Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zem premjera papēža

Kāds bija iemesls jums kā tālaika labklājības ministrei pieļaut vecāku pabalstu atrašanos sociālajā budžetā, kur tiem pretī nav nodokļu ieņēmumu?

Skaidri un gaiši: premjers Aigars Kalvītis vienā nedēļas nogalē man lika izdarīt grozījumus 14 likumprojektos, no kuriem viens bija par māmiņu algu pārcelšanu uz sociālo budžetu. Ir rakstiski pierādījumi mūsu izteiktajiem brīdinājumiem, ka tā rīkoties būtu neprāts, bet premjera rezolūcijas ir jāpilda. Godīgi sakot, tas man bija pirmais solis uz demisiju, jo par šādu prasību biju šokēta. Droši vien vajadzēja atkāpties uzreiz. Mani atturēja tobrīd izejas stadijā esošais Reģu pansionāta projekts, ko biju nolēmusi novest līdz būvekspertīzei. Pēc tam es varēju demisionēt, jo biju droša, ka projekts turpināsies.

Tad kādēļ pēc Reģu traģēdijas nedemisionējāt?

Uzskatīju, ka tas būtu bijis vienkāršākais ceļš un pat gļēvulība - aizej, un miers. Es, piedodiet, sērkociņu tam nepieliku. Un es rēķinājos, ka būšu sliktā un kaunināmā - ka neuzņemos politisko atbildību, jo, redzi, Dainis Turlais gan savulaik atkāpās, ka turos tikai pie sava krēsla u. tml. Lai gan vieglāk bija piekāpties spiedienam un strādāt Saeimā man tolaik arī tīri finansiāli būtu bijis izdevīgāk, Reģu projekta pabeigšana bija manis sev izvirzītais mērķis. Ar šo jautājumu gāju uz Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, kur tolaik vēl nestrādāju, un rezultāts tam bija - šogad 8. janvārī Reģu jaunā ēka tika atklāta. Manā ministres laikā ne tikai notika Reģu traģēdija, bet arī izšķīrās pansionāta turpmākais liktenis, tāpēc demisionēt neuzskatīju par pareizu. Es teicu gan prezidentei, gan Kalvītim: ja tas ir nepieciešams, es tūdaļ atkāpjos. Bet arī viņi šādu prasību neizvirzīja. Lai gan tā būtu vieglāk - par mani vairāk nerunātu, un es mierīgi sēdētu Saeimā.

Atgriežoties pie budžeta, kāpēc jūs piekritāt, ka no sociālā budžeta ilgstoši tiek finansēts pamatbudžeta deficīts?

Pirmām kārtām arī sociālais budžets atrodas Valsts kasē, kas ir Finanšu ministrijas pārraudzībā. No tās naudas tika segts tikai budžeta deficīts - nekā cita apgūšanai tā nauda neaizgāja.

Bet svarīgi ir arī kas cits. Ja nemaldos, 2005. gada aprīlī mēs izteicām priekšlikumu veidot rezerves fondu, to valdība diemžēl neatbalstīja. Varēja tikai izteikt savus priekšlikumus vai pretenzijas un tad samierināties, ka notiek pretējais. Tas nav patīkami un, godīgi sakot, iedragā visu darboties gribu. Bet ko vēl var darīt, ja es esmu gājusi ar savu priekšlikumu par neaizskaramu rezerves fondu pensijām un valdība tam nepiekrīt? Īpaši Gundars Bērziņš pret to uzstājās. Mēs taču negribējām to dabūt Labklājības ministrijai, tas fonds jau būtu palicis Valsts kasē. Tas uznākušās krīzes laikā noteikti mūsu pensiju sistēmu būtu vairāk pasargājis.

Saistībā ar visu šo jāsaka, ka pašlaik pats galvenais ir atjaunot iedzīvotāju uzticību sociālajiem maksājumiem - tādu, kāda tā bija pirms krīzes. Pierādījums šādai uzticībai ir fakts, ka sociālais budžets tai laikā auga strauji. Kad es atnācu uz Labklājības ministriju, mūsu parāds bija 86 miljoni latu, kas dažu gadu laikā pavērsās pilnīgi pretēji. Ka mūsu sociālās apdrošināšanas sistēma ir progresīva, atzīts visā pasaulē. Būtiski ir atjaunot pašu uzticību tai, un tas ir sarežģīti. Ja cilvēkam paliek mazāka alga, protams, viņš ir ieinteresēts vairāk saņemt uz rokas, un tā nākotnes skatījumā ir destruktīva pieeja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?