Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bailēs no sašķeltības apsver konsolidāciju

Ja šie trīs apvienosies, būs nopietni jāsāk domāt arī mums, nevēlēdamies, ka viņu oficiāli citē, populistu jaunpartiju flangā notiekošās kustības sestdien komentēja kāds vadošs Jaunās Vienotības politiķis. Tā bija arī atbilde uz jautājumu, vai polittehnologu zīmētās shēmas par iespēju Latvijas attīstībai, Kustībai Par un Jaunajai Vienotībai trijatā vai citādās kombinācijās konsolidēt spēkus Saeimas vēlēšanās nākamruden var uzskatīt par izsmeltām.

Var dažādi skatīties uz piektdien izplatīto Aināra Šlesera publisko vēstuli Aldim Gobzemam. Tādi skeptiķi kā es var paturēt prātā varbūtību, ka tas ir tikai kārtējais novatoriskais komunikācijas paņēmiens ar mērķiem, kurus mēs šeit neanalizēsim. Tomēr, cik var spriest no sarunām ar dažiem lielo partiju politiķiem, tur tā ir uztverta tā, kā stāv rakstīts melns uz balta: lai arī daudzos jautājumos abu partiju Latvija pirmajā vietā un Likums un kārtība viedokļi atšķiras un esošās varas partijas berzējot rokas, ka opozīcija būšot sašķēlusies, nevajagot šķelt tautu, bet jāapvienojot spēki, lai sasniegtu "visiem svarīgus mērķus" neatkarīgi no tā, kurš iespējamajā tandēmā būšot galvenais – Gobzems vai Šlesers.

Sestdien par jaunas partijas Republika dibināšanu paziņoja no Saskaņas, bet iepriekš arī no Zatlera Reformu partijas un Vienotības aizgājušais Vjačeslavs Dombrovskis un bijušais KPV.LV iekšlietu ministrs Sandris Ģirģens. Pozicionējot sevi kā centristus, viņi sāka ar paziņojumu par 2000 eiro minimālās algas sasniegšanu tuvāko četru gadu laikā. 

Kas tad veido fonu šādām krustu šķērsu konsolidācijas sarunām, izņemot to, ka tā ir partiju polittehnologu maizīte – zīmēt riskus un "tirgot" risinājumus izejai no tiem? Pēdējos augusta sākumā publicētajos partiju reitingos, lai gan ar caurmērā vienmērīgi zemiem reitingiem visām partijām, daudzmaz stabili uz vietām parlamentā pretendē tikai piecas no septiņām šajā Saeimā pārstāvētajām partijām. Stabili zem strīpas nu jau sen turas gan Jaunā konservatīvā partija, kura piedzīvoja izgāšanos jau nesenajās pašvaldību vēlēšanās, gan Gobzema Likums un kārtība, kura pretendē uz "par pieckapeiku izmainījušās" KPV.LV nišu. Vēl nav mērīts Šlesera Latvija pirmajā vietā reitings, bet skaidrs, ka tā pretendē uz to pašu nišu.

Vēl zemāk reitingos tradicionāli ir Latvijas Reģionu apvienība, kurai pirms gada ārkārtas vēlēšanās Rīgā, startējot kopā ar Nacionālo apvienību, izdevās labs rezultāts  – ceturtā vieta un vicemēra amats. Tagad Reģionu apvienība ir izgājusi sarunu raundus par iespējamu spēku konsolidāciju arī ar Latvijas attīstībai un Zaļo un Zemnieku savienību. Lai gan politiķi saka, ka pauze konsolidācijas sarunās ieņemta vien, lai Reģionu apvienībai formāli dotu laiku iekšēji apspriest visus par un pret septembra sākumā gaidāmajā partijas kongresā, īstas skaidrības vēl nav. 

Prognozēti zemā vēlētāju aktivitāte, iespēja izvēlēties starp divām trim katrā nosacītajā ideoloģiskajā nišā konkurējošām partijām jau nākamruden gaidāmo Saeimas vēlēšanu iznākuma prognozes no sociologu darbības loka strauji virza totalizatoru un zīlnieku virzienā. Izskatās, ka tādai nenoteiktībai nav gatavs neviens, tādēļ mums priekšā ir interesanti spēku konsolidācijas mēģinājumi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē