Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Budžets kā katalizators

Savā ziņā savdabīgu notikumu piedzīvojām šonedēļ, kad Finanšu ministrija (FM) pēkšņi pasākuma norises dienas agrā rītā atcēla nedēļas sākumā izziņoto patiesībā nozīmīgo preses konferenci, kurā ministrs Arvils Ašeradens un ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šņucins bija paredzējuši informēt par nodokļu politikas pārskatīšanas rezultātiem un piedāvāto izmaiņu scenāriju.

Oficiālais skaidrojums par pēkšņo soli atpakaļ bija visai skops un nedaudz miglains:

"Ņemot vērā, ka iespējamais nodokļu pārskatīšanas scenārijs bija guvis daļēju atbalstu koalīcijas partneru vidū, kā arī otrdien, 20. augustā, notikušajā nodokļu politikas koordinācijas darba grupas sociālo un sadarbības partneru vidū izskanēja atšķirīgi viedokļi un tika rosināts turpināt darbu, lai tos tuvinātu," FM atsauc izsludināto preses konferenci. Tomēr skaidrs, ka viens no iemesliem bija valdības sociālo partneru, galvenokārt uzņēmēju organizāciju, publiski paustā asā kritika, ka izstrādātie priekšlikumi faktiski esot pilnībā savādāki, nekā iepriekš ticis runāts kopīgajās diskusijās pusotra gada garumā.

"Ja tiks apstiprināta šī FM piedāvātā nodokļu reforma, tad viss, ko esošā koalīcija solīja par lieliem, pārdomātiem darbiem un strauju Latvijas ekonomikas izaugsmi, ir vien skaistas runas bez seguma, kas skaidri parāda, ka valdība nevēlas īstenot būtiskas izmaiņas un labot sistēmu. Tā vien šķiet, ka uzņēmēji kopā ar saviem kolektīviem, kas nodrošina valsts saimniecisko attīstību, tiek ignorēti un koalīcija izvēlas saglabāt status quo, nevēloties uzņemties atbildību par reālām pārmaiņām. Šis ir ceļš, kas nostiprina Latvijas vietu nabadzīgāko Eiropas valstu saimē, turpinot gurdenās Latvijas ceļu," LDDK un LTRK kopīgajā izplatītajā paziņojumā tajā pašā trešdienas rītā pauda LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Tas, ka uzņēmēju un valdības attiecības pēdējo mēnešu laikā kļūst aizvien saspīlētākas, vairs nav noslēpjams. Taču cits, daudz būtiskāks jautājums ir par to, vai viedokļu atšķirības par nākamā gada budžeta plāniem un tostarp nodokļu politiku nesāk būtiski palielināties jau pašas valdošās koalīcijas vidū. Ja tas tā tiešām arī ir, tad var piepildīties arī ekonomistu pieņēmumi un šogad varam piedzīvot reizi, kad kā valdības krišanas iemesls būs valsts budžeta projekta neapstiprināšana Saeimā.

Redzams, ka arī koalīcijas partneru attiecības kļūst aizvien saspīlētākas, kas savukārt nozīmē, ka dažādu tik svarīgo kompromisu panākšana budžeta kontekstā var izpalikt ne tik daudz naudas trūkuma, cik apzināti izspēlētu politisku intrigu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nebeidzamie eksperimenti

Jaunais mācību gads tikko sācies, taču jau tagad skaidrs, ka tas līdzi nes ne tikai aizvien aktuālo pedagogu deficītu, kas attiecīgi rada galvassāpes gan skolu vadībai, gan skolēniem, bet arī diezgan...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē