Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Mēs taču nemitīgi mudinājām ievērot distanci, valkāt sejas aizsargus, bet tie nesaprātīgie cilvēki...

Lēmumi, kas veicina tiesisko nihilismu

Sliktais stils ir noteikt prasības, kuras personām, uz ko tās attiecas, šķiet acīmredzami pārspīlētas un par kurām līdz ar to jau iepriekš ir skaidrs, ka tās netiks pildītas vai ne visi tās pildīs. It īpaši, ja nav šaubu, ka arī nevienai kontrolējošajai struktūrai nebūs pietiekami daudz resursu, lai visus sauktu pie kārtības un atbildības. Teiktais ļoti tieši attiecas gan uz normu, ka sabiedriskajā transportā kaut vai pašdarināts, butaforisks mutes un deguna aizsegs būs jāvalkā arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, gan nu jau līdz apnikumam skandināto, ka visiem jāievēro divu metru distance.

Kāpēc šīs prasības varētu šķist pārspīlētas? Jo apdraudējuma, kā dēļ tās ieviestas, līmenis ir teju vai nekāds. Mēs katru dienu lasām vai dzirdam ziņās, ka ar Covid-19 saslimušo skaits valstī ir nulle, viens, divi, trīs, vien kādā atsevišķā reizē mazliet vairāk cilvēku. Bet politiski noteikts, ka sabiedriskajā transportā drīkst atrasties tikai sejas sargos. Vasarā pat viskarstākajās, sutīgākajās dienās. It kā tā sērga te plosītos milzu apmēros. Samērīgi? Kā varam pārliecināties, aplūkojot sabiedriskajā transportā braucošos, ne visiem tā šķiet. Proti, ļoti daudz ir to, kas vai nu sejas sargu, braucot tramvajā, trolejbusā, autobusā vai vilcienā, vispār nelieto, vai pēc būtības nelieto (tāds ir, bet nokarājas zem zoda gadījumam, ja kāda kontrole piekasās). Lieki jautāt, ko šie cilvēki domā par politiķiem, kas paši sabiedriskajā transportā braucam kaut kā nav manīti (ar ārkārtīgi retiem izņēmumiem), bet uzspiež citiem, daudzuprāt, aplamas prasības...

Tas pats ar prasību par distancēšanos. Veikali vaļā un vilina, pulcēšanās liegumi tiek mīkstināti attiecībā uz ceļojumiem, darba vietām, kultūras pasākumiem un sporta aktivitātēm. Skaidrs, ka tādā situācijā (ņemot vērā arī jau pieminēto mazo no jauna saslimušo skaitu) atgādinājumi par divu metru distanci izskan nesadzirdēti vai, kā saka, tiek laisti gar ausīm. Vai liela jēga, ja tos respektē vien atsevišķās vietās, teiksim, pie veikala kases, bet tajā pašā laikā ignorē teju vai visur citur?

Un ko tad kontrolē – vai fizisko personu uzvedību? Kaut kā nav manīts. Toties nav šaubu tam, ka netrūkst kontrolētāju dažādu uzņēmumu darbībā: vai ir normatīvos paredzētā telpu platība uz tur esošajiem cilvēkiem, vai ir redzamā vietā roku dezinficēšanas līdzeklis, brīdinoši uzraksti, distances marķējums uz grīdas, vai tiek skandināti mudinājumi ievērot distanci utt., kas atkal rada iespaidu, ka visu ko prasa pildīt vien formāli, tā teikt, ķeksīša pēc, ne pēc būtības.

Un ja ir ne viens vien šāds visiem redzamas aplamības piemērs, tad skaidrs, ka "tiesiskā nihilisma vīruss" tikai nostiprinās, un nebūtu brīnums, ja tas sāktu ietekmēt arī citus ar piesardzību pret Covid-19 saistītus politiskus lēmumus un ne tikai tos.

Vai politiķi to nesaprot? Domāju, ka saprot, ja par to aizdomājas. Bet visdrīzāk arī baidās, ka, strauji atslābstot piesardzībai, vīrusa izplatīšanās atkal varētu būtiskos apmēros atsākties, – tad vismaz būs, ar ko piesegties, sakot: mēs taču nemitīgi mudinājām ievērot distanci, valkāt sejas aizsargus, bet tie nesaprātīgie cilvēki...

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tiesisko nihilismu vairo ikviens gadījums, kad cilvēki instinktīvi jūt vadoņu nekompetenci. (Nu, pieklājīgi taču pateicu, vai ne?)
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Cilvēki drīkst apmeklēt tramvaju, bet cilvēki nedrīkst apmeklēt teātri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stulbus lēmumus var piespiest
s
pildīt ar pietiekami lieliem sodiem. Vienīgā problēma, ka tad plaisa starp valsts varu un iedzīvotājiem pieaug vēl vairāk un vēl vairāk cilvēku brauc prom. Arī tad, ja soda dēļ mājsaimniecības nenobankrotē
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē