Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nacionālā Būvkompāniju apvienība noliedz vēlmi atteikties no izmaksu indeksācijas

Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) noliedz šodien, 23. februārī, plašsaziņas līdzekļos izskanējušās spekulācijas par vēlmi atteikties no izmaksu indeksācijas.

Dokuments, kas nonācis mediju rīcībā ir, papildu vienošanās pie līguma projekts, kurš nevienā punktā neparedz atteikties no līgumā noteiktās inflācijas/deflācijas koeficienta. NBA pauž neizpratni par šādu žurnālistu dokumenta interpretāciju.

Paredzētās Vienošanās projekts ir visu iesaistīto pušu sadarbības plāns par jaunās LNB ēkas projekta celtniecības, tostarp to darbu, kas tiešā veidā neattiecas uz NBA, pilnīgu pabeigšanu. Lai pēc iespējas drīzāk un tehnoloģiski pareizā veidā nodotu jauno LNB ēku sabiedrības lietošanā, tam nepieciešama savstarpēja būvdarbu, infrastruktūras darbu, mēbeļu, aprīkojuma un vājstrāvu iekārtu uzstādīšanas darbu koordinācija arī pēc 2012. gada 18. novembra.

Iepriekš tika ziņots, ka pamatojoties uz aģentūras LETA rīcībā esošiem dokumentiem var secināt, ka Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) iecerējusi ar Kultūras ministriju un Hill International N.V slēgt papildu vienošanos par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils būvniecību, piedāvājot līgumu sadalīt kārtās un atsakoties no būvizmaksu indeksācijas.

Nodomu protokolā par darbu pabeigšanas optimizāciju, ko 21.februārī iesniedzis NBA valdes loceklis Māris Vidauskis, tiek rosināts līguma vērtību turpmāk fiksēt kā "nepārsniedzamu cenu", kas ir nosakāma ar pārmērīšanu un izmaiņu pieprasījumu. Vienošanās projekts paredz, ka ir jāatlīdzina galvenajam būvuzņēmējam papildus vadības izmaksas, ieskaitot pagarināto līguma garantiju par vērtību. Tiek rosināts līguma vērtību turpmāk fiksēt kā "nepārsniedzamo cenu", kas ir nosakāma ar pārmērīšanu un izmaiņu pieprasījumiem.

"Nepārsniedzamās cenas" vērtība ietvertu prognozētās pārmērīšanas rezultātus - 81 711 703,29 latus, izmaiņu pieprasījumus - 23 503 846,99 latus, un prasījumus par noraidītajiem pieprasījumiem - 180 000 latu.

Papildu vienošanās arī paredz, ka pagarinājuma izmaksas būtu 5 537 191,21 lats, 50% no pagarinājuma izmaksām par periodu no 2012.gada novembra līdz 2013.gada maijam - 300 000 latu, papildu resursi koordinācijai - 150 000 latu, bet "nepārsniedzamās cenas" neparedzētās izmaksas - 220 000 latu, tādējādi "nepārsniedzamās cenas" vērtība būtu 111 602 741,49 lati.

Būvniecības izmaksu indeksācija vienošanās projektā vairs nav iekļauta.

KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters aģentūrai LETA apgalvoja, ka Vidauska piedāvātā papildu vienošanās ir tikai "būvnieku redzējums par LNB jaunās ēkas būvdarbu pabeigšanu". Tas esot nodots izvērtēšanai KM LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājam Indriķim Buiķim.

Lielpēters uzsvēra, ka "Kultūras ministrija stingri turas pie noslēgtā līguma par LNB jaunās ēkas būvniecību, kurā paredzēta būvizmaksu indeksācija". Piedāvātā papildu vienošanās, pēc Lielpētera teiktā, varētu tikt slēgta būvniecības līguma ietvaros un negrozīt to.

Pretējās domās ir KM uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātā valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, kura ir pārliecināta, ka papildu vienošanās pārkāpj noslēgto Gaismas pils būvniecības līgumu un ar dažādu "papildu samaksu" ieviešanu būvnieki cenšas izvairīties no līgumā paredzētās būvizmaksu indeksācijas. KM nav tiesību slēgt tādu papildu vienošanos, uzskata atstādinātā ierēdne.

Dokumentus par NBA piedāvāto papildu vienošanos Zvidriņa šodien apņēmusies iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Ministru kabineta 2008.gada 21.aprīļa rīkojumā Par līguma noslēgšanu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību ir noteikts, ka līgums par LNB būvdarbiem tiek slēgts par būvdarbiem, kas nepārsniedz 135 324 596,53 latus ar pievienotās vērtības nodokli. Savukārt būvniecības līguma 13.8.punktā ir noteikts, ka līguma korekcijas summas aprēķināmas reizi ceturksnī 36 dienu laikā pēc koriģēšanas perioda beigām.

NBA līdz šai dienai nav veikusi būvniecības izmaksu korekcijas aprēķinu par 2011.gada 2. un 3.ceturksni, minētos aprēķinus KM uzdevumā ir veikusi LNB būvuzraudzības grupa Hill International N.V.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses