Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Brīvie vēlētāji tieši tādēļ ir brīvie, ka viņus īpaši neierobežo ideoloģiskie ietvari vai partijas disciplīna

Brīvo vēlētāju lielā debija?

Iepriekšējās nedēļas beigās Vācijas bagātākajā federālajā zemē Bavārijā tika aizvadītas landtāga (zemes parlamenta) vēlēšanas, kuru iznākums, kā jau iepriekš paredzēja socioloģiskās aptaujas, bija nelabvēlīgs gadu desmitiem Bavārijā valdījušajai Kristīgi sociālajai savienībai (CSU).

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) māsas partija vēlēšanās saņēma zemāko vēlētāju atbalstu sešdesmit gados, zaudēja ierasto absolūto vairākumu, iegūstot tikai 85 no 205 vietām landtāgā, un tagad ir spiesta meklēt sadarbības partnerus jaunas valdošās koalīcijas izveidei. Var gadīties, ka arī koalīcijas partnera izvēle būs Bavārijai un visai Vācijai tikpat neierasta kā CSU dominēšanas beigas – tradicionālo vai populistisko partiju vietā par šādu partneri ar augstu ticamības pakāpi var kļūt 27 vietas Bavārijas landtāgā ieguvušie Brīvie vēlētāji (Freie Wähler, FW), kuri par politisku partiju ir uzskatāmi visai nosacīti.

Visas Vācijas mērogā FW ir asociācija, kurā apvienojušies tie politiskie aktīvisti, kuri nevēlas saistīt sevi ar kādu no federālajām vai reģionālajām partijām.

Būtībā FW ir tikai zīmols, kuru vēlēšanās izmanto politikas entuziasti, lai risinātu viņiem aktuālus vietējas nozīmes jautājumus.

Kopš 2009. gada FW gan piedalās arī federālajās vēlēšanās, tomēr vērā ņemamus panākumus nekad nav guvusi. Oficiāli FW programma tiek dēvēta par centriski liberālu, lai gan faktiski ir tik izplūdusi, ka tajā ikviens ne īpaši radikāls Vācijas pilsonis var atrast kādus tieši sev tīkamus punktus neatkarīgi no saviem politiskajiem uzskatiem.

Bavārija ir vienīgā no Vācijas federālajām zemēm, kur FW vietējo likumdošanas prasību dēļ ir reģistrējusies kā politiska partija. Bavārijā atšķirībā no pārējām Vācijas federālajām zemēm jumta organizācijām (asociācijām) dalība vēlēšanās nav atļauta, kandidēt drīkst tikai politiskās partijas. Pārdēvēšanās par partiju gan nav jūtami mainījusi Bavārijas FW būtību, un de facto tā joprojām ir tikai jumta organizācija gandrīz deviņiem simtiem vēlētāju apvienību.

Kā tiek uzskatīts, alianse ar FW ir šobrīd labākā izvēle CSU, lai gan slēpj arī riskus. CSU nenāksies grūti atrast kopsaucējus ar spēku, kura interešu lokā atrodas pamatā vietējas un reģionālas nozīmes jautājumi, un nebūs nepieciešamības meklēt sarežģītus kompromisus ar federālā līmeņa partijām. Tajā pašā laikā Brīvie vēlētāji tieši tādēļ ir brīvie, ka viņus īpaši neierobežo ideoloģiskie ietvari vai partijas disciplīna, un šeit var gadīties dažādi pārsteigumi.

Ilgtermiņa perspektīvā savukārt kā gana plašais vēlētāju atbalsts FW, tā šī spēka iespējamā nonākšana Bavārijas valdošajā koalīcijā var radīt priekšnoteikumus, lai šādas tikai nosacīti politiskas, galvenokārt pragmatiskas apvienības jau daudz plašākos, varbūt pat visas Eiropas mērogos kļūtu par vēl vienu alternatīvu vēlētājiem krietni apnikušajām tradicionālajām partijām. Cits jautājums jau ir, kā šāda politikas procesu defragmentācija ietekmēs procesu kopumā.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Interesanti frīki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē