Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vai politiķiem būs plāns, kā novērst Lielo aizbraukšanu numur 2?

Ne tikai algu. Arī stabilitāti

Patlaban gan Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, gan ekonomistu secinājumi liecina par izaugsmes periodu Latvijas tautsaimniecībā. Tas liek izskanēt pieļāvumam, ka varbūt tie daudzie cilvēki, kuri XXI gadsimtā, it īpaši 2008.–2009. gada ekonomiskās krīzes ietekmē, atstājuši Latviju un pārcēlušies dzīvot uz kādu turīgāku zemi, kravās koferus, nopirks vienvirziena aviobiļeti uz Rīgu un atgriezīsies mūsu valstī.

Tā, piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vēsta – "lai uzsāktu mērķtiecīgu darbu latviešu reemigrācijas veicināšanai", izveidots "piecu reģionālo reemigrācijas koordinatoru tīkls". Ekonomikas analītiķi savukārt norāda, ka uz reemigrāciju var cerēt tad, kad vidējā alga Latvijā neapstrīdami pārsniegs 1000 eiro mēnesī. Pērn mēneša vidējā bruto alga pēc CSP datiem bija 926 eiro, tā ka vēl mazliet pietrūka. 

Jāteic gan, ka uzņēmēju organizācijas lielas cerības ar aizbraukušo tautiešu atgriešanos un iekļaušanos Latvijas darba tirgū nesaista. Uzņēmēju viedokļus kopumā var raksturot ar frāzi – kāds jau varbūt arī atgriezīsies, bet atbraucēju skaits nebūs liels un brīvās darba vietas neaizpildīs. 

Var izrādīties, ka uzņēmējiem ir taisnība, jo, loģiski domājot, ir skaidrs, ka latvieši, kuriem, piemēram, Īrijā vai Zviedrijā ir stabils, labi atalgots darbs, normāli sadzīves apstākļi un kopumā sakārtota dzīve, to visu nepametīs tikai tāpēc, ka statistikas datos vidējā alga Latvijā pārsniegs 1000 eiro.

Turklāt, lai kā mums patiktu virpināt patētisko dzimtenes mīlestības stāstu, vairums cilvēku lēmumu mainīt dzīvesvietu no vienas valsts uz citu pieņem nevis sentimentāli sapņojot, bet racionāli apsverot visus "par" un "pret". 

Ir vēl kāds faktors, ko bieži piemirst, runājot par aizbraukušajiem un reemigrāciju. Respektīvi, daudziem cilvēkiem, kuri ekonomiskās krīzes ietekmē pārcēlās no Latvijas uz kādu bagātāku valsti, te pirms krīzes bija labi atalgots darbs vai savs privātais bizness, kas deva gana lielus ienākumus, un tieši tas iedrošināja uzņemties apjomīgas finansiālās saistības, visbiežāk dažādu kredītu veidā. Krīze parādīja, ka ienākumi var mazināties ļoti strauji. Tāpēc būtisks aspekts, spriežot par reemigrāciju, saistīts ar to, cik lielu stabilitāti var piedāvāt Latvijas darba tirgus? Vai darba devēji, kuri sūdzas par strādājošo trūkumu, pēc pāris gadiem nepateiks, ka darbinieku skaits radikāli jāsamazina? 

Un, ja pateiks, vai politiķiem būs plāns, kā novērst Lielo aizbraukšanu numur 2? Pagaidām neizskatās, ka mūsu politiķiem šāds plāns būtu.

Top komentāri

pie varas sodītkāri mazohisti
p
Šī valsts pret iedzīvotājiem izturas cūciski. Kur un kad vien iespējams, tā viņus čakarē. Un arī tiesu vara iedzīvotājus nesargā pret izpildvaras patvaļu.
viesis
v
Latvijas politiķiem nav nekādu plānu. Un, attiecībā uz ekonomisko izaugsmi, pirmkārt, kas tā par izaugsmi, ja nabadzība 2017.gadā pret 2016.gadu ir palielinājusies.... izaugsme ir tad, kad nabadzīgo kļūst mazāk, nevis vairāk..... otrkārt, kā māca mūsu ekonomikas "eksperti"- JĀGAIDA KRĪZE !!!!!!!!!!!! līdz ar to, nekādas izaugsmes perspektīvas Latvijai vienkārši nav.
Ar bērniem Latvijā ir sarežģīti
A
Ja tu esi bez bērniem, tad Latvijā var dzīvot neslikti, bet, ja ir jāuztur bērni, tad sākas nopietnas problēmas. Izdevumi strauji pieaug, bet ienākumi - ne.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē