Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Arī prezidentam jāspēlē atklātām kārtīm

Prezidents runā ar visiem, bet neklausa nevienam – tā pēdējā laikā par Raimonda Vējoņa šībrīža taktiku izteikušies neveiksmīgajās valdības sarunās iesaistītie. Ar to vislabāk izskaidrojams tas, ka cirkulē vairākas versijas par Valsts prezidenta nākamo soli un vispārēja neziņa, kurš no tiem tiks sperts, – gluži vienkārši dažādi ietekmes centri ir pārliecināti, ka realizēts tiks tieši ar viņiem apspriestais scenārijs.

Domāju, Vējonim būtu pēdējais laiks publiski pateikt, vai viņš vēlas pretendēt uz otro termiņu valsts galvas amatā, jo tieši šī, jaunā Saeima būs tā, kura jau nākamā gada pirmajā pusē balsos par to vai citu Valsts prezidentu. Tāpēc Vējoņa sapītos un pretrunīgos soļus, virzot valdības veidošanu te vienā, te citā virzienā, nav iespējams aplūkot ārpus šīs prizmas. Valsts prezidents izkārto figūras savas pārvēlēšanas dienai. Ja labējās partijas savā starpā būs sarīdījušās tiktāl, ka tiks izveidota valdības koalīcija, kas nespēs stabili strādāt bez Saskaņas klusējoša atbalsta, ko tas mums liks prognozēt attiecībā uz balsojumu par nākamo Valsts prezidentu

Ja Vējonis ir gribējis gan "pārmaiņu Saeimai", gan to sarūpējušajiem vēlētājiem ļaut līdz pēdējai lāsei izdzert to rūgto brūvējumu, kas, varbūt tikai labu gribot, sanācis, nu jau būs gana.

Visiem ir bijis laiks sevi atrādīt un sagādāt vilšanās. Jaunajā Saeimā neapšaubāmi ir premjera kandidāti, kuri ir spējīgi panākt kompromisu un izveidot valdību. Un šim kandidātam ne obligāti būtu jānāk no it kā "jaunajiem" spēkiem vai skaitliski lielākajām frakcijām. Nē, šis nav ne kāds pozitīvas pārmaiņas vai godīgāku politiku sološs risinājums, uz kuru ar vieglu sirdi aicināt, nē. Bet tas, protams, būtu uz politiskās krīzes atrisinājumu, nevis politiski taktiskām spēlēm mērķēts solis. Tikpat skaidrs, ka kandidāts nedrīkst nākt no Zaļo un Zemnieku savienības, kam vēlētāji viennozīmīgi izteica neuzticēšanos.

No vienas puses, partijas mums jau otro mēnesi demonstrē nespēju izveidot valdību, jau priekšlaikus ieprogrammējot attieksmi pret nākamo izpildvaru, ka tā vai nu nebūs nopietni ņemama, vai būs uzlūkojama ar lielām aizdomām par neiespējamu kompromisu vārdā slēgtiem aizkulišu darījumiem. No otras puses, tās pašas partijas, kuras tiek izsmietas un kritizētas par nespēju valdības sarunās, arī veido jauno Saeimas sastāvu. Citu jau nebūs. Vismaz nākamos četrus gadus.

Protams, partijām šajā nepievilcīgajā procesā daudz tiek palīdzēts no malas. Procesa neveiksmēs sava daļa atbildības jāuzņemas ne tikai Valsts prezidentam, bet arī medijiem, specdienestiem un nu jau pat tādai ārpus politiskā procesa stāvošai organizācijai kā Zvērinātu advokātu padome, kura, citkārt būdama ļoti saudzīga pret kolēģu rīcību, neticamas sakritības dēļ uzskatīja par nepieciešamu no savām rindām ar troksni izslēgt Aldi Gobzemu uz karstām pēdām pēc viņa nominēšanas premjera amatam. Daudzi pieliek roku, lai piepildītos latviešiem mīļais scenārijs "jo sliktāk, jo labāk", daudzi, varbūt tikai labu nodomu dēļ cenšoties palīdzēt "mazākajam ļaunumam", tiek izmantoti manipulācijām ar politisko procesu.

Top komentāri

nomalietis
n
Apbrīnojami objektīvs un sakarīgs komentārs
zvirbulēns
z
Politiskais process kā politiskais process, ja runājam par prezidenta un partiju rīcību. Cita lieta SAB esamība šajā procesā. Ja SAB priekšnieks var bez skaidrojumiem torpedēt prezidenta izvēli, to atkoriģēt, tad jāsaka, lai Dieviņš nogrābstās, kas darās! Bet arī tā nav traģēdija, tā teikt viss uz labu. Es pieļauju, ka beidzot SAB savas vieglās dienas varēs nolikt malā, ka beidzot šo kantori sakratīs, ka galvas ripos, un tas priecē! Īsi sakot, Agnese, i nemaz neskumsti, viss notiek viss labākā veidā! Valdības zārks tukšs arī nepaliks.
rekur
r
1. Prezidents noteikti nav dumjāks par Margēviču. 2. Viņš piedāvās rindas kārtībā Valdību veidot visām partijām. Kas tad te slēpts? 3. Nu nākošais būs Pabriks... Jūs ticiet tam, ka viņš izveidos Valdību? Varbūt jā un varbūt nē... 4. Un tad būs 4. un 5. un 6. Premjera kandidāts. Zviedrijā un Beļģijā ir apm.tāda pati situācija ar Valdības veidošanu. Vai viņas tāpēc ir sabrukušas??? Neizskatās. Viņas dzīvo pat stipri pārticīgāk nekā Latvija. Un neņem galvā politisko utošanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē