Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ar IT korporāciju darbību neapmierināti ir gan liberālie, gan konservatīvie politiķi un aktīvisti

Demokrātija un tehnoloģijas

Pēdējā laikā uzmanības centrā aizvien biežāk nonāk informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu, galvenokārt sociālo tīklu, ietekme uz politiskajiem procesiem. Ka problēma ir nopietna, liecina arī fakts, ka izdevumā Foreign Affairs nesen tika publicēts šai tēmai veltīts Frensisa Fukujamas raksts ar nosaukumu Kā glābt demokrātiju no tehnoloģijām (How to Save Democracy From Technology).

Kā teikts rakstā, tādu korporāciju kā Amazon, Apple, Facebook, Google un Twitter izveidošanās ir iemesls sabiedrības satraukumam. Ne tik daudz ekonomisku iemeslu dēļ, cik tāpēc, ka korporācijas īsteno kontroli pār politisko komunikāciju. Citējot – "šie giganti dominē informācijas izplatīšanas sfērā un īsteno masu politisko mobilizāciju, kas rada unikālus draudus labi funkcionējošai demokrātijai".

Tāpat norādīts, ka ar IT korporāciju darbību neapmierināti ir gan liberālie, gan konservatīvie politiķi un aktīvisti. Pirmajiem šķiet, ka cīņa pret dažādām radikālisma un ekstrēmisma izpausmēm vai viltus ziņām ir atklāti nepietiekama. Konservatīvo uzskatu paudēji tikmēr ir pārliecināti, ka IT giganti izmanto kontroli pār informācijas plūsmām, lai ierobežotu konservatīvo un veicinātu liberālu, tostarp radikāli liberālu, uzskatu izplatību un atbalstītu šos uzskatus aizstāvošus politiķus.

Abi formulējumi, jāpiebilst, ir visai pieticīgi, noklusējot, ka ar radikālismu, ekstrēmismu vai viltus ziņām bieži tiek saprasti no ultraliberālā diskursa vienkārši atšķirīgi viedokļi, bet konservatīvo viedokļu apspiešana ir sasniegusi mērogus, kas ar augstu ticamības pakāpi reāli ietekmē daudzu vēlēšanu rezultātus. Tāpat, tā kā publikācija ir veltīta rietumu demokrātijām, nav pieminēts, ka IT korporācijas ietekmē arī ģeopolitiskos procesus vai vismaz ar tiem saistītos sabiedrības noskaņojumus.

Galvenais secinājums, ka IT giganti rada reālus draudus demokrātijai, no tā gan nemainās. Savukārt novērst draudus ieteikts, izstrādājot tādu starpplatformu programmnodrošinājumu (ievedot tirgū jaunu grupu kompāniju), kas ļautu lietotājiem izvēlēties, kā un no kurienes saņemt informāciju. Nekas plašāk nav paskaidrots, un attiecīgi piedāvājuma aprises katrs var iztēloties pats.

Būtiskākais IT korporāciju politiskās ietekmes gadījumā vismaz vēl kādu brīdi gan būs ne tik daudz piedāvātie, pagaidām gana izplūdušie risinājumi, cik potenciālā apdraudējuma definēšana un apzināšana. It īpaši, ja problēmu strauji pieaugošā skaitā atzīst arī autoritatīvi pētnieki, kuriem nav iespējams piedēvēt antipātijas kā minimums pret liberālo diskursu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē