Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ar neskaidrām perspektīvām

Pagājušās nedēļas beigās ASV bruņotie spēki sāka gaisa triecienus pa mērķiem Irākā un Sīrijā, kurus Savienotajās Valstīs uzskata par saistītiem ar Irānu. Šie triecieni ir atbilde uz vēl pirms nedēļas notikušu kaujinieku raķešu uzbrukumu ASV armijas bāzei Tower 22 Jordānijā (tieši blakus robežai ar Sīriju), kurā gāja bojā trīs, bet tika ievainoti vismaz 34 amerikāņu karavīri.

Atsevišķas ASV amatpersonas šos triecienus arī dēvē par pašaizsardzības soli, un tos ir solīts izbeigt, līdzko proirāniskie spēki Irānā un Sīrijā pārtrauks ASV armijas bāzu apšaudes ar raķetēm un uzbrukumus tām ar bezpilota lidaparātiem. Pie kam ir jāņem vērā, ka šādi uzbrukumi ik pa brīdim notiek jau ilgāku gadu garumā, lai gan pēc Izraēlas un Hamās konflikta sākuma pagājušā gada oktobrī vietējie kaujinieku grupējumi, kas sevi mēdz dēvēt arī par islāma pretošanās kustību, ievērojami palielināja to skaitu.

Tieši tāpat arī ASV militārā aviācija arī iepriekš ir veikusi uzlidojumus kā pa reģionā dislocēto Irānas spēku, tā pa proirānisko kaujinieku grupējumu pozīcijām un ar tiem saistītiem mērķiem, kas kopumā rada iespēju, ka grupējumi varētu uzlidojumu dēļ piekāpties un pārtraukt apšaudes, par atklāti mazticamu. Tostarp tādēļ, ka kaujinieki vēršas pret ASV armijas bāzēm, nevis atbalstot Hamās, bet gan kā pret okupācijas spēkiem, ar nemitīga spiediena palīdzību cenšoties panākt to izvešanu no Sīrijas un Irākas, kas saskan ar Irānas mērķiem, kura šā iemesla dēļ sniedz grupējumiem dažādu atbalstu.

Papildus situāciju sarežģī tas, ka, lai arī ASV par uzbrukumu iniciatori dēvē Irānu, kā Vašingtona, tā Teherāna diplomātiskajā līmenī ir likušas saprast, ka nevēlas pieļaut savstarpēju konfrontāciju, kuras sekas abām pusēm var izrādīties nesamērīgi smagas. Rezultātā ierobežota konfrontācija notiek starp ASV un proirāniskajiem grupējumiem, pie kam izplatītais viedoklis, ka Teherāna šos grupējumus kontrolē, ne gluži atbilst patiesībai. Realitātē tiem ir savi, bieži vien savstarpēji pretrunīgi mērķi, bet Irāna ir tikai galvenā atbalstītāja, kuras viedoklis tiek ņemts vērā, pieņemot lēmumus.

Kopumā ASV, kuras nevarēja neatbildēt uz uzbrukumu savai armijas bāzei Jordānijā, ir nonākušas tādā pašā situācijā kā ar Jemenas kustību Ansar Allah. Nereaģēt nevar, taču arī bez plašas sauszemes operācijas, tikai ar uzlidojumiem apturēt grupējumus, kas izmanto galvenokārt partizānu kara metodes, nav iespējams. Kamdēļ arī šis konflikts solās būt ilgs un ar neskaidru iznākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē