Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Visbargāk ziema «ārstēs» stirnas un briežus

Kā bargs dakteris šā gada sniegotā un aukstā ziema ieradusies pie dzīvniekiem - atlasīs veselākos un spēcīgākos, bet vārgākos nokaus, dabā izmaiņas būs redzamas jau pavasarī, saka dabas pētnieki. Visticamāk, būšot mazāk stirnu, mežacūku un staltbriežu, taču daudz būs grauzēju - peļu un strupastu, arī ērcēm un odiem šī ziema visdrīzāk nebūs kaitējusi.

Taču vismaz pagaidām lielākajiem cietējiem zālēdājiem tik skarbi kā sniegiem ļoti bagātajā un ilgajā 1995.-1996.gada ziemā vēl neklājas - tad stirnas un mežacūkas bijušas tik bezspēcīgas, ka tām «varēja mierīgi pieslēpot klāt, tās nebēga», atceras zoologs Jānis Ozoliņš, Valsts meža dienesta (VMD) Medību daļas vadītāja vietnieks.

Austrumlatvijā jau mežos manīts pa kādai bojā gājušai stirnai un mežacūku jaunulim, aizdomas ir, ka dzīvnieku nāvē iesaistīts barības trūkums. Arvien biežāk reģionos stirnas redz arī nākam dārzos baroties, tās mēdzot slepus ierasties laukos kapos nošķīt mutes augstumā kādu dzīvības kociņu vai dzīvžogu. Kad jau sniegs būs zemi klājis divus mēnešus no vietas, mežos parādīsies novārguši dzīvnieki, prognozē zoologi. Šīs brīvdienas solās būt aukstākās šoziem.

Paļaujas uz medniekiem

VMD ienākušās ziņas no atsevišķiem rajoniem, ka pie barotavām atrasti krituši dzīvnieki - mežacūkas un stirnas. Te gan visdrīzāk nav vainojams bads, bet nepareizā dzīvnieku barošana - mednieki tos piebarojuši ar lauksaimniecības produktiem - lopbarības bietēm, kartupeļiem, graudiem, citkārt pat maizi vai pusdienu atlikumiem. Šāda barība kaitē zālēdāju gremošanas sistēmai, bija jādod lapu zaru slotiņas, siens, zīles. «Mednieki neņem vērā, ka šādos apstākļos dzīvnieks simtprocentīgi pārslēdzas tikai uz to, ko dod, nemiksē ne ar ko citu, kā vajadzētu,» saka J.Ozoliņš. Tā kā dziļajā sniegā stieg kājas, pārvietošanās prasa lielu enerģiju, un dzīvnieki paļaujas tikai uz cilvēka sarūpēto, kaut arī neveselīgu, un netērē spēkus, meklējot vēl papildu barību.

Stirnām un staltbriežiem ziemā pietrūkst to dabiskās barības - dažādu lapu koku un skuju koku pumpuru, arī zaru galu. «Daļā mežu dzīvnieku blīvums ir tik liels, ka aizsniedzamo pumpuru nepietiek visiem,» saka J.Ozoliņš. Slīteres Nacionālā parka zoologs Vilnis Skuja stāsta - kādas Kolkas daudzstāvu mājas iedzīvotāja ziņojusi par stirnu, kura ilgāku laiku uzturējusies aiz šīs mājas dārziņos. Baiļojušies, ka stirna nevar paiet. «Kā nācām klāt, tā stirna uzreiz bija augšā, gaisā noputēja vien sniegs, un prom bija,» saka V.Skuja. Stirna nemaz nebija novārgusi.

Labāk viens bērns

Mežacūkām ziemā grūti esot pa sniegu pārvietoties, tām Latvijas austrumu pusē, kur zeme jau ir sasalusi, sāk rasties grūtības no zemes izrakt ēdmaņas - dažādas saknes.

J.Ozoliņš stāsta - dzīvnieki, kas iet bojā vai krīt par upuri plēsējiem, ir vai nu vārgākie populācijā, vai arī mazuļi, kas piedzimuši vēlāk, vai arī metienā bijuši vairāki. «Piemēram, staltbriežu govij metienā var būt viens vai divi mazuļi. Ja bijuši divi teliņi, tie ir vārgāki vai vismaz viens ir vārgāks. Dabūjis mazāk piena, lēnāk audzis vasarā. Līdz ar to tagad vinnētājas ir tās briežu govis, kurām ir viens teļš, nevis divi,» stāsta J.Ozoliņš. Zālēdāju mazuļu mammas arī pašas nav piedzīvojušas bargas ziemas, līdz ar to trūkst pieredzes barības meklēšanā ekstremālos apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kam šī ziema patīk?

Peles un strupastes ziemu bauda zem sniega. Tur ir silti, alās savilkti barības krājumi.
Arī ērcēm un odiem ir silti zem sniega segas, jo sniegs ir ļoti labs izolācijas materiāls. Problēmas var sākties tikai tad, ja sniegs nokustu un sasaltu, tad gan daudzi kukaiņi ietu bojā.
Caunas un lapsas pagaidām izmisīgi skraida apkārt, meklējot zem sniega labi paslēpušās peles un strupastes. Tām labāki barošanās laiki sākšoties tad, kad būs pirmās kritušās stirnas. Vairumu kukaiņu gan ziema neietekmē.
Zaķi var cilpot pa sniega virsmu, ierakties un gulēt sniegā vai arī izrakties līdz zemsedzei un tikt pie barības.
Dati: zoologs Jānis Ozoliņš, entomologs Voldemārs Spuņģis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?