Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Viņš sāka dzert, es izlēmu šķirties

«Sirds pilna kā ar lietu pielijusi, nespēju to izraudāt. Vai tiešām nav citu variantu, kā lāpīt valsts budžetu uz bērnu rēķina?» tā Lāsma Lāce reaģē uz janvārī gaidīto 54 latu vietā kontā ieskaitītajiem 35 latiem. «Kā Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija var apiet tiesas spriedumu un vientuļajām mātēm pēkšņi samazināt ikmēneša maksājumus par 19 latiem?» Viņa ir neizpratnē - samazinātie 19 lati viņai ir liela nauda.

Lāsma ar dēlu (11) dzīvo Madonā pie mammas un strādā vietējā rūpniecības preču veikalā, saņemot 180 latu. «Es skaitu katru santīmu, lai varētu izdzīvot. Tagad bērna vajadzības dienā man jāapmierina par vienu latu un 17 santīmiem. Pusdienas skolā vien jau maksā 70 santīmu! Dēlam ir astma, medikamenti ļoti dārgi. Kā lai nodrošinu visu nepieciešamo?» viņa jautā. Lāsma ir viena no daudzajām mamiņām, kas bērnu audzina viena pati, tēvs par bērnu interesi neizrāda.

Kad Lāsmai bija 22 gadi, viņa cerību pilna no Madonas atbrauca uz galvaspilsētu, lai sāktu jaunu, skaistu dzīvi. Satika puisi, iemīlēja un laida pasaulē dēlu. Oficiāli laulība netika reģistrēta, bet tēvs labprāt deva dēlam savu uzvārdu. Tālāko kopdzīvi Lāsma atceras kā ļaunu murgu: «Bērnam nederēja parastie piena maisījumi, vajadzēja pirkt sojas maisījumus - tas ļoti apgrūtināja viņa ēdināšanu. Jānis nebija radis cīnīties ar grūtībām un ātri tām padevās - viņš arvien biežāk sāka lietot alkoholu un spēlēt azartspēles.» Par bērna ēdienreizēm viņš aizmirsa. «Man pat uzmācās domas par pašnāvību, bet dēla klātbūtne no tām atturēja. Lai nesajuktu prātā, nolēmu pamest Jāni un atgriezties uz dzīvi Madonā pie mammas.»

Kopš tā brīža pagājuši desmit gadi, bet emocionālo vardarbību Lāsma nespēj aizmirst aizvien. «Es baidos no attiecībām ar vīriešiem. Esmu apsvērusi domu doties pie psihologa uz konsultāciju, bet Madonā šāda konsultācija maksā 10 latu un es nevaru to atļauties.»

Sākumā pēc Lāsmas aizbēgšanas Jānis bija nikns, tad esot sācis pielabināties un saucis viņu atpakaļ. Lāsmai ne reizi neradās vēlme atgriezties, bet Jāņa izteikto vēlmi satikties ar bērnu Lāsma pēc dažiem gadiem nolēma respektēt. Taču velti - tēva un dēla pirmā tikšanās kļuva arī par pēdējo. Tobrīd septiņus gadus vecais zēns tika piekrāpts.

«Viss sākās ļoti cerīgi - norunātajā dienā mēs abi ar dēlu devāmies uz Rīgu. Puika satraukts smaidīja visu ceļu. Es aizvedu viņu pie Jāņa, bet pati devos pie draudzenes pārlaist nakti. Pēc dažām stundām puika man zvana un izmisis lūdz viņu paņemt, jo tētis ir piedzēries.» Lāsma ķērusi taksi, skrējusi pie dēla, vairāk Jānis nav redzēts. Drīz viņam būs 40 gadu. Lāsma vērtē, ka valstij no viņa piedzīt kaut ko ir maz izredžu, jo viņš strādājot tikai brīžiem neoficiālus gadījuma darbus, dzīvo pie mammas.

Lāsma ar grūtsirdību atrod analoģijas arī savu vecāku pagātnē. Tēvs viņu un māti pameta, kad Lāsmai bija septiņi gadi, bet uzmeklēja, kad pieagušajai meitai jau bija piedzimis dēls. Piezvanīja un vienkārši pajautāja: «Kā iet?» «Mums nebija īsti par ko runāt. Tā viņš zvanīja reizi gadā, lai apjautātos, kā klājas. Tagad zvana biežāk, sūta sveicienus. Laikam uz vecumu arvien vairāk grib šo saiti nostiprināt, bet man šis vīrietis ir vienaldzīgs. Skumji, bet kaut ko būtisku viņš savā dzīvē ir nokavējis,» secina Lāsma un bilst, «ļoti negribu, lai tas pats notiek ar mana dēla un Jāņa attiecībām, lai gan jūtu, ka viss notiek tieši tāpat.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?