Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Eiropas cīnītāju nometne pret nelegālajiem imigrantiem ir ieguvusi jaunu līderi

Imigrantu jautājuma atgriešanās

Apvienotajā Eiropā ar jaunu sparu uzliesmojušas kaislības par tā arī līdz galam neatrisināto imigrantu uzņemšanas jautājumu. Par domstarpību cēloni kļuvis Itālijas jaunās valdības atteikums pieņemt kuģi ar 629 afrikāņu nelegālajiem imigrantiem uz klāja.

Šeit gan jāņem vērā, ka šis gadījums nepavisam nav viennozīmīgs, jo kuģis Aquarius, kurš pieder Francijas nevalstiskajai organizācijai SOS Mediterrannee, afrikāņu imigrantus bija uzņēmis uz klāja Lībijas glābšanas un meklēšanas zonā Vidusjūrā. Šo un vēl citu juridisku iemeslu dēļ tieša pienākuma pieņemt šo kuģi Itālijai nebija, ko nekavējās izmantot pret imigrantiem noskaņotā jaunā valdība Romā. Tikai nedaudz vēlāk itāļi arī pieņēma jau citu kuģi ar aptuveni 900 imigrantiem uz klāja, jo Romai nebija iespēju atteikties no tā uzņemšanas. Savukārt SOS Mediterrannee pēc tam, kad to bija atteikusies pieņemt arī Malta, beigās nonāca Valensijas ostā Spānijā.

Paralēli šiem notikumiem izcēlās arī diplomātiskais skandāls starp Itāliju un Franciju. Francijas prezidents Emanuels Makrons nodēvēja Romas rīcību par bezatbildīgu, savukārt Itālijas valdība atsauca premjerministra Džuzepes Kontes vizīti Parīzē, kā arī atgādināja Francijai, ka tā nepilda saistības attiecībā uz bēgļu uzņemšanu no Itālijas. Itālijas valdības nostājai arī ir visai pārliecinošs iedzīvotāju atbalsts, jo tieši solījumi mainīt imigrācijas politiku, iespējams, ir pats galvenais iemesls, kas noveda pie patlabanējās valdības izveides.

Rezultātā apvienotās Eiropas cīnītāju nometne pret nelegālajiem imigrantiem ir ieguvusi pat ne būtiskus papildspēkus, bet, visticamāk, jaunu līderi.

Eiropas Savienības (ES) mērogā Itālijai tomēr ir pavisam cits politiskais un ekonomiskais svars, kā arī iespējas nekā Austrijai un tā dēvētās Višegradas grupas valstīm, it īpaši Polijai un Ungārijai, kuras līdz šim atradās šīs nosacītās cīņas avangardā. Arī motivācijas Itālijas jaunajam ministru kabinetam netrūkst, jo no imigrantu jautājuma atrisināšanas lielā mērā ir atkarīga valdību veidojošo partiju politiskā nākotne.

Tiesa, arī nosacītās antiimigrantu nometnes intereses ir dažādas, jo situācija Polijā vai Ungārijā, kuras vienkārši atsakās uzņemt bēgļus, tomēr radikāli atšķiras no situācijas Itālijā, kura ik dienas uzņem lielu skaitu Vidusjūras šķērsotāju. Tajā pašā laikā maz ticams, ka tā Eiropas daļa, kurā dominē viedoklis, ka nelegālajai imigrācijai nepieciešams kāds vairāk vai mazāk radikāls risinājums, jo tā ir kļuvusi vienlaikus kā par nopietnu sociālu problēmu, tā vērienīgu noziedzīgu biznesu, spēs vienoties par kopīgu rīcību ES mērogā.

Tas savukārt nozīmē, ka imigrantu tēma apvienotās Eiropas dienaskārtībā atkal sāks parādīties ar apskaužamu regularitāti, bet kaislības aizvien pieņemsies spēkā. Un, ja beidzot netiks atrasts kāds visiem pieņemams kompromiss, tad vēstures grāmatās vēlāk varēs lasīt, ka par vienu no galvenajiem ES krišanas cēloņiem ir kļuvis imigrantu jautājums.

Top komentāri

Roku rokā ar
R
2016.gadā cilvēku kontrabandisti nopelnījuši septiņus miljardus eiro, teikts ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroja (UNODC) ziņojumā. Šī summa atbilst ASV un Eiropas Savienības humānās palīdzības apjomam šajā pat gadā
Gudrinieks
G
Problēma ir tur, ka vienas valstis ar Vāciju priekšgalā cenšas uzspiest citām nelegālos imigrantus, kas tām mūžā nav vajadzīgi. Nupat tika paziņots par kaut kādām sankcijām pret Poliju, ar skaidru mājienu, ka tas viss imigrantu dēļ. Un ja tāda politika nemainīsies, tad ES reāli aizies pa skuju taku.
skats no malas
s
Der pievērst uzmanību arī Itālijas valdības retorikai. Ja Itālija uzsver, ka citas ES dalībvalstis nav uzņēmušas no Itālijas imigrantus, ko bija paredzējušas Junkera kvotas, tad jāsaprot, ka šo vārdu mērķis nav piespiest eiropiešus ņemt imigrantus. Šo vārdu mērķis ir nostādīt strupceļā imigrācijas atbalstītājus, jo skaidrs, ka neviena valsts negrib ņemt imigrantus, un arī ja ņemtu, tad tas neatrisinātu Itālijas problēmu, jo Itālijas teritorijā ir vismaz 700 tūkstoši nelegālo imigrantu un viņi turpina katru dienu ierasties. Itālijas mērķis nav sadalīt imigrantus pa valstīm, Itālijas mērķis ir tāds pats, kā visu Eiropas tautu mērķis, proti, izbeigt imigrāciju pavisam un izraidīt jau esošos imigrantus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē