Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kā būt gudrai sabiedrībai?

Nesen mikroblogošanas vietnē Twitter informācijas tehnoloģiju (IT) jomas uzņēmējs Normunds Bergs rosināja diskusiju par eksakto zinātņu apguves nepieciešamību, mudinot neaizrauties ar sociālo un humanitāro zinātņu, kā arī ar radošo talantu un sporta glorificēšanu.

Uzskatu par šo tēmu, protams, ir daudz, un tie ir dažādi (arī Twitter lietotāju vidū), tomēr vērts atcerēties, ka Bergs ir ļoti pieredzējis uzņēmējs un viņa viedoklim ir savs pamatojums. Taču jāatceras arī tas, ko uzsvēruši Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas pārstāvji un citi eksperti, proti, ka daudzi šolaiku skolēni nākotnē strādās tādās profesijās, kādas patlaban vēl nepastāv.

Protams, var piekrist visiem tiem cilvēkiem, kuri aicina apgūt IT jomu, jo skaidrs, ka tehnoloģijas aizvien intensīvāk ienāks mūsu dzīvē. Tomēr pat tai paaudzei, kura vēl nav sasniegusi Latvijā nodarbināto cilvēku vidējo vecumu, kas pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem ir 43,7 gadi, atmiņā ir vairāki dažādu profesiju popularizēšanas orkāni, kas vēlušies pāri mūsu sabiedrībai. Piemēram, pirmajos gados pēc Latvijas neatkarības atgūšanas bērniem tika stāstīts, ka ļoti perspektīva ir tulka profesija, taču, kad daudzi mūsu valsts iedzīvotāji paši apguva rietumvalstu valodas, tulku slava mazinājās. Ir arī zināmi šādi gadījumi – jaunieši, kas XXI gadsimta sākumā, tā dēvētajos treknajos gados, ieguva augstāko izglītību plaši popularizētajā tūrisma jomā, 2009. gada globālās krīzes ietekmē ātri vien palika bez sava sapņu darba. Turklāt līdzīgi tolaik gāja arī jaunajiem būvniecības speciālistiem. Tādu piemēru ir vēl daudz, un tie pierāda, ka šodien vispār neviens nevar pateikt, kādas zināšanas un prasmes nodrošinās stabilu darbu un labu atalgojumu pēc 10, 20 vai 30 gadiem.

Tādēļ uzmanības vērts ir viedoklis, ka pats svarīgākais ir panākt, lai jauniešiem pedagogi un ģimene palīdzētu attīstīt tos talantus, kādi nu katram konkrētajam jaunietim piemīt, neuzspiežot savus stereotipus. Tāpat ļoti būtiski ir neuzlikt pusaudžiem "zīmogu" – tev padodas tikai matemātika vai tikai valodas. 

Reālajā dzīvē vajag dažādas iemaņas, un vienlīdz traģikomiski ir gan redzēt preses relīzes ar daudzām gramatiskajām kļūdām, gan dzirdēt nostāstus par to, ka humanitāro jomu pārstāvji tik paniski baidās no interneta un no cipariem, ka pat nemēģina aizpildīt savu ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmā. Un vēl – uzņēmēji atzīst, ka biznesā nepieciešamas iemaņas kā rēķināšanā, tā psiholoģijā un vēl arī juridiskajos jautājumos.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Bībele, Dieva Vārds, Jēkaba vēstule 1:5... Ja kādam no jums trūkst gudrības, tas lai to lūdz no Dieva, kas visiem dod devīgi un nepārmezdams, un viņam taps dots.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē