Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vašingtonas lēmums ir kārtējais trieciens pa starptautisko institūtu prestižu

Golānas augstienes un pasaules kārtība

Marta nogalē ASV prezidents Donalds Tramps Izraēlā gaidāmo parlamenta ārkārtas vēlēšanu priekšvakarā pasniedza dāsnu dāvanu Izraēlas valstij un tās premjerministram Benjaminam Netanjahu – paziņoja, ka ASV atzīst Izraēlas jurisdikciju pār pēdējās okupētajām Golānas augstienēm.

Kontroli pār oficiāli Sīrijai piederošo teritoriju Izraēla ieguva 1967. gadā tā dēvētā sešu dienu kara laikā un nekad nav slēpusi, ka atteikties no šīs kontroles negrasās. Golānas augstienes stratēģiski ir ārkārtīgi nozīmīgas Izraēlas drošības garantēšanai, bet drošība vienmēr ir bijusi ebreju valsts nenoliedzama prioritāte, it īpaši, ņemot vērā kopējo situāciju un noskaņojumu Tuvajos Austrumos.

Tieši uz Izraēlas drošības apsvērumiem arī atsaucās ASV prezidents, pamatojot savu lēmumu, ar kuru, ja atmet diplomātisko liekvārdību, Golānas augstienes tiek atzītas par Izraēlas valsts sastāvdaļu. Savukārt fakts, ka pašu ASV regulāri piesauktā starptautiskā sabiedrība un demokrātiskā jeb brīvā pasaule lielā vienprātībā uzskata augstienes par okupētām, Vašingtonai šajā gadījumā ir mazsvarīgs.

Lai arī Golānas augstieņu juridiski diplomātiskais statuss nekādi nemaina reālo situāciju tajās – neatkarīgi no formulējumiem tās atrodas un turpinās atrasties Izraēlas armijas kontrolē –, tajā pašā laikā Vašingtonas lēmums ir kārtējais trieciens pa starptautisko institūtu prestižu un savā ziņā arī dāvana tādām lielvarām kā Ķīna un Krievija.

Pekinas un Maskavas loģika ir ļoti vienkārša. Ja starptautiskos spēles noteikumus neievēro viena no lielvarām, kura turklāt vēl mīl turēt pamācošas runas par demokrātiju un tiesiskumu kā augstām un universālām vērtībām, arī pārējām šajā ziņā ir brīvas rokas. Attiecīgi, pat ja vārdos Ķīna un Krievija nosoda ASV lēmumu par Golānas augstienēm, praksē tas ir abām pirmajām izdevīgs precedents.

Pirmkārt, jau netrūkst ar Eirāzijas lielvarām saistītu teritoriju, kuras tās labprāt legalizētu starptautiskā līmenī kā sev piederošas (vai dažos gadījumos – formāli neatkarīgu valstiņu statusā). Otrkārt – ASV darbības paver iespējas dažādiem ciniskiem "maiņas darījumiem", arī tāpēc, ka dažādi traktētā un grūti saprotamā starptautiskā sabiedrība (tādā nozīmē, ka neviens tā arī nespēj saprotami paskaidrot, kas slēpjas aiz šī termina) lielvaru lēmumus necik būtiski ietekmēt nespēj.

Situāciju vēl vairāk pasliktina tas, ka starptautiskās tiesības un vienošanās jau tāpat lielā mērā ir pārstājušas darboties un to ievērošana galvenokārt ir šķietamība. Katrs nākamais kādas lielvaras solis šo tiesību neievērošanas virzienā vienlaikus ir arī kārtējais trieciens pa esošās starptautiskās sistēmas pamatiem. Un, ja šajā virzienā pārliecinoši dodas arī valsts, kuras vārdā vispār jau ir nosaukta esošā pasaules kārtība, ir skaidrs, ka necik ilgs mūžs šai kārtībai nav atlicis.

Kopumā tā vietā, lai sūtītu pārējai pasaulei signālus par vēlmi un gatavību censties saglabāt pašreizējo pasaules kārtību, no Vašingtonas pienāk signāli par gatavību šo kārtību likvidēt.

Top komentāri

Elijah.
E
Pasaules kārtību Dievs nosaka (bet sātans to ārda), un robežas ir noteiktas Svētos Rakstos. Ja kāds to ir sapratis, tas savu laiku virs zemes nav velti pavadījis. Vai tas arī Sedlenieks būtu, ļoti šaubos!
Miera balodis
M
Varbūt Tramps būs noņēmis visus šķēršļus Izraelas un palestīniešu miera līgumam. Visu laiku palestīnieši nevar runāt par mieru, jo visādi priekšnoteikumi par Jeruzālemi vai augstienēm vai citām teritorijām. Tagad par Jeruzālemi viss skaidrs un Golānas augstienēm arī. Tas noņemts no sarunu galda. Nu var runāt par visu citu. Un, cerams, sarunāt!
wtf, komunisma laiki atgriezušies?
w
Sedlenieks velti piesauc Krieviju un Ķīnu un starptautisko korumpēto institūtu prestižu. Krievija garantēja Ukrainai, ka tās robežas nemainīsies. Atņemot Krimu, tā ir pierādījusi, ka Krievijas garantijas nav neko vērtas. Ķīna šādas garantijas nav devusi ne Taivānai(kurai pašai ir pretenzijas pret pārējo Ķīnu - tajā skaitā arī Dienvidķīnas salām), ne arī citiem, kur tai ir pretenzijas. Izraēlas karogā ir attēlotas Izraēlas valsts robežas - no Nīlas līdz Eifratai - tas nozīmē arī Golānas augstienes. Visi komunisti - arī Sedlenieks var iet d!rst, ja šis fakts tiem nepatīk! Labāk būtu satraukušies par to, ka Krievijai kā PSRS mantiniecei nav būtiski Tartu miera līguma noteikumi un ka tā atņēma Latvijai Abreni un vēl ir pārbīdījusi robežstabus tā ka Latvija vēl ir PAPILDUS zaudējusi teritoriju. Bet šai valstij ir pie dirsas SAVAS intereses, jo galvenais ir apriet Trampu. Visa pasaule balstās uz savstarpējiem līgumiem un ASV nav garantējusi Sīrijai NEKO! Arī Golāņu augstieņu atgūšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē