Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Gatavojies iet politikā?

Kandidātu sarakstos iekļauti, nu daudzi "jaunizceptie politiķi" tiecas sev uzmanību piesaistīt, kā vien spēj. Vispieejamākais saziņas līdzeklis ir internets, tad nu steidz pieteikties "draudzēties" visiem daudzmaz redzamiem viedokļu līderiem, pārpublicē domubiedru vēstījumus, iesaistās diskusijās par draudošām koalīcijām un, jā, arī nereti žēlojas, ka «tiem jaunajiem», kas sarakstos, žurnālisti uzmanību nepievēršot, vien vecajiem. Un te gribas iebilst: piedodiet, tas, ka jūs nepamana, ir loģiski – uzmanību pievērš tiem, no kā sagaidāms kas uzmanības vērts (un vienalga, vai tā būtu laba iniciatīva vai atrakcija). Kas no jums labs bijis sagaidāms?

Ar to vien, ka esat sarakstā, ka īsi pirms vēlēšanām esat aktīvāki Facebook vai Twitter lietotāji, nepietiek. Ja posies strādāt par deputātu, gatavojies tam laikus. Šajā ziņā, kā saka, cepuri nost to priekšā, kuri pirms sevis pieteikšanas politikā uzņēmās televīzijas raidījumu vadīšanu vai, ilgstoši izsakoties par kādu konkrētu jomu, bija izpelnījušies eksperta statusu un attiecīgu publicitāti.

Daudz runāts par ilgdzīvotājiem politikā. Tie, kuri pēc savas būtības ir viendienīši, nereti runā par amata ieņemšanas ilguma ierobežojumiem. Pie kā tas novestu? Vien pie īstenotās politikas kvalitātes pasliktināšanās. Jo arī politika ir jāapgūst kā profesija – tajā esošajiem jāspēj "ražot" kvalitatīvas iniciatīvas, aizstāvēt savas pozīcijas, apzināt un pārstāvēt savu vēlētāju intereses. Protams, aktuāls ir jautājums, kā to darīt. Šajās dienās kādā no televīzijas diskusijām uzmanību piesaistīja fragments, kur kāda izbijusi politiķe vārdiski "noraka" kādu pašreizējo politiķi, kura, neskatoties uz savu gana lielo pieredzi, savai aizstāvībai nespēja bilst ne vārda. Kā tad īsti ir – politiķim jābūt nekaunīgam demagogam vai varbūt tādam, kas pagriež labo vaigu brīdī, kad kāds sit pa kreiso? Laikam jau taisnība ir kaut kur pa vidu – jābūt korektam savos izteicienos, taču vienlaikus arī spējīgam pastāvēt par savu taisnību un vēlētāju interesēm, spējīgam ar savu autoritāti "aizvērt" tukšsolītājus un apvainotājus. To nevar sagaidīt no jaunpienācējiem, tam tomēr ir ilgstoši jāgatavojas. Tāpēc arī runāju par profesionalitāti, kuras iztrūkuma viens no cēloņiem laikam ir tajā, ka pie mums nav attīstījusies debašu tradīcija.

Faktiski nav pastāvīgas platformas treniņiem meklēt argumentus, labāko pasniegšanas veidu, lai uzvarētu pretinieku. Priekšvēlēšanu diskusijās iesaistās vien līderi, aģitācijas teltis ir pārāk īsu laiku un arī mazapmeklētas, pat Saeimas debates pēc savas būtības nav debates – vien īsi priekšlasījumi vai pozīcijas sludinājumi, īsti neklausoties, ko citi saka.

Situācija no sērijas "viss ir slikti"? Ne gluži. Problēma skaidra. Atliek gribēt to risināt.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Gatavojies iet politikā?... Sirdsapziņu atstāj mājās!
Kaķis
K
Šķēles kunga personīgajam vaukšķītim nepiedien runāt par politiku vai kādu kritizēt. Acīmredzami tiek "iekalts", ka jābalso par populārajiem un zināmajiem politiķiem, ka vajag tik "liet ūdeni" visur, kaut arī nav ko teikt. Bet ko var gribēt no autora, ja tas ir viņa maizes darbs - runāt tukšu, tad arī vēlas redzēt tādus politikā un uzspiest savu redzējumu kā pareizo. Kiviča kungs arī ir zināms un raidījumu vadīja, tad pēc autora uzskatiem sanāk, ka Kivičs būs labs politiķis, tur nu gan tad jāsāk apdomāt vai nav jādodas uz kādu mentālās ārstniecības iestādi.
Pipars
P
Lai ietu politikā ir jāatrodas kādā no varas grupējumiem.... Jāsaprot... tur valda tīri feodālas attiecības...Kur attiecīgi ir feodālis un viņam attiecīgi pakļautībā ir kāds zvērestu devis vasalis!... Abi viņi iet uz augšu gan savā varas grupējumā, gan savukārt kopā ar grupējumu pretendē uz lielāku izaugsmi un attiecīgi uz lielāku resursu piesaisti... savam varas grupējumam... Jāsaprot mūsu saeimā praktiski nav parastu cilvēku... tur visi figuranti tā vai savādāk ir pieskaitāmi pie feodāļiem vai vasaļiem.... (viss pārējais ir viens liels labi finansēts teātris, pie kura ir pieskaitāms arī šis raksts)...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē