Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ekvadoras precedents

Dienvidamerikas valsts Ekvadoras varas iestādes šā gada 5. aprīlī savdabīgā veidā izšķīrās atzīmēt 18. aprīlī gaidāmo Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām gadadienu, valsts galvaspilsētā Kito iebrūkot Meksikas vēstniecībā un apcietinot tajā patvērumu radušo bijušo viceprezidentu Horhi Glāsu.

Šeit nepieciešams paskaidrot, ka politisko konkurentu apcietināšana un tiesāšana (un labi vēl, ja tikai tiesāšana) varas maiņas gadījumos virknē Latīņamerikas valstu ir politiskā tradīcija, kura atkārtojas ar apskaužamu regularitāti. Oficiāli viss, protams, notiek likuma ietvaros, taču faktiski ir skaidrs, ka likumība un reālā vainas pakāpe nevienu īpaši neinteresē. Varai mainoties, process savukārt pavēršas jau pretējā virzienā.

Vietējiem politiķiem šī tradīcija, protams, ir labi zināma, kamdēļ ne viens vien no viņiem šādos gadījumos vai nu dodas emigrācijā, vai arī patveras kādas no draudzīgajām valstīm vēstniecībā. Pie kam tradicionāli sēdēšana vēstniecībās neturpinās ilgi (pavisam noteikti ne gadiem), jo seko sarunas ar diplomātu līdzdalību un tiek panāktas kādas pieņemamas vienošanās. 

Glāsu par korupciju tikmēr paspēja notiesāt vēl iepriekšējā vara, tomēr ietekmīgais politiķis spēja palikt brīvībā, gaidot kreiso atgriešanos pie varas. Kad pagājušā gada nogalē par Ekvadoras prezidentu negaidīti kļuva proamerikāniskais Daniels Noboa, Glāss patvērās Meksikas vēstniecībā Kito.

Par ko nespēja vienoties bijušais viceprezidents un jaunievēlētais prezidents, nav zināms, tomēr noslēdzās sarunas ar drošības spēku iebrukumu Meksikas vēstniecībā, pa ceļam, kā teikts oficiālajā formulējumā, "pielietojot vardarbību" pret diplomātiem, ieskaitot vēstnieku, kā arī ar Glāsa apcietināšanu. Turklāt notikušais pat neizpelnījās lielāka mēroga starptautisko nosodījumu, lai gan jau ir pats kliedzošākais visu iespējamo konvenciju un vienošanos pārkāpums krietnu gadu desmitu garumā. Pie kam arī runa šajā gadījumā ir ne jau par eksotisku valstiņu, bet Meksiku – vienu no divām nozīmīgākajām valstīm visā Latīņamerikā.

Protams, arī iepriekš ir bijuši gadījumi, kad tiek pārkāpta diplomātisko misiju neaizskaramība, taču tas ir noticis vai nu militāro konfliktu laikā, vai arī dažādu nemiernieku izpildījumā. Slidenus lēmumus šajā ziņā ir pieņēmušas arī lielvaras, tomēr šis acīmredzami ir no iepriekšminētajiem atšķirīgs gadījums, kas vienlaikus kalpo kā uzskatāma liecība par to, kā pārstāj darboties līdzšinējo starptautisko attiecību, līgumu, konvenciju, u. c. sistēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē