Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Karteļa lietu svarīgi nepaslaucīt zem paklāja

Tuvākajās dienās tiks publiskots Konkurences padomes (KP) lēmums būvnieku karteļa lietā, kas ne tikai nosauks 10 Latvijas būvfirmas, kuras nelikumīgi vienojušās par būvniecības tirgus pārdali un tagad būs spiestas soda naudā samaksāt vairāk nekā 16 miljonu eiro, bet arī izvirzīs vairākas ļoti nozīmīgas dilemmas, kuras jau tagad būtu labi ieskicēt, lai apgrūtinātu komfortu tām amatpersonām un politiķiem, kas varbūt cer uz KP lēmumu nekādi nereaģēt.

Pirmkārt, svarīgi būs, kuras būvfirmas būs iekļuvušas 10 sodīto skaitā, bet vēl svarīgāk – kuras no šī soda būs izvairījušās, jo KP nosauktais sodīto skaits ir uz pusi mazāks par to skaitu, kuras neoficiāli tika minētas kā būvnieku karteļa lietā figurējošas. Būtu svarīgi saprast, cik pamatoti no soda, kas, ņemot vērā biznesa ienesīgumu un nodarītā kaitējuma apjomus, jau tā vērtējams kā simbolisks, ir izvairījusies daļa figurantu. Var pieņemt, ka KP lēmums saturēs izvilkumus no pierādījumiem, kas bija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcībā, kad birojs šo lietu sāka. 

Otrkārt, KNAB nespēja un nevēlēšanās novest līdz apsūdzībām to būvnieku karteļa lietas daļu, kas attiecas uz politiķu un amatpersonu iespējamo kukuļošanu, nenozīmē, ka visi iesaistītie, kā arī par tiesiskumu valstī atbildīgie var atviegloti nopūsties, ka telpas izvēdinātas un netraucēti ļauts rosīties tālāk. Bez koruptīviem noziegumiem (atcerēsimies, ka būvnieku karteļa ierakstītajās sarunās figurēja gan bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan agrākā Saeimas priekšsēdētāja un partijas Vienotība līdere, šobrīd Latvijas vēstniece Itālijā (!) Solvita Āboltiņa, bijušais Saeimas deputāts Dzintars Zaķis, partijas Saskaņa līderis Jānis Urbanovičs, Jūrmalas mērs Gatis Truksnis un Valmieras mērs Jānis Baiks) eksistē vēl citi amatnoziegumi, kuri atvasināmi no KNAB Konkurences padomei "aizfutbolētās" lietas.

Vai Ekonomikas policija rosinās lietas par krāpšanos? Vai valsts un pašvaldību uzņēmumi un iestādes cels no KP lēmumā secinātā izrietošas prasības par sadārdzinātajiem iepirkumiem, kas apmaksāti no nodokļu maksātāju kabatas? Ja kukuļu fondu šajā sadārdzinājuma komponentē Jēkaba Straumes nezināmā virzienā vadītais, liela mēroga korumpantiem iztapīgais KNAB nav spējis un vēlējies pierādīt, tas nenozīmē, ka sadārdzinājuma nav bijis un valsts un pašvaldības par to nav pārmaksājušas. Ar milzu nepacietību gaidām to būvobjektu uzskaitījumu, par kuriem šīs noziedzīgās karteļa vienošanās ir slēgtas. Neoficiāli to skaits variēja ap 80. Ar cik miljoniem šis objektu skaits būs jāpareizina? To visu, cerams, varēsim izlasīt KP lēmumā, un, cerams, tajā nebūs neattaisnojami daudz aizkrāsotas kartelim un bezzobainajam KNAB "sensitīvas" informācijas. Ja starp negodīgi uzcenotajiem iepirkumiem būs par Eiropas naudu finansētie, vai Latvijai draud Eiropas līdzfinansējuma atmaksa? Ar nepacietību gaidām atbildi arī uz šo jautājumu.

Šis būs tests arī Jurim Stukānam. Ģenerālprokuroram būtu jāizveido speciāla prokuroru izmeklēšanas grupa, lai visus šos procesus neatstātu pašplūsmā un neļautu paslaucīt zem paklāja, kā to ar prokuroru svētību izdarīja KNAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē