Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs
Par to, cik lieli ienākumi apliecina turīgumu, var diskutēt bezgalīgi

Lai neatņemtu motivāciju

Viens no šā gada jaunumiem nodokļu jomā ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresivitāte jeb trīs dažādas IIN likmes. Valsts ieņēmumu dienests likmes formulē šādi: "Ienākumam līdz 20 004 eiro gadā – 20%; ienākumam no 20 004 eiro līdz 55 000 eiro gadā – 23%; ienākuma daļai, kas pārsniedz 55 000 eiro – 31,4%."

Tas, kā progresivitāte ietekmēs katra nodokļa maksātāja finansiālo situāciju, būs precīzi nosakāms tikai nākamajā gadā. Taču jau tagad – priekšvēlēšanu gaisotnē –  netrūkst progresivitātes slavētāju un kritiķu. Jāteic gan, ka ikvienam – kā slavētājam, tā kritiķim – derētu atcerēties, ka ideja par to, ka nodokļu sistēmā jāievieš progresivitāte, nav finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas izlolota. Par šo ideju tika runāts jau tad, kad Finanšu ministriju vadīja Vienotība, nevis ZZS. Taču nenoliedzami trīs atšķirīgās IIN likmes tika ieviestas tikai līdz ar vērienīgo nodokļu reformu. 

Visai radikālu viedokli – "jāatceļ ienākuma nodokļa likmes progresivitāte" – savās Rekomendācijās partiju programmām 2018-2022 paudusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Tās prezidents Aigars Rostovskis jau iepriekš Dienai sacīja: "Zemākā ienākumu summa, no kuras sākas progresivitāte un tiek piemērots augstāks ienākumu nodoklis, ir ļoti niecīga. Te nevar runāt par to, ka tiek īstenots princips "paņemt no turīgajiem, lai atdotu trūcīgajiem". Tiek īstenots princips – "pelnīt kaut mazliet vairāk par minimālo algu nav izdevīgi"".

Protams, par to, cik lieli ienākumi apliecina turīgumu, var diskutēt bezgalīgi un nenonākt pie vienota viedokļa. Taču kopumā uz IIN progresivitāti ir vērts paraudzīties plašāk.

Nepilnos 30 neatkarības gados mūsu sabiedrība ir gandrīz atbrīvojusies no tā, ko Baltijā mēdz dēvēt par padomju laika mentalitātes slogu, respektīvi, no cilvēku domāšanas kategorijās "manas problēmas ir jārisina valstij un līdzcilvēkiem".

Toties visai izplatīta ir domāšana XX gadsimta 90. gadu stilā "es par savu labklājību protu parūpēties saviem spēkiem, bet man neviens nedrīkst traucēt – ne citi cilvēki, ne valsts".

Tagad, XXI gadsimtā, tiešām ir vērts stiprināt sociālo atbildību – gan finansiāli, gan psiholoģiski. Taču LTRK viedoklim var piekrist tādā aspektā, ka ir tuvredzīgi iedragāt sociālekonomiski aktīvās sabiedrības daļas motivāciju strādāt un maksāt nodokļus mūsu valstī. Te nav runa par konkrētu paaudzi, jo to iedzīvotāju, kuri strādā un maksā nodokļus Latvijā, vidū ir gan 20, gan 40, gan 80 gadu veci cilvēki. Un viņus valsts nedrīkstētu pazaudēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē