Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izlauzties no nabadzības

Mazliet ātrāk vai vēlāk jauna valdība Latvijā būs, un tiks sagatavota valdības deklarācija. Patlaban ļoti būtiski ir, lai nopietna uzmanība tiktu pievērsta mūsu valsts iedzīvotāju labklājības paaugstināšanai, pretējā gadījumā aizbraukšana dzīvot un strādāt uz ārvalstīm turpināsies, un uz reemigrācijas kampaņu rīkošanas rēķina varēs nopelnīt dažādi konsultanti, bet reālu masveida reemigrāciju Latvijā mēs neredzēsim.

Sabiedrības finansiālo nevienlīdzību savā gadumijas runā pieminēja arī līdzšinējās valdības vadītājs Māris Kučinskis. To, ka mūsu valstī ar labklājību nav spoži, nesen akcentēja arī ekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, mikroblogošanas vietnē Twitter publiskojot datus par vidējo neto,  t. i., pēc nodokļu nomaksas, algu Eiropas valstīs. Šie dati rāda, ka Latvija ar vidējo neto algu 738 eiro ievērojami atpaliek ne tikai no Somijas (2509 eiro), bet arī no ekonomisko problēmu nomāktās Itālijas (1758 eiro) un no mūsu ziemeļu kaimiņzemes Igaunijas (957 eiro). 

Protams, vidējā alga nav vienīgais kritērijs, kas raksturo iedzīvotāju labklājību, svarīgs ir arī cenu līmenis, sociālās garantijas, situācija uzņēmējdarbībā un darba tirgū, izglītības, veselības aprūpes un mājokļu pieejamība, kā arī vēl citi kritēriji. Taču nenoliedzami Latvija vēl nav turīgāko Eiropas valstu vidū, un tāpēc nākamajai valdībai nopietni jādomā par iedzīvotāju labklājības paaugstināšanu.

Šajā aspektā ir ļoti svarīgi, lai valdība koncentrētos ne tikai uz naudas pārdalīšanu, bet arī uz uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides attīstīšanu. No jaunās valdības tiek gaidīts, ka tā pievērsīsies gan daudzkārt apspriestajai idejai par vienkāršotu nodokļu maksāšanas režīmu iesācējuzņēmumiem, gan perspektīvo tautsaimniecības nozaru attīstībai, un šādas nozares Latvijā ir, piemēram, transports, tranzīts un tūrisms, turklāt to nosaka ne jau politiski, bet ģeogrāfiski un vēsturiski faktori. 

Turklāt, lai mūsu valsts būtu konkurētspējīga starptautiskā mērogā, ir ļoti būtiski stiprināt izglītības iestāžu, biznesa vides un darba tirgus sasaisti. Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna ir uzsvēris, ka ASV augstskolām tiek prasīts: "Cik darba vietu ar augstu pievienoto vērtību un atalgojumu radītas augstskolu darbības rezultātā?" Ja mēs gribam, lai Latvijas tēlu nākotnē veidotu iedzīvotāju labklājība, kā arī tautsaimniecības produktivitāte un konkurētspēja, nevis iedzīvotāju nabadzība, aizbraukšana uz ārvalstīm un tautsaimniecības atpalicība, tad jāmeklē recepte darba vietu ar augstu pievienoto vērtību un atalgojumu radīšanai. 

Top komentāri

Emigrants
E
Stulbenju bars, samaziniet nodokljus un vienkaarshojiet birokraatiju, un tad varbuut arii pie jums atnaaks investiicijas, kas izveidos darbavietas ar augstu pievienoto veertiibu.
naivā ome
n
par ekonomikas ministru būs Šmits, kurš pats ir negodīgs melis un krāpnieks ar saviem sniega krabjiem, un par labklājības ministri (velns, kā viņu tur sauca...) persona, kas nav mācējusi tikt galā pati ar savu sīko privāto biznesu..., tad ko sagaidīsim valsts mērogā? Tikko lasīju, ka Gerharda vadītā ministrija arī galīgi nav tikusi galā ar saviem pienākumiem, bet jau uzticēs nākošo ministriju??? Un tā atkal visi nomuļāsies līdz nākošajām vēlēšanām, lai atkal ar nožēlu konstatētu - ak, kā mums nepaveicās!...
progresīvi nod. un nevienlīdzība
p
progresīvi nodokļi, pretēji plaši izplatītajam paviršībā balstītajam uzskatam, neveicina nevienlīdzības mazināšanos, bet daudzās situācijās darbojas pat pretēji - palielina nevienlīdzību starp ģimenēm ar un bez bērniem. Piemēram, vecpuisis bez bērniem ar 1600 euro mēnesī nemaksā progresīvu IIN, bet māte ar diviem bērniem un 1800 euro mēnesī maksā progresīvo IIN. Vai ar to ir panākta nevienlīdzības mazināšanās? Manuprāt, nē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē