Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cīņa par Āfrikas labvēlību

Divas viena otrai sekojušas Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova diplomātiskās turnejas Āfrikas valstīs ir kārtējais atgādinājums par to, kāda cīņa rit starp lielvalstīm par Āfrikas valstu simpātijām un ietekmi šajā kontinentā.

Oficiālais Lavrova turneju iemesls bija gatavošanās šā gada jūlijā Pēterburgā gaidāmajam samitam Krievija – Āfrika, lai gan faktiski šīs vizītes (atsevišķos plašsaziņas līdzekļos nodēvētas par "Krievijas draugu skati") bija paredzētas plaša jautājumu spektra risināšanai. Neoficiāli par šādu braucienu galveno aktuālo mērķi tiek uzskatīti Maskavas centieni nodrošināt, lai Āfrikas valstis, kuras veido ievērojamu daļu no tā dēvētā globālā vairākuma, arī turpmāk saglabātu vismaz neitralitāti pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un turpinātu ignorēt rietumvalstu pret Maskavu noteiktās sankcijas. Kā arī Krievijas ģeopolitiskās ietekmes izplatīšana jeb drīzāk – atjaunošana, it īpaši uz Francijas rēķina.

Vispirms Krievijas ārlietu ministrs pabija Dienvidāfrikā, Esvatini (bijušajā Svazilendā), Angolā un Eritrejā, bet otrās turnejas ietvaros – Mali, Mauritānijā un Sudānā (ar kuru tika panākta galīga vienošanās par Krievijas jūras kara flotes bāzes izvietošanu). Vēl viena turneja notika pagājušā gada otrajā pusē, un tās laikā Lavrovs apmeklēja Ēģipti, Kongo, Ugandu un Etiopiju. Pie kam tas ne tuvu nav viss Krievijai draudzīgo vai vismaz labvēlīgi noskaņoto Āfrikas valstu saraksts.

Ir skaidri arī iemesli, kamdēļ saraksts ir tik plašs. Koloniālās vēstures izraisīta neuzticēšanās rietumvalstīm, sadarbības ar PSRS pieredze (tostarp PSRS iespaidīgā loma tiešā koloniālisma laikmeta izbeigšanā), kā arī cerības, pie kam bieži vien neslēptas, iegūt dividendes no lielvaru ģeopolitiskās konfrontācijas. Par ietekmi Āfrikā – par tās resursiem un ekonomiskās izaugsmes potenciālu, interesi izrāda visas lielvaras. Ķīna regulāri rīko savus samitus Ķīna – Āfrika un ir kļuvusi par kontinenta galveno ekonomisko partneri, sadarbības ar Āfriku samitus rīko Eiropas Savienība un Turcija, Indija cenšas izmantot savu etnisko diasporu Āfrikā, un arī ASV pagājušā gada decembrī pēc astoņu gadu pārtraukuma sarīkoja savu samitu ar Āfriku.

Vienlaikus, tā kā rietumvalstis ekonomisko sadarbību vai palīdzību regulāri cenšas sasaistīt ar politiskām prasībām, vismaz pagaidām šajā konkurencē gana pārliecinoši uzvar Ķīna, Krievija un nemanāmi arī Indija. Kas acīmredzami nozīmē, ka rietumiem ir pēdējais laiks pārskatīt uzstādījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē