Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Viensētu princips kvalitāti nerada

Nepietiek bērnus tikai aizvest līdz skolas ēkai! Labai skolai īpaši no svara ir sociāli aktīvu vecāku un akadēmiski spēcīgu skolēnu skaits, kas palielina skolas iespējas nodrošināt augstāku izglītības līmeni. Vissvarīgākais skolā ir labi skolotāji, tad - daudzveidīga un katra bērna interesēm un vajadzībām atbilstoša izglītības programma, laba mācību līdzekļu un jaunāko informācijas un komunikācijas tehnoloģiju bāze.

To nav iespējams izdarīt mazā vidusskolā, kurā mācās daži simti bērnu. Pirms šībrīža reformas sākuma Latvijā bija tikai 160 skolu (18% no visām skolām), kurās mācās vairāk nekā 500 skolēnu, bet 530 skolu (60%), kurās mācās mazāk nekā 200 skolēnu.

Finansēšanas principa «nauda seko skolēnam» ieviešana, t.i., valsts finansējumu skolotāju algām piešķir, balstoties uz skolēnu, nevis skolotāju skaita, vairākos novados un pilsētās likusi nopietni izvērtēt esošo skolu tīklu, slēdzot mazās skolas, pārorganizējot nelielās vidusskolas par pamatskolām u.tml. Šīs pārmaiņas bieži izsaukušas reakciju par «nabaga bērniem», kam agri jāceļas uz skolu, par tukšajām skolas ēkām un darbu zaudējušiem skolotājiem. Taču mums jāsaprot, ka nevar pastāvēt skolas bez bērniem. Novados, kur vietējie lēmumu pieņēmēji laikus izvērtējuši situāciju, skolu tīkls tika sakārtots jau pirms vairākiem gadiem, ieguldot līdzekļus plašu izglītības iespēju piedāvājumā, nevis eiroremontā.

Vidusskolai, kurā ir tikai viens vai pat tikai divi paralēlo klašu komplekti, t.i., skolā ir viena astotā vai viena desmitā klase, ir ļoti grūti nodrošināt pilnu slodzi visu pamatpriekšmetu skolotājiem, tādejādi piesaistot kvalitatīvus kadrus, nemaz nerunājot par iespējām izvēlēties dažādas izglītības programmas. (Ar mūsdienīgu vidusskolu es domāju skolu no 7. līdz 12.klasei. Arī 1.-4.(6.)klašu grupā izglītības kvalitātei jābūt galvenajam kritērijam, taču šajā vecuma grupā lielāka uzmanība jāvelta arī skolas tuvumam bērna dzīvesvietai.) Protams, ka skolēnu skaits vien, bez spēcīgas vadības un vietējās sabiedrības atbalsta, negarantē labu skolu, taču tas paver lielākas iespējas. Veidojot skolu tīklu, ir svarīgi izvairīties no viensētu principa, cerot, ka katrs novads varēs uzturēt kvalitatīvu vidusskolu.

Mums būs tik labas skolas, kādas mēs kopīgi ar novadu pašvaldībām veidosim kā iedzīvotāji un vecāki. Es ceru, ka jauno novadu robežas nekļūs par aploku, kas ierobežo bērnu nākotnes iespējas.

Tieši šobrīd, kad pārejam uz citu skolu finansēšanas principu - «nauda seko skolēnam» - un pie darīšanas ar sparu ķērušies jauno novadu vadītāji, mums ir iespēja izvērtēt prioritātes. Izglītības reformu gaitai un attiecīgā novada spējai nodrošināt izglītību katram bērnam mums jāceļ augstāka latiņa nekā attālums no bērna dzīvesvietas līdz skolai. Izglītības kvalitātei jābūt par nozīmīgāku kritēriju nekā pieejamība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?