Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Apsūdzības ar politiskām sekām

Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam un par mecenātu dēvētajam uzņēmējam un plaša politiskā spektra politiķu labam paziņam Mārim Martinsonam inkriminētā kukuļdošana notikusi 2012.–2013. gadā, piektdien atklāja Ģenerālprokuratūra. Notikumi ar bārdu, teiksiet? Tādi, kam nav ietekmes ne uz politiku, ne valsts attīstību, teiksiet? Tā vis nav, diemžēl.

Prokurores Viorikas Jirgenas izsmeļošais skaidrojums par apsūdzībām Rimšēvičam un Martinsonam piektdien ļoti precīzi un atmaskojoši nodemonstrēja, kā pat neformālas attiecības – kopīga zveja, medības, kopīgas viesības – rada savstarpējas uzticēšanās fonu, ko izmanto kukuļdošanā un kukuļdošanas starpniecībā. Rimšēviča-Martinsona lietā iesaistīto atstātais nospiedums aktuālajā Latvijas politiskajā ainavā ir pat daudz konkrētāks un formālāks nekā tas, kuru atklāj piecus sešus gadus vecais kukuļdošanas stāsts.

Ieskatīsimies biedrības Latvijas attīstībai, uz kuras bāzes tika nodibināta partija Latvijas attīstībai, gada pārskatā par to pašu 2013. gadu. Caur divām būvfirmām – Moduls Rīga un VELVE – iezīmējas tobrīd ar Martinsonu tieši saistīti kopumā 100 000 eiro ziedojumi šai politbiedrībai. Tai pašai, uz kuras uzceltā partija Latvijas attīstībai šobrīd aiz liberāliem entuziastiem no kustības Par! pošas iekarot pārstāvību nākamajā Saeimā. Uz biedrībām neattiecas tik stingri finansēšanas ierobežojumi kā uz partijām, tām arī ļauts saņemt ziedojumus no juridiskām personām, un biedrība to aktīvi izmantoja, aktīvi piesaistot naudu un reklamējoties. Tagad biedrība pārdēvējusies par Latvijas nākotnes forumu, un to vēl aizvien vada Latvijas attīstībai valdes loceklis Edgars Jaunups.

Pat bez konkrētu apsūdzības pantu nosaukšanas uzmanīgam klausītājam varētu nepaslīdēt garām tas, ka, piemēram, attiecībā uz Martinsonu netiek minēta vis "starpniecība kukuļdošanā", bet gan "kukuļņemšanas atbalstīšana". Starpniecība Krimināllikuma izpratnē ir "vieglāks" pants, savukārt darbības, kuras prokurore Jirgena vispārīgi dēvē par kukuļņemšanas "atbalstīšanu", varētu ietvert plašāku "pakalpojumu" klāstu. Savukārt, ja apsūdzības uzrādītas par kukuļņemšanu grupā, gan Rimšēvičam, gan Martinsonam draud daudz bargāks sods.

Ģenerālprokuratūra tika daudz slavēta par atklātību, kas noņēmusi mēnešiem ieilgušās spekulācijas par Rimšēviča-Martinsona lietas apstākļiem.

Bet viena prokuratūras rīcība rada piesardzību, proti, konkrētus Krimināllikuma pantus, pēc kuriem uzrādīta apsūdzība, Ģenerālprokuratūra nemin.

Abu apsūdzēto ietekme un politiskie sakari ir ļoti cieši un plaši, bet šajā pirmstiesas izmeklēšanas periodā vēl priekšā Saeimas vēlēšanas, partiju tērēšanās priekšvēlēšanu kampaņām, iespējama politisko samēru maiņa un iespējas to ietekmēt. Martinsons, kurš, ja var ticēt Ģenerālprokuratūras celtajām apsūdzībām, atbalstījis augstākā līmeņa korupciju Latvijā, Latvijas Televīzijas Panorāmai notiekošo raksturo tikai kā "kārtējās politiskās intrigas". Tāpēc šādā valstiski nozīmīgā augstākā līmeņa korupcijas lietā sabiedrībai būtu svarīgi sekot līdzi, vai netiek grozītas un mīkstinātas sākotnēji uzrādītās apsūdzības, un, ja tiek, tad ar kādu argumentāciju un kādu apstākļu ietekmē.

Top komentāri

jā gan
j
Aiz Jaunupa kā arāja-piekabinātāja - vienmēr paliek dziļa un plata vaga...
komisārs Megrē
k
Svarīgi būtu sekot, lai apsūdzības tiek arī pierādītas. Mes pagaidām vēl esam Eiropa.
Jūrmalā bez kukuļa, kā pret sienu
J
Jūrmalas domē ZZS un Saskaņa ir vienoti
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē