Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Politiķu iesaistīšanās "viss ir slikti" korī un vienlaikus ilgstoša problēmu nerisināšana pēc būtības nu nesusi savus skābos augļus

Kur skolēni, tur skolotāji?

Runājot par lielākajām problēmām izglītības jomā, kā pirmā nāk prātā politiķu visbiežāk pieminētā – mazās skolas lauku reģionos, kuras neesot racionāli uzturēt, jo skolēnu maz, attiecīgi arī nepietiekot finansējuma skolotāju algām, tāpēc trūkstot skolotāju utt. Bet tad nāk ziņa, kas sagrauj šādu priekšstatu par lietu kārtību vai drīzāk – nekārtību. Proti, pirms jaunā mācību gada sākuma Rīgā ir brīvas 385 pedagogu darbvietas, bet Latvijā kopumā brīvas varētu būt ap 500 pedagogu vakanču. Ievērojāt proporciju?

Ne jau sazin kādas nomaļās lauku skoliņas kopā ņemot, bet gan galvaspilsētā ir tas lielākais pedagogu iztrūkums – tur, kur ir lielākas algas, jo ir lielas klases un dažādas piemaksas, un kur ir iespēja savākt slodzes, strādājot blakus esošās skolās. Galu galā – tur, kur ir koncentrējušās augstskolas, kas "ražo" arī pedagogus.

Vai mazo skolu slēgšana atrisinās skolotāju iztrūkuma problēmu galvaspilsētā? Šaubos. Kāds varbūt pārcelsies uz dzīvi pie bērniem vai mazbērniem, attiecīgi izskatīs iespējas turpināt strādāt profesijā, bet diez vai vairākums būs tam gatavi, ka, līdzībās runājot, jāpārsēžas no vieglā auto uz kombainu. Pārlieka koncentrēšanās uz viena vainīgā (mazo skolu) meklēšanu un apkarošanu nu spilgti īpaši atklāj reformas vājo vietu. Politiķu iesaistīšanās "viss ir slikti" korī un vienlaikus ilgstoša problēmu nerisināšana pēc būtības nu nesusi savus skābos augļus.

Desmitgadēm turot šajā nozarē strādājošos, neteiksim,  pusbadā, kā viens otrs mīl pārspīlēti raksturot savu situāciju, bet gan nepietiekama finansējuma apstākļos, un par zemajām algām vien runājot, ir krietni cietis pedagoga profesijas prestižs. Vēlme strādāt arī (protams – ne tikai) idejas vārdā, tāpēc, ka tāds darbs patīk, ir, šķiet, apzināti apkarota. Nav brīnums, ka mazāk nekā agrāk ir to jauniešu, kas vēlas kļūt par skolotājiem, ja vieni no pirmajiem vārdiem, kas asociējas ar šo profesiju, ir "zemas algas", "neskaidrība par nākotni", "nebeidzamas reformas".

Kāds risinājums? Skaidrības ieviešana par to, kad un ar ko tas sen iesāktais un katra nākamā ministra turpinātais nebeidzamo reformu juceklis reiz beigsies; kas ir tas ideālais modelis, ko grib sasniegt, panākt, izveidot; kāda ir vīzija, uz ko tiecamies. To vajadzētu zināt ikvienam iesaistītajam – pedagogiem, skolu administrācijās strādājošajiem, visu līmeņu ierēdņiem, politiķiem, arī vecākiem. Un tad attiecīgi no tā lai izriet konkrētās rīcības šī mērķa sasniegšanai. Un lai tas mērķis ir kā akmenī iecirsts – lai visi nākamie ministri to respektē, no tā ceļa nenomaldās, savu viedumu šajā jomā demonstrējot. Tikai tad varam cerēt, ka skolās būs ne tikai skolēni, bet arī pietiekamā skaitā pedagogi. 

Top komentāri

rūgtā patiesība
r
Ja kādam liekas, ka lauku emigrācija sākās Dombrovska laikā jūs ļoti rūgti maldāties. No manas lauku skolas pamatskolas klases padsmit beidzējiem (mēs esam 70. gadu beigās dzimuši) Latvijā nav pat ceturtā daļa. Vairums ir Īrijā. Un viņi aizbrauca jau krietnu laiku pirms Latvijas iestāšanās ES, jo Īrijai vajadzēja darbaspēku un viņi bija toleranti pret ne visai legālajiem, bet toties baltajiem migrantiem no A-Eiropas. Ja es objektīvi pavērtēju, vai šiem cilvēkiem būtu kādas iespējas LV, diez vai, lauku apvidos 90.-os dzīve bija nabadzīga, vecāki kūlās pa savām naturālajām saimniecībām, jauniešiem reizēm nebija naudas kurpēm, lai tiktu uz savu videni/profeni, sāka braukt pa vasarām uz īriju, kamēr pārcēlās pavisam, jo iespēju LV nebija, vecākiem naudas nebija, tie palika veci un uzturami, jo pensijas arī nekādas nebija. Mazās pensijas ir lielākā LV kļūda, jo uzturamie vecāki kļuva par būtisku emigrācijas dzinuli. Un joprojām kavē remigrāciju.
Dostojevskis
D
Tur kur nav skolu... samērā drīz nav arī dzīvības.
Dostojevskis>rūgtā patiesība
D
Tu pareizi esi ievērojis... ar skaļu blīkšķi aizcērtot durvis var dažu labu pamodināt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē