Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vienotības durvis veras smagi

Grūti iedomāties nopietnu politisko spēku, kurš piekristu startēt vēlēšanās ar nosacījumu, ka tas iespējams tikai, atsakoties no savas identitātes un zīmola. Tas ir viens no noteikumiem, kuru Jaunā laika, Pilsoniskās savienības (PS) un Sabiedrības citai politikai veidotā Vienotība pēc dibināšanas kongresa plāno izvirzīt partijām, kurām piedāvās vai kuras izteiks vēlēšanos iekļauties jau izveidotajā apvienībā.

_Tēvzemei un brīvībai_/LNNK nevarēs pieņemt lēmumu par iesaistīšanos apvienībā ar pazemojošiem noteikumiem, ko pēc tam būtu grūti paskaidrot saviem biedriem, _Dienai_ atzina partijas priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš.

Ar Pilsoniskās savienības kongresu šodien Vienotība sāk noskaņoties apvienības dibināšanai, kas paredzēta 6.martā. Līdz tam notiks tās dalīborganizāciju kongresi - pēc nedēļas būs Jaunā laika (JL) kongress, bet 27.februārī to rīko Sabiedrība citai politikai (SCP). Līdz pirmajiem no kongresiem ir uzrakstīts apvienības programmas projekts, kā arī izstrādāta kārtība, kā tiks veidots Saeimas vēlēšanu kandidātu saraksts. Tajā katrai no trim dalīborganizācijām būs 30 vietu, bet pārējiem, kuri tai pievienosies vēlāk, - visiem kopā 25 vietas, un šajā kvotā būs arī Sarmītes Ēlertes domubiedru grupa.

Pirmie numuri - līderi

Vēlēšanu likums noteic, ka katru kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Ar pirmajiem numuriem Vienotības sarakstā varētu startēt partiju līderi Solvita Āboltiņa (JL), Ģirts Valdis Kristovskis (PS), Aigars Štokenbergs (SCP), kā arī premjers Valdis Dombrovskis (JL), bet piektajā vēlēšanu apgabalā būšot ar partijām nesaistīta kandidāte. No šīs uzvedinošās informācijas izriet, ka tai vajadzētu būt S.Ēlertei. Politiskie konkurenti paredz, ka cīņa par vietām sarakstā novājinās apvienību jau pirms vēlēšanām, pēc kurām to sadzīvošana arī varētu nebūt viegla.

Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis (PS), kurš piedalījās sistēmas sagatavošanā, atzina, ka tas tiešām nav viegls uzdevums un vienmēr ir apmierinātie un neapmierinātie. Taču kandidātu sarakstu veidošanas noteikumi ir sagatavoti tā, lai vietu dalīšana notiktu pēc iespējas bezkaislīgāk. Pirmos divus numurus katrā vēlēšanu apgabalā noteiks partiju priekšsēžu konference, tālākās vietas aizpildīs atbilstoši partiju piedāvājumam tā, lai katrai partijai būtu vienāds vietu skaits katrā no apgabaliem. Ja kādā apgabalā partijai iedalīts trešais numurs, tad nākamo tās kandidātu sarakstā iekļauj kā sesto. Par «D kvotu», ar ko tiek apzīmēti kandidāti no partijām, kas pievienosies pēc dibināšanas, arī lemšot triju partiju līderu konference.

SCP priekšsēdis A.Štokenbergs Dienai kā vēlamos kandidātus minēja, piemēram, Imantu Kalniņu no tēvzemiešiem, kurš gan neplāno startēt vēlēšanās, Ati Lejiņu un Ansi Dobeli no LSDSP, vienlaikus izsakot šaubas par tiem, kuri asociējoties ar Gundara Bojāra (tagad LPP/LC) saimniekošanas laiku Rīgā. TB/LNNK līderi, kas vieni no pirmajiem pirms vairākiem gadiem aicināja veidot plašu labējo partiju apvienību, ir neizpratnē par piedāvājumu sarakstā iekļaut tikai Vienotībai tīkamus to biedrus, liekot atteikties no partijas identitātes un bez ierunām parakstīt sagatavotos dokumentus, kas būs vēl viens nosacījums. G.Bērziņš uzskata, ka līgumu iespējams slēgt tikai ar partiju.

Kompromisa programma

Līdz Pilsoniskās savienības kongresam Silvas Bendrātes (JL), Karinas Kornas (SCP) un Sanitas Stelpes (PS) vadībā ir uzrakstīts arī apvienības programmas projekts, ar kuru tiek iepazīstināti partiju biedri, un apspriešanas gaitā vēl iespējama tā pilnveidošana. Uz programmas veidošanas sarunām katra partija deleģēja trīs cilvēkus, kuri piedalījās arī S.Ēlertes domubiedru diskusijās ar ekspertiem un dokumentā iekļāva priekšlikumus arī no šīm sarunām. Vienotībā iesaistījušās ideoloģiski atšķirīgas partijas, jo SCP sākotnēji sevi pieteica ar sociāldemokrātisku ievirzi. S.Bendrāte atzina: «Mēs mācāmies strādāt kopā. Tas nav vienkārši un šī programma ir liels kompromiss.»

Sagatavotajā projektā ir noteikta lata kursa stabilitāte, pakāpeniska budžeta deficīta samazināšana līdz 3% un iekļaušanās eiro zonā ne vēlāk kā 2014.gadā. «Saglabāt Latviju kā relatīvi zema nodokļu sloga valsti,» apņemas partijas. Tās sola sagatavot vairākus jaunus likumus, piemēram, fiskālās disciplīnas likumu, veselības aprūpes organizācijas likumu, likumu par sociālās apdrošināšanas budžetu, lai racionāli organizētu sociālā budžeta apsaimniekošanu. Iecerēts arī likums par valsts atbalstu atjaunojamajiem energoresursiem, likums par Rīgu kā Latvijas Republikas galvaspilsētu, kā arī jauns un moderns administratīvo sodu likums. Apvienības veidotāji sola nostiprināt vidusšķiru un izskaust nabadzību, kā arī atjaunot ticību savai valstij un saviem spēkiem.

S.Bendrāte minēja trīs jautājumus, par kuriem partijas vēl nav vienojušās, - attieksmi pret progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, tautas vēlētu prezidentu, kā arī dubulto pilsonību ārzemēs strādājošajiem latviešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?