Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zatlers neatklāj, ko ieteicis

Premjeram Valdim Dombrovskim (JL) valdības veidošanā, visticamāk, būs jārēķinās ar Valsts prezidenta Valda Zatlera ieteikumiem, taču sabiedrība par tiem diez vai uzzinās. Pēc abu amatpersonu tikšanās trešdien V. Zatlers nosauca tikai kritērijus, kas būs svarīgi, izraugoties nākamo valdības vadītāju. Taču prezidents neatklāja, vai viņam būtu iebildumi pret Visu Latvijai! - _Tēvzemei un brīvībai/_LNNK aicināšanu koalīcijā, par ko izskan minējumi tieši saistībā «ar signāliem no Rīgas pils».

V. Zatlers izvairījās arī paust attieksmi par vai pret _Saskaņas centra_ (SC) dalību valdībā, jo valsts augstākā amatpersona tikai piektdien, tiekoties ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, tuvāk iepazīšoties ar SC mērķiem.

Cilvēku, kuram Valsts prezidents uzticēs nākamās valdības veidošanu, V. Zatlers nosaukšot tikai 2. novembrī, kad notiks jaunās Saeimas pirmā sēde un V. Dombrovska tagadējās valdības atkāpšanās. Premjera kandidāta izvēlē prezidentam būšot svarīgi, lai jaunais valdības vadītājs spēj nodrošināt balsu vairākumu Saeimā, ārpolitikas un drošības politikas pēctecību, kā arī ekonomikas atveseļošanu sadarbībā ar starptautiskajiem aizdevējiem. No prezidenta teiktā rodas iespaids, ka V. Dombrovskim, kurš, visticamāk, saņems piedāvājumu veidot vēl vienu valdību, ir brīvas rokas partneru izvēlē, kas ir pretrunā ar neoficiālo informāciju, kura izskanēja pagājušajā nedēļā, kad bija pat signāli, ka V. Dombrovskim varētu neizdoties nodrošināt visu kritēriju izpildi, ja koalīciju veidos uz tagadējās bāzes.

Pirms četriem gadiem bija līdzīga situācija un Aigara Kalvīša (TP) valdības partijas - Tautas partija, LPP/LC un Zaļo un Zemnieku savienība - vēlēšanās ieguva vairākuma atbalstu. Toreiz Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga jau nedēļu pirms oficiālās premjera kandidāta nominēšanas Saeimas pirmajā sēdē darīja zināmu, ka plāno A. Kalvītim vēlreiz uzticēt valdības veidošanu. «Ar šiem vēlēšanu rezultātiem man kā prezidentei Kalvīša kunga kā jaunā Ministru prezidenta izvēle šķiet pilnīgi loģiska, likumsakarīga un teju vai neizbēgama,» toreiz sacīja V. Vīķe-Freiberga. Viņa arī tik ļoti neslēpa savas domas par Saeimā ievēlētajām partijām. No V. Zatlera pārstāvju sacītā varēja noprast, ka prezidenta viedokli nebūs iespējams uzzināt arī pēc piektdien paredzētajām V. Zatlera sarunām ar Saeimas partijām.

Pirms četriem gadiem tāpat kā tagad neparastā situācijā ir TB/LNNK. Taču toreiz tā nevarēja piedalīties valdības veidošanā un tajā tika iesaistīta tikai beigās, bet tagad VL - TB/LNNK pārstāvji piedalās valdības deklarācijas sagatavošanā, bet, iespējams, koalīcijā nebūs. VL - TB/LNNK un Saskaņas centram tikšot piedāvāts sadarboties ar valdību uz atsevišķa līguma pamata. Uz jautājumu, kuram no šiem spēkiem V. Dombrovskis dos priekšroku, ja tie savstarpēji nespēs strādāt kopā, premjers teica, ka koalīcija jāizveido pēc iespējas plašāka, jo valdībai būs vajadzīgs liels atbalsts grūto lēmumu pieņemšanā. Plašāku atbalstu varētu nodrošināt SC, kuram ir 29 balsis Saeimā, jo VL - TB/LNNK ir tikai astoņi mandāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?