Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Hokejisti uzveic basketbolistus

Sporta Avīzes ikgadējā 50 ekspertu aptaujā iesaistās arī amatpersonas.

Ja ekspertiem jāteic, ka sešniekā gribētos ielikt ikvienu no sportistiem vai komandām, kas pieminēti potenciālo kandidātu sarakstā, gads Latvijas sportā ir izdevies. Tieši tāds bija 2023. gads, tomēr no tā atmiņā īpaši palika divi ļoti spilgti sasniegumi. Tradicionālajā Sporta Avīzes 50 ekspertu aptaujā, kas, nosakot gada labākos Latvijas sportā, risinājās jau 28. reizi, uzvaru izcīnīja bronzu pasaules čempionātā guvusī Latvijas hokeja izlase, otrajā pozīcijā atstājot Pasaules kausa izcīņā lieliski debitējušo Latvijas basketbola valstsvienību. Savukārt par aizvadītā gada Latvijas labāko jauno sportistu eksperti ļoti pārliecinoši atzina vieglatlēti Agati Cauni.

Sporta Avīzes tradicionālajā aptaujā jau gandrīz trīs desmitgades tiek aptaujāts plašs ekspertu loks – amatpersonas, federāciju vadītāji, bijušie sportisti, žurnālisti, arī žurnāla lasītāji. Viedokli par labākajiem Latvijas sportā šoreiz izteica arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, ministru prezidente Evika Siliņa (JV) un Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV). Katram aptaujātajam jāizvēlas savs labāko sešnieks, vienā balsojumā esot iekļautiem gan sportistiem un sportistēm, gan arī komandām un nacionālajām izlasēm.

Jau pirms aptaujas nebija divu domu, kas šoreiz cīnīsies par pirmo vietu. Saņemot pirmās balsošanas anketas, punkti vācās līdzīgi, taču turpinājumā hokejisti tomēr lika manīt, ka, visticamāk, svinēs uzvaru, izskaņā viņu pārsvars bija jau gana drošs. Hokeja izlase pirmajā vietā tika ielikta 30,5 reizes, kamēr basketbola valstsvienība gandrīz uz pusi mazāk – 16,5 reizes. Individuālie sportisti aptaujā neuzvar trešo reizi pēc kārtas, jo 2021. gadā pēc olimpiskā zelta izcīnīšanas otru augstāko punktu skaitu vēsturē savāca 3×3 basketbola izlase, bet 2022. gadā vairāk nekā puse (27) no ekspertiem pirmo vietu atvēlēja basketbola izlasei, kas bija pirmoreiz vēsturē kvalificējusies Pasaules kausa izcīņas finālturnīram.

Cīņa par trešo vietu arī prognozējami notika starp hokeja un basketbola valstsvienību līderiem. Šeit tomēr pārāka bija groza bumba – kaut hokeja izlases vārtsargam un pasaules čempionāta vērtīgākajam spēlētājam Artūram Šilovam bronzas pozīciju atvēlēja vairāk nekā basketbola valstsvienības saspēles vadītājam un Pasaules kausa izcīņas otrās simboliskās izlases dalībniekam Artūram Žagaram (10,5 pret 6,5), Žagars aptaujās tika iekļauts biežāk nekā Šilovs (24,5 pret 22,5), un ar to bija pietiekami, lai viņš par nieka diviem punktiem apsteigtu savu vārda brāli. Aptaujas piektajā pozīcijā droši iekārtojās vēl viens basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš traumas dēļ Pasaules kausa izcīņā diemžēl nepiedalījās, ekspertiem novērtējot viņa augstvērtīgo sniegumu Nacionālajā basketbola asociācijā, kamēr sestā palika lieliskā tenisiste Aļona Ostapenko.

Pilnus aptaujas rezultātus un visu ekspertu balsojumu meklējiet Sporta Avīzes janvāra numurā!

Par precīzāko ekspertu šoreiz kļuva Latvijas Sporta federāciju padomes vadītājs un Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas prezidents Einars Fogelis. Sporta amatpersonai pareizā secībā bija viss aptaujas gala sešnieks, vienīgi ar piebildi, ka savā balsojumā viņš Šilovam un Žagaram atdeva dalītu trešo vietu.

Otro gadu pēc kārtas tika noteikts arī labākais Latvijas jaunais sportists U20 vecuma grupā (2003. gadā dzimuši un jaunāki). Iespēju izmantoja 30 ekspertu, un 25 no viņiem pirmo vietu atvēlēja un par 2023. gada Latvijas labāko jauno sportisti pasludināja talantīgo vieglatlēti Agati Cauni. Valmieriete pērn ne tikai uzvarēja Eiropas U20 čempionātā gan 3000, gan 5000 metru distancē, bet arī sasniedza finālu pasaules čempionātā pieaugušajiem 5000 metros, izcīnīja zeltu Eiropas spēlēs un debijas sacensībās Dimanta līgā pārspēja Jeļenai Prokopčukai piederējušo Latvijas rekordu pieaugušajiem 3000 metros. Pašlaik šķiet, ka Agates Caunes limits ir vien debesis. Arī pārējās vietas jauno sportistu aptaujas godalgoto trijniekā aizņēma vidzemnieki – otrā bija pasaules čempione junioriem un Eiropas junioru vicečempione BMX riteņbraukšanā Veronika Monika Stūriška, bet trešajā pozīcijā ierindojās pasaules vicečempions motokrosā junioriem un Eiropas čempions EMX125 klasē Jānis Mārtiņš Reišulis.

"2023. gads Latvijas sporta draugu atmiņā paliks ar, iespējams, spilgtākajām emocijām, kādas viņi jebkad piedzīvojuši. Tas sportam ir pievērsis jaunus līdzjutējus, un tāpēc jo īpaši svarīgi, ka valstī saglabājas arī tradīcijas – Latvijas vienīgais drukātais sporta medijs Sporta Avīze jau 28. reizi apkopojis 50 ekspertu aptauju. Tagad mūsu visu prātā jau ir 2024. gads, un novēlu, lai tā izskaņā aptaujā par pirmo vietu sīvi cīnītos vismaz trīs lielisku panākumu autori. Gan par tiem, gan neveiksmēm un visu citu svarīgāko arī turpmāk visaugstākajā līmenī ziņos gan laikraksts Diena, gan žurnāls Sporta Avīze," saka izdevniecības Dienas Bizness galvenais redaktors un līdzīpašnieks Gatis Madžiņš. 

28. Sporta Avīzes 50 ekspertu aptauja

1. Latvijas hokeja izlase 303,5 punkti (30,5 pirmās vietas)
2. Latvijas basketbola izlase 265,5 (16,5)
3. Artūrs Žagars 77 (1)
4. Artūrs Šilovs 75
5. Kristaps Porziņģis 59
6. Aļona Ostapenko 41

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā