Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

VISC darbība jāizvērtē, bet slēgt nedrīkst

Valsts izglītības satura centram (VISC) bez centralizēto eksāmenu sagatavošanas ir arī citas būtiskas funkcijas, tāpēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pakļautībā esošo iestādi tā vienkārši slēgt nav iespējams, uzskata aptaujātie eksperti.

Par VISC iespējamo slēgšanu, ja centra sagatavotajos centralizētajos eksāmenos būs tāda paša mēroga kļūdas kā pērn, publiski izteicies izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis: «No vienas puses, tas ir varbūt tāds skaļāks apgalvojums, bet, no otras puses, tā ir arī pilnīga taisnība. Ir skaidrs, ja organizācija nevar nodrošināt eksāmenu nevainojamu izpildi, tad organizācija ir jāmaina.» Tiesa, vēlāk ministrs precizēja, ka izteikumā par VISC slēgšanu vēlējies uzsvērt nepieciešamību nodrošināt kvalitatīvu eksaminācijas procesu bez kļūdām, pārpratumiem un lieka stresa skolēniem, pedagogiem un vecākiem.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) portālam Diena.lv norādīja, ka centru tik vienkārši slēgt nav iespējams, iepriekš neizstrādājot skaidru plānu, kā tiktu pārņemtas centra funkcijas. Viņa uzsver, ka VISC veic dažādas funkcijas - ne tikai centralizēto eksāmenu sagatavošanu un norises organizēšanu, bet arī mācību satura izstrādi, mācību grāmatu vadlīniju apstiprināšanu un ekspertīzi u. c. Deputāte atgādina, ka pati savulaik kritizējusi VISC par pieļautajām kļūdām centralizēto eksāmenu sagatavošanā un norisē, taču ir pārliecināta, ka šie aizrādījumi ņemti vērā un šogad nekam tādam nevajadzētu notikt.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško domā, ka iestādes slēgšana varētu izraisīt vēl lielāku haosu, nekā tas bija pagājušā gada eksāmenu laikā. «Es nezinu citu institūciju, kas varētu atbildēt pilnā apjomā par visiem šiem jautājumiem. Man liekas, ka tas rezultāts varētu būt daudz sliktāks. Es saprotu, ka organizācijas iekšienē ir jāmaina kāda atbildība, bet nedomāju, ka būtu jāslēdz ciet visa iestāde,» uzskata I. Mikiško.

Arodbiedrības vadītāja arī norāda, ka ne visas VISC darbības saslēdzas kopā ar ministriju. «Es zinu, ka ir izstrādāti daudzi standarti, kas ir iegūluši atvilktnēs. Jautājums, vai pēc pāris gadiem tie vēl būs derīgi, vai tā atkal būs zemē nomesta nauda. Kā tas, ko ir izdarījis centrs, iet kopā ar daudzām citām mūsu izglītības sistēmas vajadzībām? Tā ir liela problēma,» saka I. Mikiško.

VISC apgalvo, ka šogad ir sagatavojies valsts pārbaudes darbu sesijai atbilstoši visām kārtības un procedūru aprakstos noteiktajām prasībām, kas saskaņotas arī ar IZM. «Ministra bažas šķietot saprotamas, jo valsts pārvaldes darbi skar diezgan lielu jauniešu skaitu un ir nozīmīgs process jaunieša dzīvē, tāpēc tiem vajag notikt pēc iespējas kvalitatīvāk un labāk. Mēs esam darījuši visu, lai viss ar pārbaudes darbiem būtu kārtībā, lai kļūdu nebūtu,» uzsver VISC pārstāve Kristīne Ilgaža.

Jāatgādina, ka pērn uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12. klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?