Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iekšpolitiskā revolūcija

Tikai septiņas dienas pēc ievēlēšanas par Armēnijas premjerministru no šī amata masu protestu dēļ atkāpās šīs valsts eksprezidents Seržs Sargsjans. Protestiem draudot kļūt nekontrolējamiem, valsts ilggadējais vadītājs ļoti ticamo sadursmju vietā izvēlējās demisiju.

Jāatgādina, ka 2015. gadā Armēnijā notika referendums par izmaiņām valsts konstitūcijā. Iedzīvotāji atbalstīja Armēnijas pārtapšanu no prezidentālas par parlamentāru republiku ar plašām premjerministra pilnvarām. Savulaik, aicinot atbalstīt izmaiņas, Seržs Sargsjans publiski solīja, ka pēc savas otrās prezidentūras, kura noslēdzās 9. aprīlī, uz premjera amatu nekandidēs. Šī solījuma nepildīšana kļuva par pēdējo pilienu daudzu armēņu pacietības kausā, kuri Sargsjanu vaino valsts slīgšanā korupcijā, nepotismā un nabadzībā.

Lai arī protesta akciju priekšgalā atradās nelielā opozīcijas partija Jelk un tās līderis Nikols Pašinjans, kurš ir zināms kā Armēnijas dalības Krievijas vadītajā Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā (EES) pretinieks un virzības uz Eiropas Savienību (ES) piekritējs, prasības mainīt Armēnijas starptautisko kursu izvirzītas netika. Tieši šis fakts ļāva protestiem sasniegt ilgi neredzētu masveidību, jo demonstrantiem pievienojās arī liels skaits cilvēku, kuri citos apstākļos nebūtu atbalstījuši Jelk prasības. Armēnijas sarežģītās ģeopolitiskās situācijas, kā arī ciešo vēsturisko saišu ar Krieviju dēļ valsts iedzīvotāju vairākums atbalsta labas attiecību starp Maskavu un Erevānu, tajā skaitā arī Armēnijas dalību EES.

Šāda nostāja vienlaikus netraucē Armēnijai uzlabot attiecības arī ar Eiropas Savienību (ES), tajā skaitā kā pirmajai un vienīgajai no EES valstīm parakstīt ES un Armēnijas līgumu par visaptverošu un paplašinātu partnerību, tiesa, svītrojot no tā visus punktus, kas varētu radīt problēmas attiecībās ar Maskavu. Šāda piesardzīga nostāja arī ir ļāvusi Erevānai izvairīties no visām tām problēmām, kādas pēc līdzīgu dokumentu parakstīšanas ir piemeklējušas, piemēram, Moldovu un Ukrainu.

Tagad Armēniju gaida (vai vismaz cerams, ka gaida) nopietnas iekšpolitiskās reformas, tostarp ir skaidrs, ka ievērojami pieaugs vakardienas opozicionāru ietekme arī uz valsts ārpolitisko kursu. 

Savukārt no tā, cik sabalansēta būs Armēnijas ārpolitika, lielā mērā būs atkarīga gan valsts iekšpolitiskā stabilitāte, gan ārējā drošība un ekonomika nākotnē. Attiecīgi var pieņemt, ka pragmatisku apsvērumu dēļ Armēnijas ārpolitika īpaši nemainīsies, lai gan sadarbības ar ES attīstīšanai nešaubīgi tiks piešķirta lielāka loma nekā līdz šim.

Top komentāri

Tavs vārds
T
Būtībā šīs prognozes jau ir piepildījušās. Pašinjans pirms dažām stundām aizvadīja preses konferenci, kuras laikā vairākkārt atkārtoja, ka negrasās mainīt Armēnijas ārpolitiku. Gadījumā, ja nāks pie varas, protams. Izrādījās, ka viņam nav nekādu pretenziju ne pret Krievijas armijas bāzi Armēnijā, ne pret Eirāzijas ekonomisko savienību. Ar Krieviju esot tikai dažas domstarpības, kuras jārisina sarunu ceļā. For example - Krievija neatzīst Armēnijas autovadītāju tiesības, kas neesot labi.
Irlielāmērāticams
I
Kā jau reiz secināja armēņu radio - Trešais Pasaules karš sāksies pēc tam, kad izveidosies divas lielas valstis ASV - Armēnijas Savienotās Valstis un FRG - Gruzijas Federatīvā Republika. Pēc tam sāksies WW3
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē