Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Iespējas savam biznesam?

Lai Latgalē radītu 1345 jaunas darba vietas, nepieciešami 81,75 miljoni eiro, aprēķinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) saistībā ar Latgales attīstības plānu 2018.–2021. gadam. Par to nesen vēstīja aģentūra LETA. Īpašs plāns tam, kā sekmēt Latgales ekonomisko izaugsmi, bijis arī 2015.–2017. gadā. Par atbalsta pasākumiem Latgalei VARAM pārstāvji stāstīja arī vēl senāk. Taču, kā vēstīts 16. februāra SestDienā, Latgales uzņēmēji pat pieļāvuši iespēju šopavasar streikot, un tas rada iespaidu – lai arī Latgales atbalsta plāni ir, tomēr ne tādi, kādus gaida latgalieši.

Cerēt uz to, ka tieši Latgalē tuvākajā laikā dažādu ārvalstu investori izveidos daudzus vērienīgus uzņēmumus, kas piedāvās lielu skaitu labi apmaksātu darbavietu vietējiem iedzīvotājiem, protams, var, bet paļauties uz to nevar. Var cerēt uz to, ka daudzi citviet Latvijā veiksmīgi strādājošie uzņēmumi Latgalē izveidos filiāles, kuru darbiniekiem būs garantētas augsta līmeņa algas un tiks izvirzītas vienkāršas, ikvienam izpildāmas profesionālās prasības, taču paļauties uz šādu scenāriju arī nevar. 

Tajā pašā laikā Latgalē nenoliedzami ir manāmas spēcīgas perspektīvas vietējā biznesa izaugsmei. Palīdzēt tam, lai veidotos un attīstītos jauni, pašu latgaliešu dibināti uzņēmumi, varētu tāds normatīvais regulējums, kas būtu izdevīgs tā dēvētajam dzīvesstila biznesam. Par to, ka normatīvais regulējums, kas būtu izdevīgs tieši nelieliem jaundibinātiem dzīvesstila uzņēmumiem, piemēram, kafejnīcām un viesnīcām, nepieciešams ne tikai Latgalē, bet visā Latvijā, tiek runāts jau gadiem, taču – tikai runāts. Atbalsts dzīvesstila uzņēmumiem nav iestrādāts nodokļu reformā. Turklāt radies iespaids, ka Ekonomikas ministrijas uzmanību atkal un atkal aizēno citi jautājumi, to vidū jaunuzņēmumi jeb startup un elektrības cenas.

Nozare, kurai Latgalē patlaban varētu būt labas izaugsmes iespējas, ir tūrisms. Protams, vēl ir daudz, ko darīt, – Centrālās statistikas pārvalde vēsta, ka pērn 78,2% ārvalstu viesu uzturējušies tūristu mītnēs Rīgā, bet Daugavpilī – vien 1,3%. Taču Latgalei ir ko piedāvāt tūristiem – interesanta daba, iespaidīgi kultūras objekti, piemēram, Latgales vēstniecība Gors un Marka Rotko centrs, turklāt pluss ir arī tūrisma biznesam piemērotā viesmīlīgā mentalitāte. 

Nenoliedzami ir arī problēmas – izdangātie autoceļi, nelielā starptautiskā atpazīstamība, kā arī kvalitātei neatbilstoši augstās cenas dažās naktsmītnēs un kafejnīcās. Taču daudzu valstu pieredze rāda, ka šādas nepilnības var novērst, ja vien sadarbojas valsts sektors, pašvaldības un uzņēmēji.

Top komentāri

Orvels
O
Kārtējā shēmotāju banda grib izlobēt sev ''atbalstu'', proptams, uz nodokļu maksātāju rēķina un pēc vecā komunistu principa ''visi lopi ir vienlīdzīgi, bet cūkas ir vienlīdzīgākas''?
hm
h
Kas tas par murgu - 61 000 eiro vienas darba vietas darīšanai??? Atkal kāds grib izzagt nodokļu maksātāju naudu??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē