Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lietuvas spēka faktors

Mūsu dienvidu kaimiņvalsts Lietuvas ietekme Latvijas uzņēmējdarbības vidē tiek uzsvērta jau gadiem, it īpaši akcentējot tirdzniecības tīkla Maxima un ar to saistīto zīmolu, piemēram, e-veikala Barbora darbību. No Lietuvas Rīgā ir ienācis arī iepirkšanās centra Akropole zīmols, kas lietuviskajā versijā – Akropolis – jau iepriekš bija pazīstams Viļņā, Kauņā, Klaipēdā un Šauļos. Bankas Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš nesen atgādināja arī par to, ka "Lietuvas investoriem ir bijusi izšķiroša loma Rīgas biroju ēku tapšanā".

Pēdējā laikā mūsu kaimiņvalsts klātesamība ir pamanāma arī rūpniecībā. Diena jau vēstīja par to, ka Lietuvas uzņēmējs Sigits Ambrazevičs Liepājā ir izveidojis zivju pārstrādes uzņēmumu Syfud, kurā darbu jau ir sākusi pirmā ražošanas līnija. Turklāt nākotnē ir iespējama arī citu ar Lietuvu saistītu ražošanas projektu īstenošana. Pat Covid-19 pandēmijas laikā smagi cietušās tūrisma nozares pārstāve – Lietuvas kompānija Novaturas grupa, kura ar zīmolu Novatours ir pazīstama arī Latvijā, – šā gada pirmajā pusgadā ir apkalpojusi vairāk nekā 46 000 klientu, kas ir kāpums par 48%, salīdzinot ar 2020. gada pirmo pusgadu, un guvusi 1,1 miljona eiro lielu peļņu. "Mēs redzam, ka cilvēki labprāt dodas uz ārvalstīm baudīt atpūtu," aģentūrai LETA skaidroja Novatours vadītāja Audrone Keinīte un uzsvēra, ka liela interese ir par ceļojumiem uz Turciju, Bulgāriju, Grieķiju un Melnkalni.

Nesen, analizējot to, kādēļ mūsu dienvidu kaimiņvalsts Lietuvas biznesa vidē vērojama lielāka jauda, ekonomists Strautiņš pauda uzmanības vērtu atziņu, kas gan attiecas ne tikai uz situāciju uzņēmējdarbībā, – Latvijai traucē "toksiskas sabiedrisko diskusiju tradīcijas, kas visos reālos un iedomātos konkurētspējas trūkumos saskata nolemtību vai sazvērestības, nevis lietišķi risināmas problēmas un iespējas".

Protams, nav jau tā, ka Latvijai vajadzētu iegrimt vēl dziļākos mazvērtības kompleksos nekā līdz šim un ierastajam apgalvojumam, ka Igaunijā viss ir labāk nekā mūsu valstī, pievienot arī apgalvojumu, ka Lietuvā viss ir labāk nekā pie mums. Taču nevar noliegt to, ka aizraušanās ar "nolemtību un sazvērestībām" mūsu sabiedrībā tiešām plaukst un zeļ, it īpaši tagad, pandēmijas laikā. Pat sociālā tīklā Facebook.com izveidotā grupa, kuras nosaukumā ir vārds «ekonomika», mēdz popularizēt tādus ezoterikas un sazvērestību žanra mikšļus, kas iederētos par XXI gadsimtu daudz senākā un tumsonīgākā laikmetā.

Turklāt rodas iespaids, ka šobrīd aktuālās vakcinācijas pret Covid-19 tempi Baltijas kaimiņvalstīs ir raitāki nekā Latvijā arī tāpēc, ka tām piemīt spēcīgāks pragmatisms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē