Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Latvijā ir populāri kultivēt uzskatu – mūsu valsts ir nabadzīga

Kam gribam tērēt naudu?

Diskusijās, kas saistītas ar Latvijas Radio valdes un Ziņu dienesta konfliktu, pavīdējis jautājums – vai mūsu sabiedrība vispār vēlas investēt finanšu resursus izcila sabiedrisko mediju satura veidošanā? Līdzīgs jautājums – vai sabiedrība vispār grib par to maksāt – izskanējis arī par viedokļu krustugunīs nonākušo koncertzāles būvniecības ideju.

Latvijā ir populāri kultivēt uzskatu – mūsu valsts ir bezgala nabadzīga, naudas trūkst vienmēr un visur – sākot no veselības aprūpes līdz autoceļu remontam, tāpēc jātaupa, jātaupa un vēlreiz jātaupa. 

Taču pastāv arī cits viedoklis – lai arī Latvija neierindojas turīgāko Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, tomēr tā gluži arī nav, ka mūsu valsts budžetā nauda neienāktu. Piemēram, šā gada pirmajos piecos mēnešos Valsts ieņēmumu dienests iekasējis 3,972 miljardus eiro, kas ir par 5,5% vairāk, nekā bija plānots, vēsta LETA. 

Tas liek domāt, ka būtu jādiskutē par sabiedrības vēlmēm atbilstošu naudas sadalīšanu, nevis jāklaigā, ka viss ir slikti.

"Brīvs cilvēks valsti uzskata par funkciju un valsts ierēdņus par menedžeriem, kurus viņš uztur ar saviem nodokļiem," intervijā Egīlam Zirnim šovasar teica vēstures pētnieks Aleksejs Babijs. Un galu galā gandrīz 30 gadu pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas būtu beidzot jājūtas kā brīvu cilvēku sabiedrībai, turklāt ir taču izaugusi paaudze, kas dzimusi jau brīvā valstī! 

Brīvu cilvēku sabiedrībā visai loģiski būtu, ja valsts ierēdņi, respektīvi, menedžeri, kurus uzturam par savu nodokļos samaksāto naudu, rūpīgi analizētu, kādas īsti ir mūsu sabiedrības intereses un prioritātes, un atbilstoši secinātajam arī dalītu nodokļos iekasēto naudu.

Savukārt neapdomīgi pasludinot, ka jātaupa uz sabiedrisko mediju vai koncertzāles rēķina, pastāv risks veicināt mūsu nācijas intelektuālākās daļas atsvešināšanos.

Tie mūsu valsts iedzīvotāji, kurus interesē pasaules mērogā aktuālie notikumi un tiem veltītās ekspertu atziņas, gan jau noskatīsies, piemēram, britu raidorganizācijas BBC sižetus. Tie Latvijas iemītnieki, kurus interesē starptautiski populāri kultūras notikumi, gan jau nopirks lētas aviobiļetes un aizbrauks uz koncertiem, teiksim, Elbas koncertzālē Hamburgā. Taču, ja viss augstvērtīgais jāmeklē ārvalstu vidē, tad ne vienam vien – un it īpaši jauniešiem – var piezagties doma, ka veiksmīga dzīve arī iespējama tikai ārpus Latvijas, bet no tādas domas līdz tam, lai pārceltos uz ārzemēm, ir viens solis. 

Vai tiešām to vēlas panākt mūsu nodokļos samaksātās naudas dalītāji?

Top komentāri

Atbilde
A
Sabiedrība nevēlas tik daudz investēt žurnālists, jo TO IR PAR DAUDZ!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē