Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vienas vietā pat trīs

Kad valdība pērn novembrī izlēma par valstij piederošās Hipotēku un zemes bankas (HZB) restrukturizācijas stratēģiju, labā ziņa bija, ka tā pakāpeniski tiks pārveidota par Attīstības banku un nodarbosies tikai ar valsts atbalsta programmu uzņēmējiem īstenošanu. Ēnā palika jautājums, kas notiks ar HZB komerciālo daļu, tas ir, komercbanku un tās līdz šim sniegtajiem komercpakalpojumiem, tajā skaitā komerckredītiem, fizisko personu apkalpošanu.

Starptautiskajiem aizdevējiem bankas restrukturizācijas (pārveides) rīcības plānu, kam uz šiem jautājumiem jāatbild, valdība solījusi līdz maijam. To gatavo Finanšu ministrijas (FM) darba grupa. To, kādi ir reālākie bankas pārveides risinājumi, FM pagaidām neizpauž. Tikmēr ir vairākas versijas, kā pārveidos Hipotēku banku un kādas intereses ar tās restrukturizāciju saistītas. Starp bankas dalīšanā ieinteresētajiem minēts arī finanšu ministram Einaram Repšem (JL) tuvais uzņēmējs, darījumu partneris un draugs miljonārs Valērijs Belokoņs, kurš ir Baltic International Bank līdzīpašnieks un vadītājs.

No vienas - trīs

Dienai zināms, ka FM patlaban tiek apspriesta Hipotēku bankas sadalīšana trīs daļās. Šāda pārveidošana ir jaunums, jo līdz šim publiski izskanēja, ka no HZB varētu izaugt divas struktūras - viena būtu jau minētā Attīstības banka, otra - komerciāla kredītiestāde. Dalīšana trīs daļās radusies racionālu apsvērumu dēļ. Proti, Hipotēku bankai līdzīgi kā citām kredītiestādēm ir pietiekami liela tā saukto slikto kredītu daļa. Tai nepieciešamie uzkrājumi ierobežo bankas komerciālās daļas iespējas attīstīties, izsniegt jaunus kredītus, kā arī var prasīt papildu ieguldījumus kapitālā. Vairāki savstarpēji nesaistīti avoti, to vidū arī JL pietuvinātas personas, Dienai apstiprināja, ka ideja par HZB sadalīšanu trīs struktūrās - Attīstības bankā, komercbankā un uzņēmumā, kas pārvaldīs bankas sliktos kredītus un ar tiem saistītos nekustamos īpašumus, patlaban ir reālākais no pārveides scenārijiem. FM oficiālu apstiprinājumu tam vēl nesniedz, norādot, ka tikai pēc restrukturizācijas plāna apstiprināšanas valdībā būs skaidrs, kādi konkrēti soļi un kādos termiņos tiks veikti.

Visskaidrākās ir Attīstības bankas aprises - tās darbība būs saistīta ar valsts atbalsta instrumentiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, uzņēmējdarbības sākšanai u.tml. Attīstības bankai, visticamāk, tiks pievienotas arī citas ar valsts atbalstu saistītas institūcijas, to vidū valsts kapitālsabiedrība Latvijas garantiju aģentūra. HZB pārveides pārejas periods ir līdz 2013.gadam.

Sliktā un labā

Ne tik skaidri ir scenāriji, kas saistīti ar HZB komerciālo daļu. Ideja par tās sadalīšanu vēl divās atsevišķās struktūrās radusies nesen un pēc būtības ir līdzīga iecerei par valsts pārņemtās Parex dalīšanu tā sauktajā labajā un sliktajā bankā. Labajā bankā nonāktu ar bankas komercdarbību saistītie pakalpojumi, tajā skaitā kreditēšana un noguldījumi, bet sliktajā - neveiksmīgi bankas ieguldījumi, lielākoties tie ir treknajos gados izsniegtie hipotekārie kredīti, kuri klasificēti kā sliktie vai bezcerīgie. Tāpat kā Parex, arī HZB pārveides gadījumā sliktā banka būtu ar banku un finanšu pakalpojumiem nesaistīts uzņēmums, piemēram, nekustamo īpašumu fonds.

Paralēles ar Parex saistītas arī ar iespējamo sadalītās bankas pārdošanu. Proti, līdzīgi, kā secināts par Parex, arī potenciālajiem HZB komerciālās daļas pircējiem interese esot tikai par bankas labo daļu. Neoficiāli izskan, ka HZB labās daļas pircējs varētu būt tas pats, kas no valsts iegādātos Parex labo daļu. Tiesa, līdzās tam kā potenciālais HZB labās daļas pircējs minēts E.Repšes draugs V.Belokoņs. Tieši ar V.Belokoņu vairāki avoti valdības aprindās saista to, kāpēc FM vispār dzimusi ideja par HZB komercdaļas dalīšanu labajā un sliktajā. Finanšu ministrs sev tuvā miljonāra interesi par Hipotēku bankas labās daļas pirkšanu nekomentēja. Pašlaik esot pāragri runāt par pārdošanas iespējām.

Arī V.Belokoņs pagaidām vēl nevēlējās konkrēti komentēt iespējamo interesi par HZB. Ar preses pārstāvja Andreja Hotejeva starpniecību miljonārs Dienai atzina, ka patlaban viņam nav nekādu plānu iegādāties Hipotēku banku vai tās daļas pēc restrukturēšanas, jo nav skaidrības, kā šī banka tiks restrukturēta un kā tā turpmāk funkcionēs. Kad «Hipotēku un zemes bankas liktenis tiks zināms, šis jautājums varētu būt izskatīts», rakstiskā atbildē norādīja V.Belokoņs. Jautāts, vai ar E.Repši apspriedis Hipotēku bankas pārveidi, V.Belokoņs atzina, ka to neesot darījis, un piebilda: «Par savu bankas biznesu es ar viņu nerunāju.»

Idejas par HZB dalīšanu (pēc Attīstības bankas izveides) labajā un sliktajā un iespējamā apvienošana attiecīgi ar Parex slikto un labo daļu izskanēja jau pērn rudenī. Taču atbalstu valdībā iecere neguva. Lielākie riski, kas saistīti ar dalīšanu, gan attiecas uz to banku sliktajām daļām - iespējas tos pārdot vērtētas skeptiski.

Hipotēku bankas aktīvu vērtība ir nedaudz virs miljarda latu, Parex bankas - ap trim miljardiem. Lai arī oficiāli publiskotu aplēšu par abu banku slikto daļu vēl nav, neoficiāli lēsts, ka Parex sliktā daļa varētu veidot aptuveni miljardu latu, bet Hipotēku bankas - nepilnus 200 miljonus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?