Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Algas lieluma faktors un naudas dalīšana

Tiesībsarga Jura Jansona paziņojumā paustais par situāciju bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā Ainaži daudzus šoziem šokēja un rosināja diskusiju par situāciju bērnu (un ne tikai bērnu) veselības aprūpē. Kā jau ierasts, ikreiz, kad tiek runāts par problēmām veselības aprūpē, izskan arguments "Problēmas ir tāpēc, ka nav naudas".

Tomēr gluži likumsakarīgs ir arī pretarguments, ka vienmēr aizbildināties ar naudas trūkumu ir pārāk vienkāršota pieeja.

Diemžēl patlaban ne mazums cilvēku cenšas radīt iespaidu, ka mūsu valstī viss ir slikti un ka naudas nav nekam. Tomēr šādi apgalvojumi izskatās tāpat kā labi pārtikuša cilvēka mūžīgās žēlabas par to, ka paziņas un kaimiņi dzīvo turīgāk. Respektīvi, Latvija noteikti nav bagātākā valsts pasaulē ar visaugstāko dzīves līmenī, taču nav pasaulē nabadzīgākā "banānu republika".

Mūsu valstī strādājošie uzņēmumi, veicot uzņēmumu ienākuma nodokļa maksājumus, valsts makā iegulda iespaidīgas summas, lielas summas valsts budžetā nonāk no darbaspēka nodokļiem un ne mazums naudas valstij nodrošina arī tā dēvētie patēriņa nodokļi – piemēram, pievienotās vērtības nodoklis. Ja Latvijā pietrūkst naudas normālai veselības aprūpei bērniem, tad vaina ir valsts sektora neprasmē nodokļos samaksāto naudu sadalīt jēgpilni, cilvēcīgi un atbilstoši eiropeiskai izpratnei par prioritātēm. Medijos nereti vēstīts par apšaubāmiem valsts naudas tērēšanas paradumiem, turklāt, kas attiecas uz to, kā palielināt naudas daudzumu valsts budžetā, maz ticams, ka valsts sektors izdarījis visu iespējamo, lai budžetu negrautu ēnu ekonomika. Gan jau arī šogad, tāpat kā iepriekš, tautsaimniecības pētnieki stāstīs, ka secināts – ēnu ekonomikas radītie zaudējumi ir milzīgi.

Turklāt attiecībā uz naudas daudzumu un atalgojuma līmeni jāņem vērā vēl vairāki aspekti. Nenoliedzami, ja, izsludinot kādu vakanci (arī medicīnā), tiek piedāvāts konkurētspējīgs atalgojums, kas ir Latvijas apstākļiem labā līmenī, tas palielina pretendentu skaitu un darba devējam ļauj izvēlēties profesionālāko no visiem pretendentiem. Ja atalgojums nav konkurētspējīgs, ir liels risks, ka vakance paliks brīva ilgu laiku vai darba devējam būs jāpieņem darbā vienīgais, profesionāli ne pārāk spēcīgais pretendents. Taču var gadīties, ka, pat piedāvājot labu algu, vakance paliks brīva, jo darba tirgū nav nepieciešamo speciālistu. Par šādu problēmu daudzkārt runājuši privātā sektora pārstāvji, pat tādu uzņēmumu, kam ir spoža reputācija un vēl spožāki finanšu rādītāji, vadītāji. Tas, ka arī veselības aprūpes jomā jūtams speciālistu trūkums, nav nekāds noslēpums.

Turklāt, kā zināms, cilvēcību par naudu nenopirkt. Lai būtu mazāk tiesībsarga konstatētu bērnu tiesību pārkāpumu un vispār cilvēktiesību pārkāpumu, nav cita ceļa, kā sabiedrībā runāt par to, ka cilvēktiesību ievērošana Latvijā ir svarīga vērtība. Protams, ikvienā valstī un jebkurā nozarē var gadīties darbinieki – sociopātiski monstri, kuriem cilvēcības nav un nekad nebūs, taču gribas ticēt, ka Latvijā tādu ir maz. Un mēs, kā mēdz teikt, neslaukot problēmas zem paklāja, varam stiprināt cilvēktiesības.

Top komentāri

īgņa
ī
Latvijā ar ''konkurētspējīgu'' atalgojumu saprot minimālo plus 50, bet regulārās vergturu gaudas par nespēju atrast speciālistus atgādina vācu okupācijas režīma teorijas par ''augstākām'' un ''zemākām'' rasēm. Protams, nacisti neuzdrošinājās nolamāt par zemāku rasi pašus vāciešus - ja tas notiktu, vācieši jau tajā pašā dieā saceltos.
Onslow
O
nabadzības piegaudotāji nav dzīvojuši padomijā ,šodien Valentīnas diena - no rīta jau bariem šūpojušies cilvēciņi svin...no kurienes nauda..?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē