Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kauliņi ir mesti. Polija spēlē savu spēli

Nedēļas sākumā Polija oficiāli aicināja ASV patstāvīgi izvietot tās bruņotos spēkus Polijas teritorijā, solot segt izmaksas līdz divu miljardu dolāru apmērā. Aicinājums ar šādu piedāvājumu tika nosūtīts uzreiz vairākām Savienoto Valstu struktūrām ar ASV Kongresu priekšgalā.

Varšavas izteikti proamerikāniskais kurss, kā arī tās orientēšanās drošības jautājumos nevis uz Ziemeļatlantijas aliansi, bet gan tikai uz Savienotajām Valstīm nekad nav bijis nekāds noslēpums. Polija uzskata, ka nevis sabiedroto valstu bruņoto spēku klātbūtne rotācijas kārtībā, kā tas notiek pašlaik, bet gan tikai patstāvīgas un tieši ASV armijas bāzes atrašanās tās teritorijā ir faktors, kas spējīgs tās pasargāt no jebkādas agresijas. Potenciālais agresors, protams, ir tikai viens – Krievija.

Kopumā Varšavā pastāv bažas, ka Polijas ģeopolitiskās aktivitātes un centieni spēlēt vadošo lomu Centrālajā un Austrumeiropā tālākā nākotnē var novest pie atklāta konflikta ar Krieviju, kā arī šaubas par to, vai Eiropas sabiedrotie šādā gadījumā būs tas spēks, kas varēs garantēt Polijas drošību. Vēl jo vairāk tādēļ, ka virkne tā dēvētās vecās Eiropas valstu nepavisam nav sajūsmā nedz par Polijas proamerikāniskumu, nedz tās ģeopolitiskajām ambīcijām, kas ne vienmēr saskan ar apvienotās Eiropas vadošo valstu interesēm. Tā, protams, ir tikai teorija, jo kolektīvās drošības koncepciju vēl neviens nav atcēlis, tomēr ir skaidrs, ka Eiropas un ASV viedoklis par attiecībām ar Krieviju sāk atšķirties aizvien vairāk, jo īpaši pieaugot Eiropas un ASV pretrunām.

Ne galveno, taču arī ne pēdējo lomu spēlē fakts, ka lielas ASV armijas bāzes klātbūtne ilgtermiņā vienmēr ir ekonomiski izdevīgs pasākums, kamdēļ Varšavas gatavībā ieguldīt līdzekļus šādas bāzes tapšanā ir arī ekonomiskā loģika.

Galvenā problēma šajā gadījumā ir fakts, ka Polijas gatavība piemaksāt par ASV spēku izvietošanu tās teritorijā tiek pausta NATO samita priekšvakarā, apejot Ziemeļatlantijas alianses struktūras. Iespējams, Varšavas aicinājums ir tikai politisks žests ar mērķi panākt kādu tieši tai izdevīgu lēmumu pieņemšanu drīzumā gaidāmajā samitā, tomēr ticamāk šķiet, ka aicinājums ir bez jebkāda zemteksta. Kāda būs ASV reakcija, pagaidām nav skaidrs, taču, ja Polijas aicinājums ASV šķitīs gana pievilcīgs (kāds tas kopumā arī ir) un tiks pieņemts, Eiropas sašķobītās vienotības pamatos tiks iedzīts vēl viens pamatīgs ķīlis.

Būtībā Varšava jau ir atklāti izteikusi neuzticību, it īpaši Vācijai kā Eiropas Savienības vadošajai valstij, ar kuru Polijas attiecības jau tāpat ir saspīlētas un kurai šobrīd ir nesaskaņas arī ar ASV. Tā ir gandrīz atklāta neuzticība arī alianses sludinātajiem kolektīvās drošības principiem, kā arī pēc skaita jau sazin kurais paziņojums, ka Varšavas galvenās autoritātes (un drošības garanti) atrodas nevis Berlīnē, Parīzē vai Briselē, bet gan Vašingtonā. Tomēr kauliņi ir mesti, un laiks samērā drīz rādīs, cik pamatota ir bijusi Varšavas izvēle.

Top komentāri

fon Moltke
f
Varšavas izvēle ir loģiska. Visās NATO operācijās ASV spēki ir galvenie un citas valstis šiem spēkiem palīdz. Vācu bundesvērs ir bāla ēna no tās armijas, kas Vācijai bija citos laikos un režīmā un bundesvēra iespēju maksimums ir aizstāvēt Vāciju (un arī tad jautājums, vai nopietna uzbrukuam gadījumā nevajadzēs to pašu amerikāņu palīdzību). Briti vienmēr ir bijuši labi karotāji, bet valsts mazo izmēru dēļ nevar atbalstīt visus sabiedrotos ar lieliem spēkiem. Francija pēc Napoleona nekad nav vadījusi nevienu koalīciju, labākajā gadījumā veidojot tandēmus ar britiem/trio ar britiem un amerikāņiem. Bet ES spēki, kā zināms, dabā neeksistē, tātad no Briseles var gaidīt tikai politisku palīdzību, bet ne militāru.
Andris
A
Poļi ir malači. Gribu tādu valdību kā Polijā.
Haris
H
Varšavai ir pareizā izvēle! Par NATO nevaram būt droši, bet, ja te būs ASV karaspēks, tad krievi aptaisīsies. Un Vāciju taču neviens necieš, lai atceramies kaut vai to, kā tā uzmeta citas ES valstis, noslēdzot līgumu ar krieviju par gāzesvada būvēšanu. Ja Vācijai būs izdevīgi - nodos jebkuru sabiedroto!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē