Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Vieglprātības dēļ slimnīcā

Katru gadu Latvijā nemainīgi palielinās insulta pacientu skaits. Mirstība gan samazinās, tomēr tas nemaina faktu, ka Latvijā ir divarpus reižu augstāka mirstība no insulta nekā vidēji Eiropas Savienībā. Speciālisti redz būtisku trūkumu - cilvēki nepietiekami novērtē iespējamos riskus, piemēram, neuztraucas par augstu asinsspiedienu. Taču insulta sekas var būt ļoti nopietnas, bet rehabilitācija nav pieejama tādā līmenī, kādā būtu vajadzīgs.

Vairāk ietekmē sievietes

Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks Dzintars Mozgis Dienai norāda, ka pērn uz 1000 iedzīvotājiem stacionārā ārstēti 4,2 pacienti ar insultu, 2009. gadā tie bija četri cilvēki. Arī paskatoties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) datos, redzams, ka vidēji diennaktī dienests 33 pacientiem nosaka diagnozi - insults. Pēc tam gan slimnīcā diagnoze tiek precizēta, taču jebkurā gadījumā aptuveni trīs procenti no visiem izsaukumiem ir saistīti ar insultu.

Kopumā var teikt, ka ik gadu Latvijā vidēji 9500 cilvēku saslimst ar insultu. Ja skatās tīri pēc statistikas, vairāk tās ir sievietes. Dz. Mozgis gan piebilst, ka tas skaidrojams ar to, ka sievietes dzīvo ilgāk. To apstiprina arī Latvijas Insulta biedrības vadītāja Evija Miglāne, kura uzsver, ka te nozīme ir arī citiem faktoriem. Proti, insulta risks ir lielāks arī dažādu fizioloģisku procesu dēļ - piemēram, grūtniecība, dzemdības un pēcdzemdību periods. Risku palielina kontracepcijas medikamentu lietošana un migrēna, kas sievietēm ir biežāk.

Neuztver nopietni

Tas, ka cilvēki diezgan maz zina par insultu, ir viens no iemesliem, kāpēc šo pacientu ir tik daudz. E. Miglāne stāsta, ka, analizējot pacientu datus, secināts - cilvēki, piemēram, nesaista augstu asinsspiedienu vai sirds ritma traucējumus ar insultu. Pēc Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Insulta vienības pacientu reģistra redzams, ka gandrīz pusei pacientu insults bijis neārstētas sirds aritmijas dēļ. Tātad cilvēks nav zinājis par šo saslimšanu vai arī nav lietojis medikamentus. Pat 90% cilvēku, kam būtu jālieto asinis šķidrinošie medikamenti sirds ritma traucējumu dēļ, to nedara. Līdzīga situācija ir ar citu riska faktoru kontroli.

Tomēr, pat ja visi riska faktori tiktu pilnībā kontrolēti un lietoti medikamenti, saslimstību ar insultu varētu samazināt maksimums par 70% - kaut kāds risks vienmēr būs. Tāpēc svarīgi domāt par akūtu ārstēšanu. Cilvēkam var palīdzēt tikai četrarpus stundu laikā kopš pirmajām insulta pazīmēm. Tas nozīmē, ka šajā laikā ir jāatpazīst pazīmes, jānonāk īstajā slimnīcā un jāveic operācija. Vidēji pacients līdz slimnīcai tiek vien divu stundu laikā, jo vilcinās, lai izsauktu palīdzību.

Izvērst reģionos

Īsais laika posms ir galvenais nosacījums, lai loģistika būtu sakārtota un insulta vienību tīkls pietiekams. E. Miglāne uzsver, ka šajā jomā sperts solis uz priekšu un gada sākumā ieviesta jauna metode - trombu var ne tikai izšķīdināt, bet arī caur asinsvadiem izvilkt. Latvijā šo metodi gan pagaidām izmanto tikai Stradiņos, bet šādai ārstēšanai vajadzētu būt pieejamai vismaz vēl vienā insulta vienībā reģionos. Taču jau tagad ir problēmas nodrošināt visu insulta vienību darbu. Nav noslēpums, ka ārpus Rīgas trūkst speciālistu un dažās insulta vienībās nav iespējams nodrošināt diennakts dežūras.

Diemžēl klibo arī rehabilitācija. Patlaban pacienti galvenokārt tiek sūtīti uz rehabilitācijas centru Vaivari. Tas, protams, nav slikti, taču, iespējams, visiem pacientiem tik augsta līmeņa rehabilitāciju nevajadzētu. Centra vadītāja Anda Nulle norāda, ka tajā vajadzētu nonākt cilvēkiem darbspējas vecumā, lai, izmantojot intensīvas metodes, ātrāk varētu atgriezties darbā. Savukārt vecāka gadagājuma pacienti pēc smaga insulta rehabilitācijas kursu varētu iziet reģionos. To gan pagaidām kavē tas, ka perifērijā ir labi attīstīta ambulatorā rehabilitācija, taču stacionārā ne. Diena jau iepriekš rakstīja, ka speciālistu trūkuma dēļ stacionārās nodaļas nav arī, piemēram, Daugavpils reģionālajā slimnīcā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Insults Latvijā

2014. gadā stacionārā kopumā ārstēti 8449 insulta pacienti, no kuriem 1686 miruši.
Pērn rehabilitāciju Vaivaros saņēmuši 550 insulta pacientu.

Galvenie insulta simptomi
Vienpusējs vājums vai paralīze, nejūtīgums, šķība seja
Nespēja runāt vai saprast valodu
Koordinācijas traucējumi, dubultošanās un reibonis
Grūtības norīt, parunāt, neskanīga balss

Avots: SPKC, Vaivari

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?