Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Tiek uzskatīts – kriptovalūtu apriti vajag palikt zem lupas

Grib pieradināt kriptovalūtu

Eiropas Parlamentā (EP) ir aktualizēta nepieciešamība izstrādāt regulējumu kriptovalūtām. To medijiem apstiprinājis EP deputāts no Latvijas Krišjānis Kariņš. Kriptovalūtu uzraudzības modelis varētu paredzēt to, ka bankai, kurā kriptovalūta tiek mainīta, piemēram, pret eiro, un uzņēmumam, kurš klientiem ļauj ar kriptovalūtu apmaksāt preces vai pakalpojumus, būs jāpārliecinās par kriptovalūtas gaitu likumību. Tāda ir iecere, ko izklāstījis EP deputāts, gan arī norādot, ka tas, tieši kā tiks veikta kriptovalūtu uzraudzība Eiropas Savienībā (ES), pagaidām vēl tiek apspriests.

Taču jau tagad pamanāmas divas tendences. Pirmā no tām – ES mērogā tiek atzīts, ka pienācis laiks sākt kriptovalūtu sistemātisku kontroli. Stratēģiski domājot, šī ir laba ziņa. 

Savulaik, kad aizsākās kriptovalūtu uzvaras gājiens, gadījās tā, ka par ēnu ekonomikas apkarošanu atbildīgās amatpersonas, izdzirdējušas jautājumu, kā plānots uzraudzīt darījumus kriptovalūtās, šo jautājumu ignorēja un steidzās stāstīt par to, kāds milzīgs darbs ieguldīts, lai samazinātu skaidras naudas izmantošanu nelikumīgiem mērķiem.

Nedaudz vēlāk attiecībā uz kriptovalūtām parādījās nostāja, ko plaši kultivēja finanšu sektora eksperti un ko var formulēt kā "riskē pats!". Respektīvi, ja kāds veic darījumus ar kriptovalūtām, tad par peļņu un zaudējumiem ir atbildīgs tikai un vienīgi pats, un tas neinteresē nevienu valsts institūciju.

Tagad nostāja mainījusies, un tiek uzskatīts – ES dalībvalstīs kriptovalūtu apriti vajag palikt zem lupas.

Otra tendence nav tik pozitīva kā pirmā, jo izskatās, ka atbildību par kriptovalūtu "pieskatīšanu" plānots uzvelt privātajam sektoram. Līdz ar to rodas vairāki jautājumi. Vai ikvienai bankai, lidsabiedrībai un citai kompānijai, kas pieņem kriptovalūtu, ir iespējams nodrošināt intelektuālos un finansiālos resursus kriptovalūtu darījumu ķēdes izpētei, lai iegūtu pārliecību, ka tajā neslēpjas nelikumības? Ja uzņēmums resursus atradīs, tad kā tas ietekmēs cenas? (Papildu pienākumi privātajam sektoram  cenu kāpumā izpaužas visai bieži.) Turklāt, ja kriptovalūtu pieņemšana radīs sarežģītus uzraudzības pienākumus, vai nenotiks masveidīga izvairīšanās no kriptovalūtām – tā sakot, labāk tālāk no riska? 

Taču nenoliedzami kriptovalūtu uzraudzība ir jāsāk. Patlaban valstis konkurē par to, kura pirmā izstrādās kriptovalūtu regulējumu, citējot Latvijas Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas iestāžu asociācijas pārstāvja Dmitrija Kačanova teikto, vēsta LETA.

Top komentāri

Aizkrauklis
A
Kādam Latvijā ir nobriedusi doma, ko likt OIK vietā.
nekas
n
Tātad šarmantie kriptooperatori iekļūst noziedznieku kategorijā. Ja gribi būt anonīms, maksā veikalā ar skaidru naudu - kaut gan nav saprotams, ko tu tik slepenu dari? Terorismu finansē vai varbūt mafijā sastāvi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē