Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Antirisinājums mediķus apmāna otrreiz

Vienai no valdības koalīcijas partijām ir izdevies mediķus piemānīt divreiz, un tā ir veselības ministres Ilzes Viņķeles Attīstībai/Par! (A/P) ar priekšlikumu mediķu algām nepieciešamo 60 miljonu eiro robu aizpildīt ar virtuālu naudu, to aizņemties uz valsts budžeta deficīta rēķina. Piedāvātais antirisinājums tā nokaitinājis premjerministru, ka Jaunajā Vienotībā nedēļas beigās pilnā nopietnībā apspriesta varbūtība pieprasīt veselības ministres demisiju.

Kariņam pietika dūšas uzņemties atbildību visas valdības vietā un pateikt, ka 60 miljonu aizņemšanās ir antirisinājums, nevis risinājums, un to noraidīt, bet kārtējo reizi nepietika dūšas uzņemties atbildību par savu partiju un pieprasīt veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju. Kariņš uz vainīgo situācijā norādīja tikai mutiski un nosūtīja veselības ministri nodarboties ar saviem tiešajiem pienākumiem. Radikālais solis prasīt Viņķeles demisiju, tā politiski atbildot uz A/P piedāvāto antirisinājumu, premjerministram nebija pa spēkam, lai gan Dienai zināms, ka Jaunās Vienotības vadošie politiķi par to ir sprieduši un atbalsts šādam lēmumam Kariņa partijā ir.

Skaidrs, ka pretēji augstprātīgajai retorikai valdības partijas ir nobijušās no parakstu vākšanas par Saeimas atsaukšanu. A/P uz pārējo partneru rēķina neapmierinātības tvaiku savā galā nolaida ar viscaur negodīgu priekšlikumu trūkstošos 60 miljonus vienkārši uzzīmēt, savukārt Jaunajai Vienotībai pietrūka dūšas mediķu neapmierinātības tvaiku savā galā nolaist, pieprasot veselības ministres demisiju.

Varētu teikt, kāda atšķirība, kurš tieši kura krēsliņu izstumdījis pie koalīcijas galda, ja mediķi ņurd par visas koalīcijas izdzenāšanu, atlaižot Saeimu, un no tā, kura valdības partija bijusi īpaši negodprātīga kādā no lēmumu pieņemšanas etapiem, naudas budžetā un uzticības Saeimai vairāk nekļūs.

Tur jau tā lieta, ka naudas budžetā vairāk nekļūs un A/P piedāvātais risinājums ir vairāk antirisinājums.

Šobrīd mediķiem ir sajauktas galvas, viņiem ir piedāvāti 60 miljoni, kuru nav, un arī vaininieks – premjerministrs Kariņš komplektā ar pārējām koalīcijas partijām un vispirms jau Jauno Vienotību.

Tehnoloģija ir skaidra: pat ja paši priekšlikuma iesniedzēji apzinās, ka 60 miljonus nav kur aizņemties, to, ka piedāvātais risinājums nav iespējams, mediķiem un sabiedrībai kopumā nāksies teikt ne jau viņiem, bet premjerministram Kariņam, viņš būs sliktais ziņnesis, kurš mediķu un sabiedrības acīs nokauj labu priekšlikumu un cerības staru.

Prelūdiju par ļauno Vienotību, kura jo īpaši atbildīga par solījumu nepildīšanu mediķiem, burtiski dienu pirms A/P paziņojuma par 60 miljonu antirisinājumu izspēlēja neiroķirurgs Renārs Putniņš. Sabiedrībā pazīstamais un politiski aktīvais ārsts, kurš ir tuvs ar A/P spici, paziņoja par izstāšanos no Jaunās Vienotības. Publiski mazāk zināms, ka vasaras beigās Putniņš jau pats bija uz izslēgšanas sliekšņa – Jaunās Vienotības Ētikas komisijā sprieda par viņa līdzdalību aizkulišu sarunās par Rīgas domes koalīcijas modeļiem, sarunām, kuru dzinējs bija A/P valdes loceklis Edgars Jaunups un kuras neatbilda Vienotības ideoloģiskajai nostājai.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Medicīnas problemātika ir grūti saprotama, jo visi iesaistītie ir satraukti un ļoti daudz melo.
Itamars Toledano
Pieņemt likumu, lai ne tos piesolītos 60 miljonus, ne piešķirtos tām mediķu tranu bandām nedotu vispār! Man tāda daktere-župa rados; pati nezina kur lielo naudu likt, bet no nabagiem vēl desmit ādas ģērē. Protams, ne visi ir tādi, bet, kur ir garantijas, ka viņu vidū kāds labs un godīgs?
Mirdza
M
Visiem valdošajiem un vadošajiem derētu saprast, ka pirmajā vietā valstī jāliek cilvēks. Valsts iedzīvotāji ir tie, kas satur kopā valsti, nevis Saeima vai valdība un iedzīvotāju vajadzībām jābūt pirmajā vietā. Kam jūs būvējat tos stadionus un koncertzāles? Āfrikas dēliem? Iztiksiet vēl 20 gadus bez lopu ciltsrakstiem un citām ekstrām, bet ja cilvēki nespēj apmierināt savas ikdienas vajadzības, tad viņi arī negrib būvēt tās koncertzāles Āfrikas dēliem, jo katram cilvēkam viņam dotā dzīve ir vienīgā. Katram, ne tikai deputātiem vai valdības vīriem, kuriem tās lielās algas. Par ko viņiem maksā, ja valstī daudzas lietas tiek risinātas greizi un uz iedzīvotāju dzīves kvalitātes rēķina? Kā var nesaprast visvienkāršākās lietas, - ja nebūs tautas, jums nebūs nekā, jūs paši nevienam nebūsiet vajadzīgi. Āfrikas dēli ievēlēs savu, melno, Saeimu un patrieks jūs ratā, ne mirkli nedomājot, jūs arī viņiem nebūsiet vajadzīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē