Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vispirms jāsamaksā pašam

Pat ja ir polise, sākumā pacients par saņemtajiem medicīnas pakalpojumiem samaksā no savas kabatas un tikai pēc tam viņam šīs izmaksas sedz apdrošinātājs. Pieaugot zaudējumiem no veselības apdrošināšanas, šādu praksi piekopj arvien vairāk apdrošinātāju. Nākotnē sistēma uz priekšapmaksu var pāriet pilnībā, prognozē nozares pārstāvji, kā galveno iemeslu tam minot ārstniecības iestāžu rīcību, kuras uz apdrošināto pacientu rēķina cenšas kompensēt samazinātu finansējumu no budžeta.

Ierobežojumus tiešai samaksai par ambulatorajiem pakalpojumiem nesen ieviesusi kompānija If P&C Insurance. Uzņēmums skaidro, ka tie skars tikai tos klientus, kas bieži izmanto medicīnas pakalpojumus vai dārgākus izmeklējumus. Arī ar RSK Apdrošināšanas polisi līdz 30.novembrim pa tiešo nevar norēķināties 16 iestādēs - jāsamaksā pašam, pēc tam jāiesniedz čeks. Šāds lēmums pieņemts sakarā ar premjera rezolūciju pārtraukt veselības apdrošināšanu valsts iestāžu darbiniekiem, tādējādi esot jānovērš situācija, ka polises īpašnieki pēdējā brīdī sāk tās masveidā izmantot bez objektīvas nepieciešamības.

IF valdes locekle Dace Ivaska uzsver: apdrošinātāju piesardzība skaidrojama ar to, ka veselības apdrošināšana pirmo reizi pēdējos gados strādā ar zaudējumiem. Pēdējo mēnešu laikā ārstu konsultāciju un izmeklējumu skaits vienai apdrošinātajai personai ir pieaudzis par 40%. «Tas liek domāt par ārstniecības iestāžu ieinteresetību polises izmantošanā un vēlmi kompensēt valsts finansējuma samazinājumu uz apdrošinātāju rēķina,» viņa pamato. Izmaiņas norēķinu kārtībā apsver arī Ergo un paredz, ka iestāžu skaits, kas «saglabās apdrošinātāju uzticību», samazināsies. Sabiedrība Balta savukārt atgādina: dažās medicīnas iestādēs no apdrošināšanas polišu īpašniekiem tiek prasīta līdz pat 30% augstāka samaksa nekā no citiem pacientiem. Pāriešanu uz priekšapmaksu Balta uzskata par risinājumu, ja masveidīgā tendence nelietderīgi izmantot polisi vēl vairāk pastiprināsies. Tikmēr BTA, situācijai tirgū kļūstot arvien saspringtākai, ar septembri piedāvā klientam iespēju izvēlēties, vai tomēr viņam nebūtu lietderīgāk apmeklēt kādu lētāku iestādi.

Taču arī medicīnas iestādes apdrošinātājiem izsaka pārmetumus. Medicīnas centra ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons uzsver, ka apdrošinātāji cenšas spiest uz leju cenas un pārorientēt pacientus uz lētākām iestādēm. Taču tiem uzņēmumiem, kuri investējuši līdzekļus modernās iekārtās un tehnoloģijās, cenu samazināšana ne vienmēr ir pa spēkam.

Savukārt Veselības centra 4 vadītājs Māris Rēvalds ir pārliecināts, ka «solīdas» iestādes ļaunprātīgi pacientu polises jau sen neizmanto un tā sauktais karuselis - kad pacientu bez vajadzības sūta no viena izmeklējuma uz citu - vairs nav izplatīta paradība. «Taču ir dzirdēts, ka šādu pieeju izmanto dažas lielas valsts iestādes,» piebilst M.Rēvalds. Par galveno vaininieku esošajai situācijai viņš sauc krīzi, jo cilvēki ir daudz vairāk motivēti izmantot polisi. Viņš arī uzsver: ir daži apdrošinātāji, kas medicīnas iestādēm nemaksā, atrunājoties ar to, ka viņu naudu «tur uz depozīta».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?