kārtošanu.

Arī presē ir diezgan maz priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu, jo ekonomikas krīze ierobežo naudas summas, ko kandidāti varētu atvēlēt sevis slavināšanai. Izpalicis arī prognozētais «kompromātu karš» pret D.Grībauskaiti, lai gan viņas biogrāfijā ir dažas noslēpumainas lappuses. D.Grībauskaite jau pašā priekšvēlēšanu kampaņas sākumā pacentās izkliedēt baumas par viņas netradicionālo seksuālo orientāciju, bet nesen publicēja arī savas dzimšanas apliecības kopiju, jo bija paklīdušas runas, ka viņa pēc izcelsmes nemaz nav lietuviete.

Nācijas glābēja

Lietuvas politologs Darjus Varanavičs šo vēlēšanu kampaņu raksturo kā «sliktas kvalitātes amatieru politisko izrādi». Pēc viņa domām, kampaņai ir vairāki būtiski trūkumi, kas apgrūtina demokrātisku izvēli. Pirmkārt, kampaņa bija pārāk īsa, jo divu mēnešu laikā grūti izvērtēt visu informāciju par kandidātiem. Otrkārt, ar reitingu palīdzību tika radīts favorīta tēls, kas apslāpēja jebkādu intrigu.

Politologs spriež, ka Lietuvas prezidenta postenim ir arī daži sistēmiski trūkumi. «Viens no tiem ir prezidenta bezpartijiskais statuss, kas nostiprināts konstitūcijā. Tas rada trīs problēmas: nemitīgās spekulācijas par to, kurai partijai simpatizē prezidents; partiju vājumu, jo tām liegta iespēja cīnīties par valsts vadītāja amatu; prezidenta komandas vājumu, jo dažādas interešu grupas mēģina izdarīt spiedienu uz bezpartijisko prezidentu,» Dienai stāsta D.Varanavičs.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā gandrīz nemaz netika runāts par kandidātu uzskatiem un programmām. Kandidātu domas varēja uzzināt tikai no dažām atbildēm, ko viņi sniedza TV raidījumos. Šīs atbildes radīja priekšstatu, ka D.Grībauskaite ir kritiski noskaņota pret tagadējo valdību, jo uzskata, ka vajadzēja aktīvāk cīnīties pret ekonomikas krīzi.

Tomēr intervijā portālam Delfi.lt viņa atzina, ka negrasās pieprasīt tagadējā premjera Andrus Kubiļus nomaiņu. «Tagadējā valdība dara visu iespējamo, lai glābtu valsti no finanšu sabrukuma, un es to atbalstu,» teica D.Grībauskaite.

D.Varanavičs secina, ka vēlēšanu kampaņa kārtējo reizi atsedza milzīgo plaisu starp politisko eliti un sabiedrību. Pēc viņa domām, D.Grībauskaite uzņēmusies nācijas glābējas misiju. ES komisāre nolēmusi pamest darbu Briselē un atgriezties Lietuvā, lai palīdzētu pārvarēt krīzi. «Lietuviešu konservatīvisms netraucēs sievietes kļūšanai par valsts galvu, jo Grībauskaiti vislabāk raksturo nevis viņas dzimums, bet gan glābējas tēls,» spriež D.Varanavičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Prezidenta amata kandidāti

Daļa Grībauskaite: 53 gadus veca ekonomiste, galvenā favorīte Lietuvas prezidenta vēlēšanās. Pašlaik viņa ir Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre, pirms tam strādāja Lietuvas valdībā, bija Lietuvas finanšu ministre. Bezpartijiska politiķe, pati izvirzīja savu kandidatūru. Viņu atbalsta 52,9% vēlētāju
Aļģirds Butkevičs: 51 gadu vecs ekonomists, sociāldemokrātu līderis. Seima deputāts kopš 1996.gada. Lietuvas valdībā bijis gan finanšu, gan satiksmes ministrs. Šogad ievēlēts par Sociāldemokrātiskās partijas līderi. Viņu atbalsta 8,1% vēlētāju
Kazimira Prunskiene: 66 gadus veca ekonomikas profesore, savulaik kļuva par pirmo Lietuvas valdības vadītāju pēc neatkarības atjaunošanas. Seima deputāte no 1996. līdz 2008.gadam. Vairākus gadus bija lauksaimniecības ministre. 2004.gadā prezidenta vēlēšanās tikai par 72 000 balsu atpalika no uzvarētāja Valda Adamkus. Šoreiz viņu atbalsta 5,2% vēlētāju
Valentīns Mazuronis: 56 gadus vecs arhitekts, Seima deputāts kopš 2004.gada. Viņš ir viens no partijas Kārtība un taisnīgums līderiem, tuvs sabiedrotais Rolandam Paksam, kurš tika padzīts no Lietuvas prezidenta amata. Viņu atbalsta 3,6% vēlētāju
Loreta Graužiniene: 46 gadus veca auditore, Seima deputāte kopš 2004.gada. Tuva sabiedrotā Darba partijas līderim Viktoram Uspaskiham. Kamēr viņš Krievijā slēpās no Lietuvas varas iestādēm, tieši L.Graužiniene uzņēmās partijas vadību. Viņa izcēlusies ar aicinājumu vispār likvidēt prezidenta institūciju. Viņu atbalsta 3,1% vēlētāju
Valdemārs Tomaševskis: 44 gadus vecs inženieris, Seima deputāts kopš 2000.gada. V.Tomaševskis ir viens no Lietuvas poļu līderiem. Aktīvs kristīgo vērtību aizstāvis, ierosinājis aizliegt abortus. Viņu atbalsta 1,5% vēlētāju
Česlovs Jezersks: 50 gadu vecs atvaļināts ģenerālis. Savulaik bijis daudzkārtējs Lietuvas un pasaules čempions sambo cīņā. Aktīvi piedalījās Lietuvas armijas veidošanā. Bezpartijisks kandidāts. Viņu atbalsta 0,5% vēlētāju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?