Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Juridisko suverenitāšu parādes priekšnojautas

Nedēļas vidū Krievijas prezidents Vladimirs Putins iesniedza Valsts domē labojumus četros likumos, kuru apstiprināšana (bet par to, ka prezidenta ierosinājumi tiks atbalstīti, nav ne mazāko šaubu) novedīs pie izmaiņām 110 Krievijas federālajos likumos, kā arī sešos kodeksos.

Rosinātie labojumi sastāv tikai no dažiem vārdiem – gadījumos, kad starptautisko likumu nomas, Krievijas parakstītie starptautiskie līgumi, starptautisko tiesu lēmumi vai vēl kas cits neatbilst nacionālajiem likumiem, pēdējie ir prioritāti attiecībā pret starptautisko likumdošanu. Kas atbilst vai neatbilst Krievijas likumiem, uzticēts vērtēt šīs valsts Konstitucionālajai tiesai.

Likumu labojumi izriet no šā gada vidū referendumā apstiprinātajām izmaiņām Krievijas Konstitūcijā, kur viens no punktiem paredzēja pamatlikumā noteikt nacionālo likumu prioritāti pār starptautiskajām tiesību normām. Lai arī attiecībā uz referenduma norisi bija daudz jautājumu, sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izmaiņām ir plašs atbalsts Krievijas sabiedrībā.

Praksē tas nozīmē, ka, līdzko minētās likumu izmaiņas stāsies spēkā,

Krievija ne tikai de facto, bet arī de iure varēs ignorēt starptautisko likumdošanu, starptautisko tiesu lēmumus u. c. Savukārt mēģinājumi panākt no Maskavas tai neizdevīgu normu ievērošanu nekavējoties tiks traktēti kā uzbrukums valsts suverenitātei, vēršanās pret Krievijas tautas gribu vai vēl kā citādi.

Ne velti referendums par grozījumiem valsts pamatlikumā, kur kopš 1993. gada bija iekļauts punkts par starptautisko likumu un līgumu prioritāti, Maskavā tika uzskatīts par soli ceļā uz pilnīgu valstiskās suverenitātes atjaunošanu.

Krievija šajā ziņā arī nav unikāla. Nacionālās likuma normas par prioritārām tiek uzskatītas ASV, kuras turklāt sistemātiski attiecina savu nacionālo likumdošanu arī uz ārvalstīm, kā arī Lielbritānijā. (Britu situācija pamatlikuma neesamības dēļ gan ir nedaudz atšķirīga, tomēr lietas būtība no tā īpaši nemainās.) Vēl vesela plejāde valstu, visbiežāk tālu no demokrātijas stāvošu, starptautiskos likumus ievēro tikai tik, cik tas tām ir izdevīgi, un šim sarakstam aizvien biežāk sāk pievienoties arī demokrātijas.

Krievijas lēmuma pamatā ir ģeopolitiskās ambīcijas un vilšanās Rietumu vērtībās, savukārt vairākumā citu gadījumu par starptautiskajiem likumiem vai tiesībām tiek aizmirsts vienkārši tāpēc, ka tas ir kļuvis iespējams. Ļoti ticams, ka 2020. gads ieies vēsturē kā gads, kad nozīmīgumu neatgriezeniski zaudēja pēc Otrā pasaules kara izveidotās starptautiskās organizācijas, un arī kā gads, kad neatgriezeniski beidza pastāvēt iepriekšējā pasaules kārtība.

Kas stāsies šīs kārtības vietā, gan vēl nav skaidrs, jo ar jaunu spēles noteikumu apstiprināšanu pagaidām nesokas, tomēr kā lielāki, tā mazāki spēlētāji steidzas izmantot nenoteiktību savu pozīciju stiprināšanai un vēlmju noformulēšanai. Attiecīgi nav šaubu, ka juridisko suverenitāšu parāde tikai turpinās uzņemt apgriezienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē