Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nākamā ģenerālprokurora politizēšana

Nedēļas sākumā Tieslietu padome uzklausīs nākamā ģenerālprokurora amata kandidātus, lai ne vēlāk kā līdz 11. jūnijam izraudzītā pretendenta vārds nonāktu Saeimā gala lēmuma pieņemšanai. Atlases process, tostarp pateicoties Tieslietu padomes locekļu no Jaunās konservatīvās partijas Jāņa Bordāna un Jura Juraša ilgstošai retorikai, ir pat politizētāks, nekā pieredzēts iepriekš. Nākamajam ģenerālprokuroram tas dos līdzi ļoti smagu ceļamaizi.

Visticamāk, to, kurš nākamos piecus gadus ieņems šo vienu no valsts ietekmīgākajiem amatiem, šobrīd nezina neviens, bet, ja arī sakās zinām, tad katram šajā atlases etapā ir sava ''taisnība''. Tas, kas dzirdams no vispretējāko uzskatu pārstāvjiem, ka izredzes zaudējis ir sāncensības pirmsākumos pat par favorītu uzskatītais prokurors Juris Juriss.

Lai cik paradoksāli izklausītos, viņu neglābs pat kampaņa, kas pret viņu acīmredzami vērsta.

Ir Latvijas publiskajā telpā tāds fenomens, ka, jo spēcīgākai un organizētākai kritikai esi pakļauts, jo lielākiem burtiem izgaismojas jautājumi ''kurš aiz tā stāv?'' un ''kuram tas ir izdevīgi?'', kas automātiski kalpo kā apdrošināšanas polise vājo vietu iztirzāšanai pēc būtības. Jurisa gadījumā tās neapšaubāmi ir šmuces ap šveiciešu advokāta Rūdolfa Meroni pārziņā nodoto tā dēvētajā ''Aivara Lemberga lietā'' arestēto mantu. Juriss ir viens no valsts apsūdzību uzturošajiem prokuroriem šajā lietā.

Grūtāk par to, kurš kandidāts netiks virzīts, ir atbildams jautājums, kurš varētu saņemt zaļo gaismu. Vai tas varētu būt Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns, par kuru pēdējā laikā intensīvi runā kā par kompromisa figūru? Vai virsprokurors Armīns Meisters?

Protams, ne jau kandidātu iesniegtās un Latvijas Vēstnesī publicētās koncepcijas izšķirs viņu izredzes tikt ievēlētiem, tomēr iespaidu par kandidēšanas izredzēm var uztaustīt arī no tām.

Jurisa iesniegtā vairāk līdzinās politiskam uzsaukumam pirms kārtējās antikorupcijas ievirzes partijas dibināšanas, kas nav prātīgākais piegājiens, zinot, ka Saeimas vairākuma balsojums ir kompromisa balsojums. Stukāna iesniegtā koncepcija politiķiem, kuri par viņu vēlētos balsot, varētu likt uzdot jautājumu, kādēļ tiesnesis devis tik maz argumentu, kas palīdzētu šo kandidatūru publiski aizstāvēt. Uz politiski ''ejošāko'' tēmu – koruptīvo, ekonomisko un ar naudas atmazgāšanu saistīto noziegumu apkarošanas priekšlikumiem –  Stukāns savā koncepcijā uzsvaru neliek, bet finanšu noziegumiem pieskaras tikai vienviet kontekstā ar Moneyval ziņojumu un nepieciešamību pēc ātras un efektīvas izmeklēšanas, jo – ''ja nav apsūdzības, nav notiesājošu spriedumu''. Vai ar to pietiks, ja tiesnesis tikpat remdens centīsies būt arī atlases mutvārdu daļā? Virsprokurora Meistera koncepcijā finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai veltīta atsevišķa sadaļa, bet ar korupcijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas situācijas dramatizēšanu atšķirībā no kolēģa Jurisa nepārcenšas, radot iespaidu, ka arī zina par ''politiskā kompromisa'' nosacījumiem.

Protams, var gadīties, ka tieši kandidātam ar vismazāk politizēto redzējumu uz Ģenerālprokuratūras tālāko darbību arī ir vislielākās izredzes saņemt atbalstu vispirms Tieslietu padomē un pēc tam arī Saeimas vairākuma balsojumā. 

Top komentāri

Tavs vārds
T
Ja gala vārdu par ģenerālprokuroru teiks Saema jeb politiķi, tad jebkurā gadījumā process ir politisks. Ja paši prokuratūrā strādājošie vēlētu sev jaunu vadoni, tad gan būtu citādi.
AM stulbums varētu leģendārs kļūt.
A
Kā var POLITIZĒT vai DEPOLITIZĒT kādu amatpersonu, ja reiz to vai citu amatpersonu darbība noris paša izraudzītās un realizētās POLITIKAS ietvaros?
j
Marģeviča, nevajag muldēt !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē