Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zaudējumi ir, bet atbildības gan trūkst

Tiesiskā valstī vienmēr ir kāds, kurš atbildīgs par kāda lēmuma pieņemšanu vai nepieņemšanu, taču šķiet, ka Latvijas amatpersonas, kuras vārdos aizgūtnēm sludina tiesiskumu ikkatrā brīdī, ar to īstenošanu darbos nebūt nesteidzas. Viens no piemēriem ir Valsts kontroles iznīcinošais atzinums par Dienvidu tilta būvniecības tēriņiem, kas pagaidām, šķiet, tā arī paliks bez tālākas rīcības.

Vispirms «attiecīgus lēmumu pieņēmējus» piesedz atzinums, ka pašlaik Rīgas domei nav iespēju sākt tiesvedību saistībā ar iespējamajiem amatpersonu pārkāpumiem, jo līdz šim maksājumus par Dienvidu tilta būvniecību ir veikusi _Deutsche Bank AG_. Tā kā pienākums sākt norēķinus Rīgas domei sāksies tikai 2010.gada otrajā pusē, tiešie zaudējumi pašvaldībai šobrīd neesot radušies. Nu ko, komentāri lieki!

Otrs «piesegs» ir - vai kāds vispār vēlas atrast tos, kuri ir saucami pie atbildības par «labvēlības» izrādīšanu. Var jau brīnīties un iebilst, ka šobrīd Rīgas domē ir pavisam citi cilvēki, nekā bija tad, kad līgumus slēdza, kad tiltu būvēja utt., bet tautai muti neaizbāzīsi un verdikts ir nepārprotams - tā ir jau sistēma, kurā neviens pat tā īsti nevēlas kaut ko izmeklēt. Var jau atgaiņāties, ka tās ir tikai tādas runas virtuvē vai kur citur, tomēr tas iespiežas apziņā - ka šeit ir bezatbildības paradīze, kur pazūd miljoni latu un atbildīgo, vainīgo nav. Vismaz pagaidām retu reizi kādi «sliežu pārmijnieki» ir apsēdušies uz apsūdzēto sola.

Bet ko tad, cienījamie vadītāji, gribat: lai mazais nodokļu maksātājs uz savas muguras iznes visus «sastrādātos» brīnumus un vēl pakalpīgi uzticas, ka nākamās reizes vairs nebūs?! Būs, ja vien vainīgie vai vainīgais netiks nosēdināts tur, kur tam pienāktos sēdēt, - pie sausas maizes un ūdens. Ja tas nenotiks, tad var būt ne tikai nākamā, bet arī aiznākamā un neskaitāmas reizes. Nu nevar kāpt uz viena un tā paša grābekļa bezgalīgi.

Ir taču tādas iestādes kā prokuratūra, kurai šis būtu īstais gadījums par miljoniem uz apsūdzēto sola nolikt tos, kuriem tur jābūt. Tās nav nekādas raganu medības, bet gan iespēja pārliecināties par tiesiskumu un atbildību par padarīto vai nepadarīto reālos darbos, nevis tikai un vienīgi runās.

Ak jā, vēl kāds «sīkums» - ja tiesiskuma taisnā roka nesasniedz atbildīgos, tad tie var nonākt ļoti ietekmējamā stāvoklī. Faktiski izvēle ir ļoti skarba - tiesa un iespējams sods vai arī būtībā pārvēršanās par viegli ietekmējamu marioneti ietekmīgu personu vai grupējumu rokās. Galu galā ir taču vēl arī šī paša slavenā tilta būvniecības nākamās kārtas un nav nekādas garantijas, ka tajās Valsts kontrole neko tādu, ko līdz šim, nekonstatēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?