Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krīzes ignorēšana to nepadara par nebijušu

Pēdējo divu nedēļu notikumi Latvijai ir daudz maksājuši, bet no tiem var izvilkt arī kādu labumu. Ne tikai masku krišanu, moderno korupcijas shēmu atmaskošanu un daudzsološus kriminālprocesus, par ko varam teikt "paldies" Latvijas Bankas prezidentam un viņa pārsteidzošajam paziņu lokam, bet arī iespēju novērtēt "kurš ir kurš" tā dēvētajā Latvijas politiskajā elitē.

Faktiski rīcības modeļi bija trīs – vienkārši retranslēt no ārpuses nākušu "fui", un šajā lomā komfortabli sajutās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), imitēt darbību, kas labi padevās finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), bet premjers Māris Kučinskis (ZZS) izvēlējās rīkoties tā, kā iesaka nepretenciozi latviešu seriāli, – vienkārši "palikt uz pauzes" jeb gulēt "Emša miegā".

Spējā kritiskos brīžos vienkārši "nebūt", nozust, stāvēt klusu vai spītīgi turēties pie dienaskārtības – braukt uz lekciju lauku skolā tā vietā, lai sasauktu Nacionālās drošības padomes sēdi, atzīstot, ka valstī noticis kas liels, un kaut vai izliktos, ka uz to tiek reaģēts, – nepārspēts, protams, palika  Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Savukārt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis acīmredzot ir saskaitījis Saeimā savai pārvēlēšanai šobrīd garantētās balsis un bez kautrēšanās atklāja, ka fotogrāfija SAB neesot nekas jauns.

Līderisma un valstiskas pozīcijas nedemonstrēšana pat ir mazāk pārsteidzoša un nevietā nekā Kučinska, nu jau jāsaka – dabiskā, reakcija uz jebkuru krīzi – izvēlēties ieslīgt kādā marginālā aspektā un bālu seju sākt apkarot nepatīkamu realitāti ar komfortablām sazvērestības teorijām. Krīzes piektajā (!) dienā Kučinskis pēc valdības sēdes dramatiski iznāca pie televīzijas kamerām un paziņoja, ka baņķieru publiskās liecības starptautiskajos medijos par Latvijas banku uzraugu kukuļu sistēmisko izspiešanu esot provokācija un vēršanās pret valsti.

Tieši pirms pusotra gada, kad, izvērtējot premjera un finanšu ministres favorīti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam Ingu Koļegovu, atklājās iespējami pārkāpumi viņas amatpersonas deklarācijas aizpildīšanā, kas nu jau noveduši pie kriminālprocesa, Kučinskim arī aiz tā visa rēgojās «aizkulišu spēles». Vēl vairāk – premjers toreiz preses konferencē pēc valdības sēdes ne mazāk dramatiski paziņoja, ka kāda VID struktūrvienība (tātad sliktie un aizrotējamie) aizturējusi Koļegovas brāļa auto. Tas laikam pretendē uz baumu, ko Latvijā palaidusi visu laiku augstākā amatpersona. Tagad, kad aizdomīgie darījumi ar brāļa firmas dividendēm Koļegovai beigušies ar apsūdzību uzrādīšanu, premjers televīzijā atzīst, ka "nu, ja godīgi, es nevarēju toreiz iedomāties, ka tikai virzība uz amatu ir pamats, lai kaut ko atrastu".

Kučinskis no ziņām par augstākā līmeņa korupciju atgaiņājās kā no tukšām baumām. Acīmredzot sargādams kādu neredzamiem diedziņiem savstarpēji saistītu zirnekļu tīklu? Ekonomikas policijas un KNAB februāra specoperācijas šo jauko "Emša miegu" ir iztraucējušas. 

Top komentāri

reptilis
r
Cik mums ir notiesāto par augsta līmeņa kukuļņemšanu? ....uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt.... ,bet daudzi jautās kāpēc tā? Ļoti vienkārši - mums nav reāla (deklarēts ir) varas dalījuma! Būtu jābūt - Izpildvarai...likumdevēju...tiesu... Nu,nav jāizgudro velosipēds - ASV modelis.
Otkats Baigais
O
Jūrmalā viss ir pa vecam. ZZS un Saskaņa ir vienotas.
Mākslinieks
M
Kučinskis un Vējonis ir statisti. Gan iekšpolitikā, gan ārpolitikā. Bezkaunīgi statisti( gandrīz neiespējams apzīmējums). Bet rakstīt par viņu (ne) reaģēšanas ātrumu arī ir tikpat bezjēdzīga nodarbe. Bet ko citu darīt, ja esam bezspēcīgi pret Lemberga ietekmi uz valsts attīstību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē