Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunās Vienotības šaurā bezizeja

Piekabinot savam nosaukumam "jaunā", partija Vienotība, protams, nekļūst ne jauna, ne labāka, ne vēlētājiem tīkamāka. Cita lieta, ka Vienotība neapšaubāmi atrodas milzīgā identitātes krīzē (cits teiktu – bankrotā) un tai nebūt nav daudz variantu, uz kā būvēt priekšvēlēšanu kampaņu. Ne tā vairs var sacensties mednieku stāstos par cīņu ar korumpantiem, ne apkarot pati savu valdību, kurā tik omulīgi jūtas ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

Identitātes krīzes dēļ Vienotības lielākā cerība, lai ko tās atšķirīgie politiķi neteiktu, ir, ka vēlētājs savu izvēli izdarīs pavirši, bez īpaši skrupulozas analīzes un nepieslēdzot kritisko domāšanu. Te gan būtu jāpiebilst, ka mērenās nepatikšanās būtu ikviena partija, kuras vēlētājs (kur tad nu vēlētājs – jo vairāk, ja pašu ierindas biedri) iedarbinātu šo arsenālu.

To Vienotības nišu, kura esot godīgāka par citiem un, ja arī veido politiku kādu biznesa grupējumu interesēs, tad tikai tādēļ, lai pārdalītu ietekmi par labu "labajiem", ir aizņēmusi Strīķes un Juraša Jaunā konservatīvā partija (lai gan te atkal jājautā, kas viņos konservatīvs, izņemot divas vienības: vienu vārdu nosaukumā un Jāni Bordānu?). To Vienotības nišu, kura var kritizēt "slikto, stagnātisko, Lemberga ietekmē esošo" ZZS un tās valdību, ir aizņēmusi Latvijas attīstība un Par. Galu galā Vienotība valdībā ir pārstāvēta ar pieciem ministriem, par vienu krēslu vairāk pie valdības galda ir tikai premjera partijai ZZS. 

Atliek televīzijas šovi, glancēti žurnāli un individuālas kampaņas ministru kompetenču ietvaros.

Ekonomikas ministra Ašeradena aizdomīgā cīņa ar OIK, pirmkārt, sevī slēpj daudzus riskus, ņemot vērā Vienotības pašas vēsturisko lomu šīs negodīgās sistēmas uzturēšanā, turklāt šo kampaņu publiski regulāri virza arī premjers Kučinskis, kuram šajā priekšvēlēšanu tēmā ir pamats justies pat omulīgāk nekā Ašeradenam. Lokālu kampaņu ap bērnu adoptēšanu uz ārzemēm bija sacēlis labklājības ministrs Reirs, bet, cik tā ir dzīvotspējīga sabiedrībā valdošā noskaņojuma un sociālo problēmu dēļ, par to jāšaubās.

Vēl jau ir izglītības ministra Šadurska tiešām līdz uzvarošam galam novestā kampaņa par mazākumtautību skolu pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Šī tēma kā izcili konfrontējoša, bet arī kā latviešiem principiāla ir droša kārts priekšvēlēšanu kampaņā. Lai gan, šauri politiski uz to palūkojoties, tiešām gribētos dzirdēt Vienotības aprēķinus par tālejošām sekām, kuras šī uzvarētā kauja var nest. Konkrēti, krievisko partiju un elektorāta sašķelšanu mērenajos un radikālajos.

Pat Vienotības izvēle par labu Kariņam kā premjera kandidātam ir tik plakana, ka tai cauri var redzēt. Kurš mums te pēdējos gados ir tāds pietiekami tālu no saimnieciskiem lēmumiem, politiskām kļūdām, naudas plūsmām stāvējis, lai priekšvēlēšanu laikā nekādi skeleti nesāktu grabēt? Protams, tie, kuri atsēžas Briselē, un Kariņš kā partijai lojālākais no tiem. Tāpēc vēlreiz: ne jau nosaukumam ir jābūt jaunam. Jaunai ir jābūt politikai, jaunai ir jābūt politiskajai domāšanai, politiskajai kultūrai, ja vēlaties.

Top komentāri

mg
m
Nu, un, protams, iekšējās intrigas, nespēja savaldīt vienu rudmatainu sievišķi, zaudējot premjera amatu. Nespēja atrast normālu partijas vadītāju, mulsums ap frakcijas vadītāja atrašanu... Tas viss neko labu par šo partiju neliecina. Tai diemžēl trūkst spēcīgu personību un jaunu asiņu.
vispār
v
Ja vēlētāji izvēli neizdarītu pavirši, bet pēc skurpulozas analīzes un pieslēdzot kritisko domāšanu, tad Vienotību vēlēšanās sagaidītu grandioza uzvara, bet diemžēl izskatās, ka vēlētāji to nedarīs un atkārtos 2006.gada vēlēšanas ar tieši tādām pat sekām!
skats no malas
s
Nu vismaz kāds saprātīgs komentārs "Dienā" ir publicēts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē