Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kā mums izturēties pret Krieviju?

Latviešus gandarījusī ziņa par mūsu sportistiem noblēdīto Soču olimpisko medaļu atgūšanu, pateicoties tam, ka atmaskota Krievijas valstiski organizētā dopinga shēma, lika uzdot daudz tālejošu jautājumu.

Un, proti, kā mums izturēties pret Krieviju, lai, no vienas puses, nezaudētu principialitāti pret Putina politiku, kas ņirgājas par starptautiskām tiesību normām, bet, no otras puses, neveicinātu krievu tālāku pašizolēšanos?

Domājot vismaz dažus soļus uz priekšu, nevis tikai par šībrīža emociju apremdināšanu, noteikti būtu prātīgi nodalīt Putina varas metodes un krievu tautu. Mēģināt daudzmiljonu masā, kas ir kaut kur samierināšanās pozīcijā starp Kremli un tā opozīciju, saskatīt arī savā ziņā režīma upurus. Režīmu var mainīt, lai cik šodien tas šķistu nereālistiski, bet aizvainotu, uz ārpasauli naidīgu un aizdomīgu sabiedrību – vēl nereālistiskāk.

Tādēļ medaļa pienākas mūsu bobsleja izlases trenerim Sandim Prūsim, kurš, spītējot rūgtumam par saviem zēniem noblēdīto čempionu godu, atgādināja, ka diskvalificētie krievu bobslejisti ir spēcīgi sāncenši arī bez dopinga lietošanas, tādēļ arī viņus var uzskatīt par upuriem politiskās varas ambīciju uzspiestajai blēdībai Soču olimpiskajās spēlēs.

Protams, vērojot krievu reakciju uz visdažādākajiem starptautiskās dienaskārtības jautājumiem, ne tikai dopinga skandālu un tam sekojošo olimpisko medaļu atņemšanu, nu jau labu laiku labākā analīze izdotos nevis politologiem, bet psihoanalītiķiem. Jo vairāk viņi tiek pazemoti, jo absurdāka un neracionālāka ir reakcija, piedāvājot savu, obligāti opozicionāru skatu teju uz visiem notikumiem. "Visa pasaule pret mums, mēs, krievi, pret visu pasauli, tādēļ ikviens starptautiski nosodīts diktators, noziedznieks, nedemokrātisks režīms ir mūsu sabiedrotais."

Mūsu jaunais vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš, jau dodoties uz Maskavu, ļāva saprast, ka centīsies ar krieviem runāt visos līmeņos, īstenojot diplomātisko taktiku klausīties un sarunāties, nevis tikai demonstrēt pozīcijas. Galu galā, lai lasītu morāli, nav jābrauc uz Maskavu, var sēdēt pie datora Rīgā, rakstot indīgus komentārus Twitter. Man, protams, ir neomulīga sajūta, redzot Prāta vētru uzstājamies Krievijas Pirmā kanāla humora šovā, kas regulāri tiek izmantots Kremļa ideoloģisko tēžu iepotēšanai atraktīvā veidā. Bet tad es redzu Prāta vētru fotografējamies ar mūsu vēstnieku Maskavā pirms Krievijas koncerttūres un sevi gandrīz pierunāju būt racionālai, jo arī mūzika var būt daļa no diplomātijas.

Jaunā gada sākumā ASV Kongresā jānonāk ar jaunajām ekonomiskajām sankcijām saistītam ziņojumam, kurā būs apkopota detalizēta informācija par Putina tuvākā loka un ar to saistīto oligarhu un amatpersonu un viņu ģimeņu patiesās bagātības apmēriem un slēptajiem ienākumu avotiem. Šo ziņojumu noteikti izmantos Krievijas opozīcija, lai ekonomisko grūtību nomocītajai sabiedrībai uzskatāmi demonstrētu Putina klana korupciju. Tā kā ziņojumā iekļautās personas automātiski netiks iekļautas sankciju sarakstā, viens no racionāliem izskaidrojumiem tā tapšanai ir centieni graut Putina autoritāti krievu sabiedrības acīs. Taktika, ko vērts adaptēt arī mums, kad lauzām galvu, kā izturēties pret Krieviju.

Top komentāri

vēstures kurss
v
Pasaulei jau vienreiz neizdevās rakstos un sarunās atbildēt uz jautājumu, kā izturēties pret Hitlera režīmu, un atbildi nācās meklēt kauju laukos. Ko darīt šoreiz? Pirmkārt, uzskatīt krievus par pieaugušajiem, nevis niķīgiem bērneļiem, kuriem jāpielabinās, lai viņi neniķotos vēl vairāk. Tas ir - prasīt atbildību un likt atbildēt par pašu rīcības sekām. Otrkārt - nekādu pielabināšanos rusnacismam. Treškārt - par krievu destruktīvās rīcības sekām atbild paši krievi un viņu rīkotie apvainošanās šovi bērnudārza stilā te neko nemaina. Sakariem jābūt minimāliem, lai mēs jebkurā brīdī uz krievu nekaunību varētu atbildēt ar vēl lielāku nekaunību, bet uz šantāžu - ar totālu attiecību izbeigšanu.
zvirbulēns
z
Vai nu Margēviča neķer lauku, vai vienkārši raksta uz labu laimi. Kremlis ļoti baidās no pašizolēšanos, un tieši šī iemesla dēļ tā visiem spēkiem mēģina rādīt pasaulei, ka KF neiet pašizolēšanās ceļu, ka visā pasaulē šiem draugi, tās relizētās ārpolitikas atbalstītāji, ka Krievija ir atvērta valsts, kurā var netraucēti ierasties visi. Tādas prātu vētras no rietumiem, NATO valstīm ir kā konfekte Kremļa ideoloģiem, lai visiem rādītu - KF nav izolācijā, nav izolējusies un neizzolēsies. "Prāta vētra" kārtējo reizi viennozīmīgi ir pakalpojusi Kremlim, palīdzot Pūķinam radīt ilūziju, ka KF nav izolācijā, kaut faktiski ir, jo neviens godīgs cilvēks ar šiem vairs nerokojās. Kremlim baisas bailes nonākt totālā izolācijā, un tādēļ, pretēji Agneses teiktajam, mums jādara viss iespējamais, lai KF nonāktu izolācijā. Tiesa, te nav arī ko īpaši iespringt, jo Latvija nevar neko iespaidot, ne glābt KF no izolācijas, ne izolēt. KF gatavojas karam, un, jādomā, 2018. gadā uzsāks Trešo pasaules karu.
zvirbulēns
z
Un vispār, es nesaprotu, kam domāts šis raksts? Lasītājiem, kuri neko nevar iespaidot KF? Latvijas varai? Kam? Mums jāsaprot...mums jādara...mums jānodala! Kas tie mēs, Agnese? Mums jāuztur dialogs, jāsūta prāta vētras uz KF, lai šie nenonāk izolācijā, jāgrauj Pūķina autoritāte! Kaut kāds rosols.Ka Latvijas vara kalpo Pūķinam, to Tu neredzi? Ka Prāta vētra KF ir pateicoties Latvijas Kultūras ministrijas saslēgtajiem līgumie ar KF par kultūrapmaiņu, ka Prāta vētras esība KF ceļ Pūķina reitingus, to Tu neredzi? Īsi sakot - neraksti vairs par KF, nav dots!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē