Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Procesi uzskatāmi liecina, ka Eirāzijā veidojas "pasaule bez Rietumiem"

Kopsaucēji ne tikai Krievijai un Ķīnai

Iepriekšējās nedēļas nogalē Krievijas otrajā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā notika vērienīgs Starptautiskais ekonomikas forums, kura gaitā tika paziņots par veselu plejādi lēmumu, kam visiem kopā nešaubīgi būs ievērojamas ģeopolitiskās sekas.

Divi no parakstītajiem dokumentiem ir īpaši zīmīgi – Krievijas lielākais sakaru operators MTS vienojies ar Huawei par kopīgu 5G tīklu ieviešanu Krievijā, savukārt Krievijas gāzes kompānijas Novatek un Gazprom (viena no saviem meitasuzņēmumiem personā) parakstījušas līgumu ar Ķīnas gigantu Sinopec par Krievijas kompāniju brīvu piekļuvi gala patērētājiem Ķīnā.

Savukārt galvenais politiskais secinājums skanēja, ka vairs ne tikai Krievija cenšas "pagriezties uz Austrumiem", kā Maskavā tiek dēvēti centieni attīstīt sadarbību ar Āzijas valstīm, galvenokārt ar Ķīnu. Arī Pekina, kura līdz šim pret šiem Krievijas centieniem izturējās visai rezervēti, konfrontācijas dēļ ar ASV beidzot ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu "pagriezties uz Rietumiem", ar tiem gan saprotot nevis rietumvalstis, bet Krieviju.

Var dažādi vērtēt Krievijas un Ķīnas ilgtermiņa sadarbības perspektīvas, arī izsakot minējumus par to, cik ilgi tās spēs palikt līdzvērtīgas partneres, tomēr šajā gadījumā galvenais ir, ka domstarpības sāks izpausties tikai kaut kad tālākā nākotnē. Savukārt šobrīd Maskava un Pekina ir maksimāli ieinteresētas atbalstīt viena otru, kamdēļ arī stratēģiskā sadarbība ir pacelta jaunā līmenī.

Tām veiksmīgās savstarpējās vienošanās abas lielvaras nešaubīgi centīsies projicēt arī uz lielāko daļu pārējās Eirāzijas. Pašlaik Kirgizstānā notiek Šanhajas Sadarbības organizācijas valstu, ieskaitot Indiju, vadītāju sanāksme, bet uzreiz pēc tam sekos tādas organizācijas kā Āzijas Sadarbības un uzticības veicināšanas forums valstu vadītāju tikšanās Tadžikistānā. Organizācijā pastāvīgās dalībvalsts statuss ir 27 Āzijas valstīm.

Ekspertiem ir maz šaubu, ka abās šajās sanāksmēs, lielā mērā pateicoties Krievijas un Ķīnas kopīgajām aktivitātēm, kā minimums tiks ielikti pamati konkrētiem lēmumiem par to, ka drošības politikai šajā pasaules daļā ir jāatrodas pašu šo valstu rokās un iejaukšanās no malas nav pieļaujama. Iejaukšanās no malas šajā gadījumā attiecas uz rietumvalstīm, galvenokārt jau ASV. Savukārt, ja šādi lēmumi tiks pieņemti attiecībā uz drošības politiku, tie ātri pārceļos arī uz citām jomām.

Abu tikšanos dalībvalstis gan tāpat sastāv no raibām un pretrunīgām kompānijām ar dažādām interesēm. Tas padara vienotas ģeopolitiskās telpas izveides perspektīvas neskaidras, tomēr arī šeit virzienu un tendences var redzēt gana skaidri.

Minētās tendences nav iepriecinošas rietumvalstīm, jo procesi uzskatāmi liecina, ka Eirāzijā veidojas "pasaule bez Rietumiem", ar iespaidīgu ekonomisko, militāro un vēl virkni citu potenciālu. Ilgākā laika posmā tas draud ar Rietumu kļūšanu par sava veida globālo perifēriju. Un nebūs arī neviena cita, izņemot pašiem sevi, ko vainot šāda scenārija īstenošanās gadījumā.

Top komentāri

Puta
P
Kalnciema iela šūmējas. Vecā koloniālā kārtība iet uz beigām. Tas, ka mūs uzņēma organizācijā pie vecajām koloniālvalstīm, nenozīmē, ka tās plāno ar mums dalīties. To labi parādīja ab bankas epopeja. Drīzāk otrādi. Nu neiedeva mums nevienu naftas urbumu Irākā, ne magoņu lauciņu Afganistānā (medicīniskiem nolūkiem, protams).
Gudrinieks
G
Viss skaidrs, vairāk nelasīšu nedz Bloomberg, nedz New York Times. Viņi, ziniet, arī ir prokrieviski, jo nonāk pie aptuveni līdzīgiem secinājumiem, kā prokrieviskais Sedlenieks. Krievu aģenti, visur tikai krievu aģenti!
dīvaini kopsaucēji
d
Krievija iznomāja Ķīnai kārtējos pāris miljonus hektārus mežu, bet Ķīna no savas puses iznomāja pandas - par līdzīgu summu par kādu Krievija iznomāja mežus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē