Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Ja ASV pēkšņi pārtrauktu aizņemties, pasaules finanšu tirgus piedzīvotu apokalipsi

Dolāra un juaņas pretstāve?

Savas naudas pozīciju nostiprināšana starptautiskajā arēnā ir loģisks katras valsts solis, un ik pa laikam uzplaiksnī jautājums, cik lielu nozīmi pasaules apritē var ieņemt kādas lielvalsts vai monetāras organizācijas valūta. Tas pats attiecas arī uz valstu ekonomisko sacensību, lielāko uzmanību veltot ASV un Ķīnai. Ja par pamatu ņemam 2016. gada datus, ar diezgan lielu atrāvienu, iekšzemes kopprodukta apjomam sasniedzot 18,6 triljonus ASV dolāru pret 11,2 triljoniem šīs pašas valūtas vienību, pārsvars ir ASV pusē. Taču Ķīna strauji tuvojas, jo tās ekonomiskā izaugsme pēdējos gados ir nedaudz zem 7% gadā, savukārt ASV cīnās, lai sasniegtu pāris procentu vērtu pieaugumu. Līdz ar augošu ekonomisko bāzi aizvien vairāk dzirdams arī par vēlmi Ķīnas naudas vienību juaņu padarīt par pasaules nozīmes valūtu, un, paredzot šī procesa izdošanos, jau izteikti minējumi par Rietumu ekonomiskās nozīmes un ASV dolāra norietu.

Tas, ka, Ķīnai sākot naftas kotāciju Šanhajas biržā, varētu augt šīs valsts nacionālās valūtas nozīme, droši vien nav apstrīdams, tāpat kā tas, ka juaņas nozīme kļūs lielāka, pieaugot Ķīnas daļai globālajā ekonomikā. Apstrīdams ir fakts, ka ar to varētu panākt rietumvalstu ekonomisko norietu.

Iemesls ir gaužām vienkāršs – Ķīnas ekonomiskās nozīmes palielināšanās var notikt vienīgi uz veiksmīga eksporta rēķina Rietumu patērētājiem, arī ASV un Eiropas Savienībā. Ja tas nenotiks, Ķīnai, lai saglabātu pašreizējā pieauguma tempu, nāksies "noēst" iepriekšējos gados ārvalstu tirgos sapelnītos resursus, panākot pilnīgi pretēju efektu, jo jaunattīstības valstis zemā ekonomikas bāzes līmeņa nespēj piedāvāt Rietumiem cienīgu alternatīvu. Par to zināmā mērā liecina arī Ķīnas pārstāvju augošā interese par vizitēšanu Briselē. Savukārt saglabāt eksporta pieaugumu Rietumu ekonomikās var tad, ja tur izmantotie maksājuma līdzekļi ir kaut cik stabili un savu vērtību nezaudē. Protams, daudziem var šķist, ka nemitīgā ASV aizņemšanās novedīs pie dolāra kraha, ja investori pārtrauks pirkt ASV parāda vērtspapīrus. Tomēr pašreizējā pasaules ekonomikā šāds scenārijs ir visai maz ticams, jo dolāru aktīvus pērk visi, arī ķīnieši. Patiesībā, ja ASV pēkšņi pārtrauktu aizņemties "uz procentiem", līdzekļu izvietošanas grūtību dēļ pasaules finanšu tirgus piedzīvotu apokalipsi. Atlikušie finanšu instrumenti droši vien sākotnēji piedzīvotu iespaidīgu cenas lēcienu, bet pēc tam tikpat strauju kritumu, un naudas degšana nebūtu tikai virtuāla parādība vien, bet novestu pie iespaidīgas pasaules ekonomiskās krīzes, no kuras vairāk ciestu valstis, kuru eksports lielākoties ir ar nelielu pievienoto vērtību, tajā skaitā Ķīna un Krievija.

Top komentāri

Kalistrāts
K
Dažu rakstītmīlošu cilvēku galvās izdomāta papīrīšu pretstāve...
Neslāvs
N
Visiem dolārafobiem un eiro skeptiķiem ieteiktu savus ietaupījumus samainīt juaņās, vai nopirkt Ķinas valsts aizdevuma obligācijas. krievnacistiem to pašu izdarīt piesaistot krievu rubuļus. tad vecumdienas jums būs nodrošinātas...
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET, KURŠ VAR NOSAUKT VĀRDUS TIEM RIEBEKĻIEM KURI NEĻAU VIENĪGO LATVIJAS PREZIDENTU BEIDZOT PĀRVEST MĀJĀS ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē